Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Viking kincset talált egy brit fémdetektoros

2012.01.28

 

Viking kincset talált egy brit fémdetektoros

 

 

Egy több mint kétszáz darabból álló viking kincset talált az angliai Cumbria és Észak-Lancashire határán egy amatőr fémdetektoros kincsvadász.

 

„Jó jelet fogott a fémdetektorom, ezért leástam 46 centimétert, és akkor megláttam egy fémedényt. Kicsit nyitva volt. Láthattam az összes érmét és ékszert benne. Nagyon jó érzés volt” – nyilatkozta a felfedezés pillanatáról a megtaláló, Darren Webster.

A kincs kétszáz ezüstékszert, és szintén nemesfémből készült érméket, valamint rudat tartalmaz. A leletben vannak kígyókkal díszített karkötők is, amelyeket egy viking előkelő hordhatott.„Sem én, sem a földterület gazdája nem tudjuk, hogy mi fog történni vele” – mondta el az értékes lelet jövőjével kapcsolatban Webster. A kincset jelenleg a British Museum szakértői vizsgálják, akik eredményeiket decemberben teszik közzé.

Sabina Skae, a barrowi Dock Museum kurátora szerint az új kincslelet segítségével Cumbria és a tóvidék déli része felkerülhet a térképre, mint fontos viking örökséggel rendelkező hely. A leletet fellelése után először a carlislei Tullie House múzeumba szállították. Az intézmény szóvivője Webster felfedezését az 1840-ben megtalált Cuerdale-kincshez hasonlította, amely az egyik legnagyobb északnyugat-európai ezüstlelet.

A British Museum szóvivője megerősítette, hogy Webster felfedezése „jelentős viking kincs”. A világhírű brit intézmény képviselője közölte, hogy a vizsgálatok folyamatban vannak, és a további információk, valamint a leletről készített képek december közepére várhatóak. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.