Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szarmata kemencehálózatot tártak fel Rákóczifalván

2008.06.06
Szarmata kemencehálózatot tártak fel Rákóczifalván

Nagy kiterjedésű füstölőrendszer nyomaira bukkantak a Damjanich János Múzeum régészei a Vásárhelyi-tervhez kötődő bivalytói gátépítést megelőző feltárás közben.

 
A területen számos nép élt az idők folyamán, s örökítette ránk hagyatékát. A bő háromezer évvel ezelőtti bronzkori halomsírokban talált urnák mellett kelta lakóház utalt a vasművesség egykori mestereire, kiknek emlékeit egy gödörben különös módon a szkítákéval összekeveredve találták meg. Ez fölveti annak lehetőségét, hogy a két nép egymás mellett is élhetett egy ideig ezen a tájon. Több gepida sír a germánok jelenlétéről tanúskodik, de a nem várt meglepetést a római korban itt lakozó szarmaták okozták a régészek számára. A területet sakktáblaszerűen behálózó, földbe mélyített kemencék sora bukkant elő, amit alagútrendszer kötött össze.

Forrás: MTI
 
Egy nagyobb központi gödör mellett eddig húsz kemencét sikerült napvilágra hozni, bennük szarmata cserepekkel.

Forrás: MTI
 
Dr. Csányi Marietta ásatásvezető régész, a szolnoki Damjanich János Múzeum osztályvezetője tájékoztatása szerint az már eddig is ismert volt, hogy a szarmaták élelmiszer-füstölésre járattal összekötött kettős kemencéket használtak, melyeknél az egyik szolgált tűztérként, s a másikban volt a tartósítandó élelem, de a mostanihoz hasonló rendszerről eddig nem volt tudomás Magyarország területén.

Forrás: MTI
 
A kemencék korának meghatározását a bennük található cserepek alapján tudták elvégezni, s használatuk mikéntjéről sem hagytak kétséget a bennük ma is felismerhető égésnyomok.
Forrás: MTI

Két munkás egy járatot tár fel Rákóczifalva határában

A Kárpát-medencébe az i.sz. 1. század első felében beköltöző szarmaták állattartó, nomadizáló népek voltak. Az eddig előkerült korai temetkezések száma nem jelentős, amely egyrészt a régészeti kutatások hiányosságával magyarázható, másrészt azzal, hogy az 1. században bevándorló szarmaták száma sem lehetett jelentős.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.