Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roncsvadászok

2008.01.11

Roncsvadászok

 
megjelent: 2002.11.04 | forrás:Napló | Alsóörs
 

Csatarepülőgép a Balatonban - Kiemelik az Alsóörsnél lezuhant IL-2-es maradványait Kiemelik a Balatonból annak az IL-2-es csatarepülőgépnek a roncsait, amely ötvenhét éve zuhant le Alsóörsnél a nádasba. Az expedíciót azért szervezik, mert a közelmúltban a víz alatt található motorrészből üzemanyag-szivárgást észleltek a búvárok. A munkák várhatóan a tó befagyása után, januárban vagy februárban kezdődhetnek el.

 

Az alsóörsi roncs története és sorsa regénybe illő. A feljegyzések szerint 1945. március 23-án délelőtt 11 órakor egy szovjet IL-2-es - haditechnikai elnevezéssel: lljusin IL-2 Sturmikov -csatarepülőgép északi irányból támadta az alsóörsi vasútállomást és környékét, valamint bombázta a káptalanfüredi útszakaszt is. A gépet a német

légvédelem egy négycsövű gépágyúval eltalálta. Mironov hadnagy, a pilóta ekkor életét vesztette, a vezető nélkül maradt repülő a nádasba zuhant. A lövész Teszlenko tizedes sem tudta élve elhagyni az IL-2-est. Egyes szemtanúk állítása szerint a becsapódott gép két napig égett az alsóörsi parttól ötven méterre a nádasban, és olyan meg nem erősített információ is napvilágot látott, hogy detonáció is történt a zuhanás után. Ez azért fontos, mert az IL-2-esek rengeteg lőszert szállítottak. A fedélzeti géppuskákhoz és gépágyúkboz 850 kiló muníciót vittek magukkal a katonák, és ehhez jött még esetenként másfél tonna bombateher is.
Orosz "kamikazék"
Az IL-2-es kifejlesztését és harmincháromezer darabos legyártását a szovjet vezetés azért szorgalmazta, hogy a levegőből is meg tudják semmisíteni a földi páncélozott célpontokat. Ezért páncéltörő bombákkal is felszerelték a gépeket. A szakirodalom "légi tankként" is emlegeti az ilyen típusú gépmadarakat. Ezekre a hat tonna súlyú és 14 méteres szárnyfesztávolságú repülőgépekre a nagy tűzerő mellett a lassú manőverezés volt a jellemző. A szovjet csatarepülőket az ellenséges gyors vadászgépek könnyen utolérték és kilőtték. A szakértők szerint kész öngyilkosság volt egy pilótának és vele harcoló lövésznek felszállni egy IL-2-essel. Talán az sem véletlen, hogy annak idején, aki ezzel a repülővel öt bevetésből visszatért, az már megkaphatta a Szovjetunió hőse kitüntetést is. Repülőtörténészeti források szerint a "légi tankok" Magyarország légterében 1944 őszén jelentek meg. A szovjet hadsereg 640 csatarepülőt vetett be. A magyar és a német légvédelem, valamint a vadászpilóták a háború végéig mintegy nyolcvan Iljusint lőttek le.
A gépágyút már kiemelték
A Sturmikovok közül harminc zuhant le vagy tűnt el a Balaton körzetében. A tóba zuhant és Alsóörsnél elsüllyedt IL-2-esre az 1970-es évek elején az Amphora Búvárklub tagjai bukkantak rá. A gép darabjainak egy részét és az elhunyt pilóták maradványait 1972-ben kiemelték. (Az alsóörsi kikötőnél emlékmű áll a két elhunyt katona tiszteletére - a szerző.) Az akkori feltárásban és kutatásban részt vett Bruckner János, aki jelenleg a balatonlellei Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vezetője. A szakember és csapata azóta is rendszeres merüléseket végez a környéken, és folyamatosan figyeli a víz alatt maradt roncsok állapotát. Bruckner János lapunknak elmondta: a hetvenes évek elején a lezuhant gép mintegy hatvan százalékát a felszínre hozták. Megtalálták a pilótafülkét, az ejtőernyőt és a hátsó fedélzeti rész több darabját. Ezenkívül sok alkatrészt és két gépágyút is kiszedtek a vízből. Azóta figyelik a még mélyben rejlő gépdarabok állapotát és mozgását. Nem tévedés a mozgás szó: a roncsok a mocsárgázok hatására folyamatosan emelkednek.
Akcióban a Top-Gun
A kutatócsoport vezetője idén márciusban egy merüléskor erős benzin- és olajszagra lett figyelmes, ami megerősítette azt a feltételezését, hogy a még ki nem emelt motorrészből a korrodálódások miatt valószínűleg üzemanyag-szivárgás kezdődött.
Ennek géptípusnak 375 literes üzemanyagtartálya volt, és a kutató elmondta, hogy a repülőn egy másik tartályban további kétszáz liter hajtóanyag fért még el. Mindezek miatt a szakember értesítette a katasztrófavédelmi igazgatóságot és a Balatoni Vízügyi Kirendeltséget.
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári vészhelyzet-kezelési osztályának a vezetőjétől, Horák Attila őrnagytól megtudtuk: környezetvédelmi szempontok miatt mindenképp szükségesnek ítélik a roncsok mihamarabbi kiemelését, ezért felvették a kapcsolatot az ügyben érintett összes szakhatósággal. A vaskos levelezés után az őrnagy elmondta, hogy a megkeresett hatóságok, hivatalok, szervezetek többsége támogatja a roncs további darabjainak a felszínre hozását, de végleges engedélyt csak akkor kaphatnak erre, ha benyújtják a teljes részletességgel kidolgozott terveket a kiemelésről. Ennek elkészítését a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vállalta magára. Bruckner János és csapata irányítja majd szakmailag az alsóörsi roncs kiemelését, együttműködve a katasztrófavédelemmel. Ami már biztos: erre csak akkor kerülhet sor, ha befagy a Balaton, mert a kutatóknak figyelniük kell arra is, hogy a nád vegetációs időszaka után kezdjék meg a munkákat.
Tűzszerészekre is szükség lesz
Horák Attila megjegyezte, a kiemelést nagyon körültekintően kell végrehajtaniuk, mert azt nem tudják: maradt-e még lőszer a roncsban vagy annak környékén. Ezért szükség lesz tűzszerészeti vizsgálatokra is a víz alatt. Bruckner János hozzátette: minden gyakorlott pilóta zuhanás előtt kioldja a bombáit, hogy ezzel is növelje a menekülési esélyeit. Feltehetően ez történhetett az IL-2-es esetében is, ám amíg erről nem szereznek bizonyítékot, addig csakis fokozott óvatosság mellett lehet majd felszínre hozni a repülő további darabjait. A tűzszerészeti és környezetvédelmi problémák mellett a kiemeléskor a kegyeleti törvényekre is ügyelniük kell majd a top-gunosoknak, mert a hetvenes években a pilóta és lövész maradványainak csak egy része került elő. Ezért előfordulhat, hogy a mostani expedíció tagjai további emberi maradványokra lelnek majd.
A kiemelési tervekről Bruckner János elmondta: ha megfelelő vastagságúra befagy a Balaton, akkor a katasztrófavédelem műszaki mentő darujával meg lehet közelíteni a helyszínt, ahol léket vágnak. A búvárok a roncson található üledéket iszapszivattyúval eltávolítják, és építenek egy úgynevezett merülőfalat. A kisebb darabokat kézzel hozzák a felszínre, a nehezebb részeket pedig a daru emeli ki. A munkákban 15 szakember vesz majd részt.
A kiemelés mintegy egymillió forintos költségét a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoportja támogatók és szponzorok segítségével szeretné összeszedni. Ha minden engedélyt megkapnak, és a pénz is rendelkezésükre áll, akkor az alsóörsi repülőgéproncs darabjait januárban vagy februárban a felszínre hozzák.
Amatőröknek életveszélyes
A roncskutatással foglalkozó szakemberek mindig óva intik az amatőr háborús relikviagyűjtőket és a felkészületlen búvárokat attól, hogy egyedül próbálkozzanak kiemelni egy-egy talált lőszert vagy roncsot. Így teszik ezt most is. Minden ilyen próbálkozás életveszélyes lehet. Nem beszélve arról, hogy a roncskiemelés több szigorú környezetvédelmi, biztonságtechnikai és kegyeleti jogszabályhoz kötött. Egyes megtalált repülőgépdarabok muzeális értéket is jelentenek, ezért az ilyenekre igényt tartanak a múzeumok. Sok, a második világháborúban eltűnt pilóta és lövész földi maradványait a mai napig keresik a hozzátartozók, azért, hogy megadhassák nekik a végtisztességet. Alsóörsön ez már megtörtént. A településnél lezuhant IL-2-es regényes története azonban ezzel még nem ért véget. A Balaton további titkokat rejt a roncsvadászok előtt.

Háborús emlékek a tó fenekén
A kutatók és a szakértők becslése szerint a második világháborúban az ország felett megközelítőleg 1600 repülögépet lőttek le. Ebből mintegy negyven-hatvan zuhant a Balatonba. Pontos számok azért nincsenek erről, mert a hatóságok régebben nem hozták nyilvánosságra a roncsokról szóló adatokat. A feljegyzések többsége pedig eltűnt. Tóth Ferenc, a Magyar Veterán Repülő Szövetség kutatásvezetője húsz éve foglalkozik roncskutatással. Érdeklődésünkre elmondta: a Balatonnál lezuhant harci repülök nagy részét még a háború alatt a felszínre hozták. Az 1945-1953-ig terjedő időszakban huszonöt gép maradványait emelték ki a tóból. A hatvanas évek közepétől a magyar tengerből átlagosan ötévente került elő roncs vagy annak darabjai. A szakember szerint valószínűleg vannak még repülőgép-maradványok a vízben. Vizsgálatai szerint két helyen az északi és két másik helyen a déli part közelében lehetnek a mélyben roncsdarabok. Igaz, ezek nem biztos, hogy mind repülőtől származnak, mert a háború idején több gőzhajót, motoros hajót és uszályt süllyesztettek el az északnyugati kikötôkben. Az eddigi adatok szerint viszont az összes elmerült hajót a felszínre hozták a háború után.
Tóth Ferenc jelen volt az elmúlt évtized három jelentős balatoni repülőgéproncs-kiemelésénél. Ezek pedig a következőek voltak: Balatonkenesénél 1994-ben egy PE-2-es, azaz Petjakov szovjet bombázót hoztak felszínre, két évvel később Földvárnál egy JU 88-G1-es német vadászgép maradványaira bukkantak, 1999-ben pedig szintén Kenesénél emeltek ki egy IL-2-est. Utóbbi feltárásakor ezerhatszáz különféle lőszer került elő.

Fémkeresővel harmincöt évbe is beletelne
A roncskutatók fémkeresővel is dolgoznak. Ez a speciális műszer segíti őket abban, hogy a földben és a vízben található fémtárgyakat azonosítsák. Ha a befagyott Balatont akarnák ezzel a műszerrel teljesen - minden négyzetcentiméterre kiterjedően - átvizsgálni, akkor ez napi huszonnégy órai munkával számítva egy embernek hét évig tartana. Nyílt vízen keresztül ugyanez a tevékenység harmincöt esztendőt venne igénybe. Ezért gyakorlatilag csak így lehetetlen rálelni a roncsokra. A szakemberek ezért járják a könyvtárakat, a levéltárakat, keresik az írásos adatokat arról, hogy hol voltak súlyos légi harcok és azok milyen áldozatokkal jártak. Igyekeznek felvenni a kapcsolatokat az érintett települések helytörténészeivel, keresik a szemtanúkat, a túlélőket. A velünk élő történelem pedig mindig segíti őket

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Курорты России

(ThomasFoulp, 2021.02.16 13:40)

<a href=https://t.me/russia_kurorty>Россия</a>- <a href=https://t.me/russia_kurorty>интересные</a> места ради отдыха, <a href=https://t.me/russia_kurorty>отпуска</a> и досуга. Обзоры, легенды и очень только интересного и познавател

Nice contributions on the site

(StephenGof, 2021.02.16 11:21)

I have a service is a much needed company service and one of a kind niche and a way for anyone to make cash. These are a couple of my personal portals: <a href=https://abogadoricardolemus.com/practice/california-immigration-lawyer/>accident attorney riverside county California</a>|<a href=http://www.abogadoinmigracionyaccidentes.com/crimmigracion/>abogado de accidentes en Pomona Ca.</a>. my wife and I are so glad having found your forum, it's really everything my wife's friendsMy friends from work have been lookiin for constantly in search of. The up to date info on the nice website is definitely needed and is going to provide business partners quite often one of kind information. It seems like everyone on the forum extrapolates a significant amount of details concerning the stuff I am interested in and other pages and information really are evident. I'm not typically on the net often so as I get an opportunity We're most of the time scouring this sort of factual information and stuff similarly having to do with it. Take care. If anyone needed some helpful services like: <a href=https://abogadoricardolemus.com/practice/personal-injury-work-accidents-attorney-in-california/><span style=color:#000>orange county criminal defense lawyer</span></a> also <a href=https://www.gotwebsite1.com/index.html><span style=color:#000>SEO Pachages Arkansas</span></a> let me know.

lumene mystic mascara waterproof

(lumene mystic mascara waterproof, 2021.02.16 07:42)


I was suggested this website by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are wonderful! Thanks! lumene mystic mascara waterproof ilpra.prizezwom.com/music/lumene-mystic-mascara-waterproof.php

Femmes lesbiennes jouant avec le cul tout en ecartant les jambes de large

(Virgiladept, 2021.02.16 05:03)

Les Femmes Qui Scanne Teen Amateur Deepthroat 18 Gros Cul <a href=https://gazpromtransgazkazan.ru/forum/fr/sofa/162.html>essayez ceci</a>.

EL QUE PIERDA LE PIDE SALIR A ESTA CHICA vergonzoso

(EdithDiupt, 2021.02.15 18:35)

<a href=https://yosoyplex.brcamera.info/clip/el-que/Z7yvqqLfm46gY2I.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/3ZJxryhUj10/hqdefault.jpg"></a>

EL QUE PIERDA LE PIDE <a href=https://yosoyplex.brcamera.info/clip/el-que/Z7yvqqLfm46gY2I.html>SALIR</a> A ESTA CHICA vergonzoso

choklad tarte recept

(choklad tarte recept, 2021.02.15 16:28)


Hello, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!! choklad tarte recept ophse.sewomenpriz.com/sport/choklad-tarte-recept.php

hyra kl&auml;nning uppsala

(hyra kl&auml;nning uppsala, 2021.02.15 09:26)


Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good gains. If you know of any please share. Kudos! hyra kl&auml;nning uppsala stiti.prizezwom.com/music/hyra-klaenning-uppsala.php

lemon curd recept per morberg

(lemon curd recept per morberg, 2021.02.15 03:44)


Keep this going please, great job! lemon curd recept per morberg sewomenpriz.com/for-men/lemon-curd-recept-per-morberg.php

f&aring; b&auml;ttre hy m&auml;n

(f&aring; b&auml;ttre hy m&auml;n, 2021.02.14 10:36)


I have read so many articles on the topic of the blogger lovers except this piece of writing is really a pleasant paragraph, keep it up. f&aring; b&auml;ttre hy m&auml;n olcar.prizezwom.com/useful-tips/f-baettre-hy-maen.php

28 CAMPING GADGETS YOU NEEDOutdoors And Travel Hacks And Tricks, Must-Know Survival Tips

(BrendaJar, 2021.02.14 08:57)

<a href=https://5minutecraftsyoutube.brcamera.info/clip/28-camping/dajQfWbNoG5-gXc.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/AFkK6gm5HOE/hqdefault.jpg"></a>

28 CAMPING GADGETS YOU NEEDOutdoors <a href=https://5minutecraftsyoutube.brcamera.info/clip/28-camping/dajQfWbNoG5-gXc.html>And</a> Travel Hacks And Tricks, Must-Know Survival Tips

такси минивэн с детскими креслами

(Raphaeltiv, 2021.02.13 20:26)

Доброго времени суток господа<a href=https://tiktaktaxi.ru/>!</a>

Наша фирма занимается свыше 10 лет перевозками детей по Москве и МО, а также по всей России. Основные направления и виды нашей деятельности:

<b>1) <a href=https://tiktaktaxi.ru/>детское такси</a>
2) <a href=https://tiktaktaxi.ru/>такси для детей</a>
3) <a href=https://tiktaktaxi.ru/>такси с детским креслом</a>
4) <a href=https://tiktaktaxi.ru/>детское такси москва</a>
5) <a href=https://tiktaktaxi.ru/>детское такси тарифы</a>
6) <a href=https://tiktaktaxi.ru/>транспортная перевозки детей</a></b>

Всегда рады помочь Вам! С уважением, TikTakTaxi.ru

http://wengancheng.cn/home.php?mod=space&uid=67045
https://www.alibi.by/user/Raphaelslz/
http://w-w-b.net.ua/user/Raphaelxgh/
http://seexxxnow.net/user/Raphaelpyg/
https://airforceots.com/viewtopic.php?f=9&t=115026
http://w-w-b.net.ua/user/Raphaelxjk/
https://malaysia-forex.com/member.php?22840-Raphaelzky

Продажа котят породы мейн кун

(MarioSmamn, 2021.02.13 16:47)

Продажа котят породы мейн кун. Питомник Мейн кун в Санкт-Петербурге.
Доступные цены. Элиные производители
<a href=http://cary-star.ru/product-category/maine-coon-kittens/>котята мейн кун купить москва</a>
<a href=http://cary-star.ru/>питомник мейн кун москва</a>
<a href=http://cary-star.ru/>манул купить цена</a>
<a href=http://cary-star.ru/>белый мейн кун купить</a>
<a href=http://cary-star.ru/>мейн кун купить авито</a>
<a href=http://cary-star.ru/>котята мейн кун купить в москве недорого</a>
<a href=http://cary-star.ru/>мейн кун питер</a>
<a href=http://cary-star.ru/>мейн кун питомник спб</a>
<a href=http://cary-star.ru/product-category/maine-coon-kittens/>котята мейн кун цена</a>
<a href=http://cary-star.ru/>мейн кун голубой</a>


https://yandex.ru/maps/2/saint-petersburg/?ll=30.315635%2C59.938951&mode=search&oid=1420812562&ol=biz&sll=30.315635%2C59.938951&sspn=0.986023%2C0.282177&text=питомник%20мейн%20кун&z=11

https://yandex.ru/collections/user/company%40pitomnik-koshek-porody-mein-kun-cary-star/

silverhalsband till killar

(silverhalsband till killar, 2021.02.13 10:39)


Thanks for one's marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you're a great author.I will make certain to bookmark your blog and will often come back at some point. I want to encourage you to ultimately continue your great writing, have a nice morning! silverhalsband till killar dive.sewomenpriz.com/news/silverhalsband-till-killar.php

220HP BMW 114i F20 REVIEW on AUTOBAHN NO SPEED LIMIT by AutoTopNL

(LindaLaf, 2021.02.13 10:24)

<a href=https://autotopnl.esonlines.info/k4TYlXfO06x0sqs/220hp-bmw-114i-f20-review-on-autobahn-no-speed-limit-by-autotopnl><img src="https://i.ytimg.com/vi/1Ot0AjmvAyI/hqdefault.jpg"></a>

220HP BMW 114i F20 REVIEW on AUTOBAHN NO <a href=https://autotopnl.esonlines.info/k4TYlXfO06x0sqs/220hp-bmw-114i-f20-review-on-autobahn-no-speed-limit-by-autotopnl>SPEED</a> LIMIT by AutoTopNL

cialis daily dgbbjkxdwaspDepsykrvae

(NbnhOpere, 2021.02.13 07:56)

viagra from canadian pharmacy <a href="http://vigedon.com/ ">http://vigedon.com/ </a> how can i get viagra pills

kerstin florian rejuvenating

(kerstin florian rejuvenating, 2021.02.12 22:33)


I was able to find good info from your articles. kerstin florian rejuvenating lievi.wommmewt.com/delicious-dishes/kerstin-florian-rejuvenating.php

direct lenders for small payday loans fhbsabolthdgannaBtjSoymnr

(Fqbbabsor, 2021.02.12 19:02)

allied cash advance in fresno ca <a href="http://ascashapply.com/ ">payday loans peachy</a> payday loans with longer payback time

bfsgdcfhfgiternesseqxl

(KbbfIncor, 2021.02.12 12:08)

generic viagras <a href="https://kloviagrli.com/ ">austalia online viagra </a> viagra without prescirption

buy viagra pills online

(photgjgh, 2021.02.12 11:54)

すべての prednisone for cough https://www.ntdc.ir/en?s=➳

marabou mj&ouml;lkchoklad rulle

(marabou mj&ouml;lkchoklad rulle, 2021.02.12 09:30)


I got this web site from my friend who told me concerning this web site and now this time I am visiting this web site and reading very informative articles at this place. marabou mj&ouml;lkchoklad rulle chera.sewomenpriz.com/music/marabou-mjoelkchoklad-rulle.php


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78

Következő »