Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roncsvadászok

2008.01.11

Roncsvadászok

 
megjelent: 2002.11.04 | forrás:Napló | Alsóörs
 

Csatarepülőgép a Balatonban - Kiemelik az Alsóörsnél lezuhant IL-2-es maradványait Kiemelik a Balatonból annak az IL-2-es csatarepülőgépnek a roncsait, amely ötvenhét éve zuhant le Alsóörsnél a nádasba. Az expedíciót azért szervezik, mert a közelmúltban a víz alatt található motorrészből üzemanyag-szivárgást észleltek a búvárok. A munkák várhatóan a tó befagyása után, januárban vagy februárban kezdődhetnek el.

 

Az alsóörsi roncs története és sorsa regénybe illő. A feljegyzések szerint 1945. március 23-án délelőtt 11 órakor egy szovjet IL-2-es - haditechnikai elnevezéssel: lljusin IL-2 Sturmikov -csatarepülőgép északi irányból támadta az alsóörsi vasútállomást és környékét, valamint bombázta a káptalanfüredi útszakaszt is. A gépet a német

légvédelem egy négycsövű gépágyúval eltalálta. Mironov hadnagy, a pilóta ekkor életét vesztette, a vezető nélkül maradt repülő a nádasba zuhant. A lövész Teszlenko tizedes sem tudta élve elhagyni az IL-2-est. Egyes szemtanúk állítása szerint a becsapódott gép két napig égett az alsóörsi parttól ötven méterre a nádasban, és olyan meg nem erősített információ is napvilágot látott, hogy detonáció is történt a zuhanás után. Ez azért fontos, mert az IL-2-esek rengeteg lőszert szállítottak. A fedélzeti géppuskákhoz és gépágyúkboz 850 kiló muníciót vittek magukkal a katonák, és ehhez jött még esetenként másfél tonna bombateher is.
Orosz "kamikazék"
Az IL-2-es kifejlesztését és harmincháromezer darabos legyártását a szovjet vezetés azért szorgalmazta, hogy a levegőből is meg tudják semmisíteni a földi páncélozott célpontokat. Ezért páncéltörő bombákkal is felszerelték a gépeket. A szakirodalom "légi tankként" is emlegeti az ilyen típusú gépmadarakat. Ezekre a hat tonna súlyú és 14 méteres szárnyfesztávolságú repülőgépekre a nagy tűzerő mellett a lassú manőverezés volt a jellemző. A szovjet csatarepülőket az ellenséges gyors vadászgépek könnyen utolérték és kilőtték. A szakértők szerint kész öngyilkosság volt egy pilótának és vele harcoló lövésznek felszállni egy IL-2-essel. Talán az sem véletlen, hogy annak idején, aki ezzel a repülővel öt bevetésből visszatért, az már megkaphatta a Szovjetunió hőse kitüntetést is. Repülőtörténészeti források szerint a "légi tankok" Magyarország légterében 1944 őszén jelentek meg. A szovjet hadsereg 640 csatarepülőt vetett be. A magyar és a német légvédelem, valamint a vadászpilóták a háború végéig mintegy nyolcvan Iljusint lőttek le.
A gépágyút már kiemelték
A Sturmikovok közül harminc zuhant le vagy tűnt el a Balaton körzetében. A tóba zuhant és Alsóörsnél elsüllyedt IL-2-esre az 1970-es évek elején az Amphora Búvárklub tagjai bukkantak rá. A gép darabjainak egy részét és az elhunyt pilóták maradványait 1972-ben kiemelték. (Az alsóörsi kikötőnél emlékmű áll a két elhunyt katona tiszteletére - a szerző.) Az akkori feltárásban és kutatásban részt vett Bruckner János, aki jelenleg a balatonlellei Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vezetője. A szakember és csapata azóta is rendszeres merüléseket végez a környéken, és folyamatosan figyeli a víz alatt maradt roncsok állapotát. Bruckner János lapunknak elmondta: a hetvenes évek elején a lezuhant gép mintegy hatvan százalékát a felszínre hozták. Megtalálták a pilótafülkét, az ejtőernyőt és a hátsó fedélzeti rész több darabját. Ezenkívül sok alkatrészt és két gépágyút is kiszedtek a vízből. Azóta figyelik a még mélyben rejlő gépdarabok állapotát és mozgását. Nem tévedés a mozgás szó: a roncsok a mocsárgázok hatására folyamatosan emelkednek.
Akcióban a Top-Gun
A kutatócsoport vezetője idén márciusban egy merüléskor erős benzin- és olajszagra lett figyelmes, ami megerősítette azt a feltételezését, hogy a még ki nem emelt motorrészből a korrodálódások miatt valószínűleg üzemanyag-szivárgás kezdődött.
Ennek géptípusnak 375 literes üzemanyagtartálya volt, és a kutató elmondta, hogy a repülőn egy másik tartályban további kétszáz liter hajtóanyag fért még el. Mindezek miatt a szakember értesítette a katasztrófavédelmi igazgatóságot és a Balatoni Vízügyi Kirendeltséget.
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári vészhelyzet-kezelési osztályának a vezetőjétől, Horák Attila őrnagytól megtudtuk: környezetvédelmi szempontok miatt mindenképp szükségesnek ítélik a roncsok mihamarabbi kiemelését, ezért felvették a kapcsolatot az ügyben érintett összes szakhatósággal. A vaskos levelezés után az őrnagy elmondta, hogy a megkeresett hatóságok, hivatalok, szervezetek többsége támogatja a roncs további darabjainak a felszínre hozását, de végleges engedélyt csak akkor kaphatnak erre, ha benyújtják a teljes részletességgel kidolgozott terveket a kiemelésről. Ennek elkészítését a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vállalta magára. Bruckner János és csapata irányítja majd szakmailag az alsóörsi roncs kiemelését, együttműködve a katasztrófavédelemmel. Ami már biztos: erre csak akkor kerülhet sor, ha befagy a Balaton, mert a kutatóknak figyelniük kell arra is, hogy a nád vegetációs időszaka után kezdjék meg a munkákat.
Tűzszerészekre is szükség lesz
Horák Attila megjegyezte, a kiemelést nagyon körültekintően kell végrehajtaniuk, mert azt nem tudják: maradt-e még lőszer a roncsban vagy annak környékén. Ezért szükség lesz tűzszerészeti vizsgálatokra is a víz alatt. Bruckner János hozzátette: minden gyakorlott pilóta zuhanás előtt kioldja a bombáit, hogy ezzel is növelje a menekülési esélyeit. Feltehetően ez történhetett az IL-2-es esetében is, ám amíg erről nem szereznek bizonyítékot, addig csakis fokozott óvatosság mellett lehet majd felszínre hozni a repülő további darabjait. A tűzszerészeti és környezetvédelmi problémák mellett a kiemeléskor a kegyeleti törvényekre is ügyelniük kell majd a top-gunosoknak, mert a hetvenes években a pilóta és lövész maradványainak csak egy része került elő. Ezért előfordulhat, hogy a mostani expedíció tagjai további emberi maradványokra lelnek majd.
A kiemelési tervekről Bruckner János elmondta: ha megfelelő vastagságúra befagy a Balaton, akkor a katasztrófavédelem műszaki mentő darujával meg lehet közelíteni a helyszínt, ahol léket vágnak. A búvárok a roncson található üledéket iszapszivattyúval eltávolítják, és építenek egy úgynevezett merülőfalat. A kisebb darabokat kézzel hozzák a felszínre, a nehezebb részeket pedig a daru emeli ki. A munkákban 15 szakember vesz majd részt.
A kiemelés mintegy egymillió forintos költségét a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoportja támogatók és szponzorok segítségével szeretné összeszedni. Ha minden engedélyt megkapnak, és a pénz is rendelkezésükre áll, akkor az alsóörsi repülőgéproncs darabjait januárban vagy februárban a felszínre hozzák.
Amatőröknek életveszélyes
A roncskutatással foglalkozó szakemberek mindig óva intik az amatőr háborús relikviagyűjtőket és a felkészületlen búvárokat attól, hogy egyedül próbálkozzanak kiemelni egy-egy talált lőszert vagy roncsot. Így teszik ezt most is. Minden ilyen próbálkozás életveszélyes lehet. Nem beszélve arról, hogy a roncskiemelés több szigorú környezetvédelmi, biztonságtechnikai és kegyeleti jogszabályhoz kötött. Egyes megtalált repülőgépdarabok muzeális értéket is jelentenek, ezért az ilyenekre igényt tartanak a múzeumok. Sok, a második világháborúban eltűnt pilóta és lövész földi maradványait a mai napig keresik a hozzátartozók, azért, hogy megadhassák nekik a végtisztességet. Alsóörsön ez már megtörtént. A településnél lezuhant IL-2-es regényes története azonban ezzel még nem ért véget. A Balaton további titkokat rejt a roncsvadászok előtt.

Háborús emlékek a tó fenekén
A kutatók és a szakértők becslése szerint a második világháborúban az ország felett megközelítőleg 1600 repülögépet lőttek le. Ebből mintegy negyven-hatvan zuhant a Balatonba. Pontos számok azért nincsenek erről, mert a hatóságok régebben nem hozták nyilvánosságra a roncsokról szóló adatokat. A feljegyzések többsége pedig eltűnt. Tóth Ferenc, a Magyar Veterán Repülő Szövetség kutatásvezetője húsz éve foglalkozik roncskutatással. Érdeklődésünkre elmondta: a Balatonnál lezuhant harci repülök nagy részét még a háború alatt a felszínre hozták. Az 1945-1953-ig terjedő időszakban huszonöt gép maradványait emelték ki a tóból. A hatvanas évek közepétől a magyar tengerből átlagosan ötévente került elő roncs vagy annak darabjai. A szakember szerint valószínűleg vannak még repülőgép-maradványok a vízben. Vizsgálatai szerint két helyen az északi és két másik helyen a déli part közelében lehetnek a mélyben roncsdarabok. Igaz, ezek nem biztos, hogy mind repülőtől származnak, mert a háború idején több gőzhajót, motoros hajót és uszályt süllyesztettek el az északnyugati kikötôkben. Az eddigi adatok szerint viszont az összes elmerült hajót a felszínre hozták a háború után.
Tóth Ferenc jelen volt az elmúlt évtized három jelentős balatoni repülőgéproncs-kiemelésénél. Ezek pedig a következőek voltak: Balatonkenesénél 1994-ben egy PE-2-es, azaz Petjakov szovjet bombázót hoztak felszínre, két évvel később Földvárnál egy JU 88-G1-es német vadászgép maradványaira bukkantak, 1999-ben pedig szintén Kenesénél emeltek ki egy IL-2-est. Utóbbi feltárásakor ezerhatszáz különféle lőszer került elő.

Fémkeresővel harmincöt évbe is beletelne
A roncskutatók fémkeresővel is dolgoznak. Ez a speciális műszer segíti őket abban, hogy a földben és a vízben található fémtárgyakat azonosítsák. Ha a befagyott Balatont akarnák ezzel a műszerrel teljesen - minden négyzetcentiméterre kiterjedően - átvizsgálni, akkor ez napi huszonnégy órai munkával számítva egy embernek hét évig tartana. Nyílt vízen keresztül ugyanez a tevékenység harmincöt esztendőt venne igénybe. Ezért gyakorlatilag csak így lehetetlen rálelni a roncsokra. A szakemberek ezért járják a könyvtárakat, a levéltárakat, keresik az írásos adatokat arról, hogy hol voltak súlyos légi harcok és azok milyen áldozatokkal jártak. Igyekeznek felvenni a kapcsolatokat az érintett települések helytörténészeivel, keresik a szemtanúkat, a túlélőket. A velünk élő történelem pedig mindig segíti őket

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cabdtin.se

(cabdtin.se, 2020.11.21 10:13)


Hello, just wanted to tell you, I enjoyed this blog post. It was practical. Keep on posting! http://chon.cabdtin.se/useful-tips/medel-mot-klda-i-hrbotten.php medel mot klГҐda i hГҐrbotten

Топ наилучшие интернет казино

(JoyceDat, 2020.11.21 06:33)

Топ наилучшие интернет казино 2020 на настоящие средства
в РФ и всём мире с высочайшей оценкой. Казино интернет
2019 — 2020 с неплохой отдачей, лицензией по выплатам и
отзывам, а еще с контролем честности
<a href=https://1spin1.com>обзоры официальных игровых заведений</a>
<a href=https://1spin1.com/official-casinos>обзоры букмекерских контор</a>

[url=https://www.youtube.com/watch?v=miHiCIos1EI]смарт гирлянда +на елку купить +в спб[/url]

(Glennjew, 2020.11.21 05:52)

умная гирлянда купить +в минске
https://www.youtube.com/watch?v=JM7t2lq3sVU


гирлянда +на елку мерцающие свечи
умная гирлянда +на елку отзывы
купить умную гирлянду twinkle smart +в москве
гирлянда +на елку 2 метра
smart гирлянда twinkly tw 175 оптом

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=O_grgGPbrjs>купить гирлянду +на елку +на батарейках</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=miHiCIos1EI>+как накрутить гирлянду +на елку</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=wwTK_CZnHdE>гирлянда +на елку +как +у палецких</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

Jaroslaw Wrobel Anwil

(Ralphcoisy, 2020.11.21 05:10)

<a href=http://opinie-jaroslaw-wrobel-pgnig.jaroslaw-wrobel.pl/>Jaroslaw Wrobel Anwil</a>

best viagra tablet price in india afkvdbcwaspDepsyqywqh

(FdbvOpere, 2020.11.21 02:58)

viagra for sale on line <a href="https://hopeviagrin.com/#">generic viagra in the usa</a> viagra soft buy

generic viagra capsules hodldgannaBtjSoymnw

(KbrgFric, 2020.11.20 22:20)

viagra 50mg tablet <a href="https://miraclevigra.com/#">purchase viagra in mexico</a> chewable viagra soft tabs

CBD Oil, It's About the Quality of Your Life

(Mervinagoge, 2020.11.20 20:52)

<a href=https://cbdoilds.com><img src="https://i.ibb.co/72SPYN1/image-2020-07-27-T14-53-54-509-Z.png"></a>

CBD Oil, It's About the Quality of Your Life

<a href=https://cannabidioloilsales.com>cbd books</a>
<a href=https://cannabidioloilsales.com>cbd oil ohio</a>
<a href=https://cannabidioloilsales.com>cbd medical</a>


Discomfort. Stress. Fatigue. They’re just parts of our everyday lives that we must adjust our routines around. Well, not anymore! Thanks to CBD, many are reclaiming their quality of life. In fact, Joy Smith, founder of Joy Organics, is one of those people. Now, Joy wants others to live their best lives with CBD too.

To celebrate two years in business, we’re offering a special deal to our customers. When you buy one product, you'll receive another one for free!

Place an order anytime this week, and you’ll also be automatically be entered to win up to $600 worth of CBD products!

Join the celebration and don’t miss this limited-time offer!

venta de viagra madrid fgeobldgannaBtjSoymnb

(Fbsgabsor, 2020.11.20 17:48)

hay viagra para mujeres yahoo <a href="https://buybuyviamen.com/#">viagra com 21 anos</a> donde conseguir viagra en buenos aires

cabdtin.se

(cabdtin.se, 2020.11.20 16:40)


I needed to thank you for this very good read!! I definitely enjoyed every bit of it. I have you saved as a favorite to check out new things you post… http://otos.cabdtin.se/music/receptfria-pollen-mediciner.php receptfria pollen mediciner

windows live mail viagra fgeolthdgannaBtjSoymng

(Fhsbabsor, 2020.11.20 05:40)

viagra jelenia gГіra <a href="https://buybuyviamen.com/#">https://buybuyviamen.com</a> usage rГ©crГ©atif viagra

sГҐr pГҐ halsen glishist.se

(glishist.se, 2020.11.20 04:38)


Hi! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the great work! http://grehfa.glishist.se/advice-girlfriends/sr-p-halsen.php sГҐr pГҐ halsen

cabdtin.se

(cabdtin.se, 2020.11.20 02:32)


Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say excellent blog! http://vulsa.cabdtin.se/decorations/baesta-haelsokontroll-stockholm.php bästa hälsokontroll stockholm

viagra 25 mg online dkyxwaspDepsyhzytl

(DevkOpere, 2020.11.20 00:36)

viagra surgery <a href="https://paradiseviagira.com/#">viagra 4 pack</a> viagra 100mg

This program will get you where you need to go

(JeffreyWic, 2020.11.20 00:02)

Product Overview. AIMP is a lightweight but powerful music
player with all the features you need to play almost every
audio format available. The application is filled with useful
features and functionality in a surprisingly small package
with a minimal View More

https://sweatequitiesandtrustltd.com/wp
http://natureus.in/dir

genic viagra dkyxwaspDepsywathv

(DevkOpere, 2020.11.19 23:40)

purchase viagra in australia <a href="https://paradiseviagira.com/#">vegas viagra local</a> overnight viagra with dapoxetine

[url=https://www.youtube.com/watch?v=ZQR16aRCicQ]умная гирлянда оптом[/url]

(Glennjew, 2020.11.19 22:23)

елка без гирлянды
https://www.youtube.com/watch?v=beZUYQNbmt4


умная смарт гирлянда twinkle
елка +из проволоки +и гирлянды
+как правильно повесить гирлянду +на елку
гирлянда +на елку светодиодная купить
умная гирлянда twinkly twi 190 stp

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=beZUYQNbmt4>гирлянды +на городскую елку</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=mXhQlA8kaWU>размер гирлянды +на елку</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=DNRlqZhbCv4>умная гирлянда авито</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

precio de viagra en argentina fgeolthdgannaBtjSoymns

(Fhsbabsor, 2020.11.19 19:36)

viagra på nätet flashback <a href="https://buybuyviamen.com/#">https://buybuyviamen.com/</a> viagra en la mujer

how to avoid side effects of viagra fgeolthdgannaBtjSoymnf

(Fhsbabsor, 2020.11.19 17:30)

uso medico del viagra <a href="https://buybuyviamen.com/#">buybuyviamen.com</a> viagra e donazione sangue

cabdtin.se

(cabdtin.se, 2020.11.19 09:40)


Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate? http://gravk.cabdtin.se/for-women/tjaelknoel-recept-morberg.php tjälknöl recept morberg

where to get real viagra online olfdgannaBtjSoymnh

(Jivhsoins, 2020.11.19 03:17)

black viagra pill <a href="https://purevigra.com/#">viagra filmtabletten 50 mg</a> to buy viagra in london


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42

Következő »