Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roncsvadászok

2008.01.11

Roncsvadászok

 
megjelent: 2002.11.04 | forrás:Napló | Alsóörs
 

Csatarepülőgép a Balatonban - Kiemelik az Alsóörsnél lezuhant IL-2-es maradványait Kiemelik a Balatonból annak az IL-2-es csatarepülőgépnek a roncsait, amely ötvenhét éve zuhant le Alsóörsnél a nádasba. Az expedíciót azért szervezik, mert a közelmúltban a víz alatt található motorrészből üzemanyag-szivárgást észleltek a búvárok. A munkák várhatóan a tó befagyása után, januárban vagy februárban kezdődhetnek el.

 

Az alsóörsi roncs története és sorsa regénybe illő. A feljegyzések szerint 1945. március 23-án délelőtt 11 órakor egy szovjet IL-2-es - haditechnikai elnevezéssel: lljusin IL-2 Sturmikov -csatarepülőgép északi irányból támadta az alsóörsi vasútállomást és környékét, valamint bombázta a káptalanfüredi útszakaszt is. A gépet a német

légvédelem egy négycsövű gépágyúval eltalálta. Mironov hadnagy, a pilóta ekkor életét vesztette, a vezető nélkül maradt repülő a nádasba zuhant. A lövész Teszlenko tizedes sem tudta élve elhagyni az IL-2-est. Egyes szemtanúk állítása szerint a becsapódott gép két napig égett az alsóörsi parttól ötven méterre a nádasban, és olyan meg nem erősített információ is napvilágot látott, hogy detonáció is történt a zuhanás után. Ez azért fontos, mert az IL-2-esek rengeteg lőszert szállítottak. A fedélzeti géppuskákhoz és gépágyúkboz 850 kiló muníciót vittek magukkal a katonák, és ehhez jött még esetenként másfél tonna bombateher is.
Orosz "kamikazék"
Az IL-2-es kifejlesztését és harmincháromezer darabos legyártását a szovjet vezetés azért szorgalmazta, hogy a levegőből is meg tudják semmisíteni a földi páncélozott célpontokat. Ezért páncéltörő bombákkal is felszerelték a gépeket. A szakirodalom "légi tankként" is emlegeti az ilyen típusú gépmadarakat. Ezekre a hat tonna súlyú és 14 méteres szárnyfesztávolságú repülőgépekre a nagy tűzerő mellett a lassú manőverezés volt a jellemző. A szovjet csatarepülőket az ellenséges gyors vadászgépek könnyen utolérték és kilőtték. A szakértők szerint kész öngyilkosság volt egy pilótának és vele harcoló lövésznek felszállni egy IL-2-essel. Talán az sem véletlen, hogy annak idején, aki ezzel a repülővel öt bevetésből visszatért, az már megkaphatta a Szovjetunió hőse kitüntetést is. Repülőtörténészeti források szerint a "légi tankok" Magyarország légterében 1944 őszén jelentek meg. A szovjet hadsereg 640 csatarepülőt vetett be. A magyar és a német légvédelem, valamint a vadászpilóták a háború végéig mintegy nyolcvan Iljusint lőttek le.
A gépágyút már kiemelték
A Sturmikovok közül harminc zuhant le vagy tűnt el a Balaton körzetében. A tóba zuhant és Alsóörsnél elsüllyedt IL-2-esre az 1970-es évek elején az Amphora Búvárklub tagjai bukkantak rá. A gép darabjainak egy részét és az elhunyt pilóták maradványait 1972-ben kiemelték. (Az alsóörsi kikötőnél emlékmű áll a két elhunyt katona tiszteletére - a szerző.) Az akkori feltárásban és kutatásban részt vett Bruckner János, aki jelenleg a balatonlellei Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vezetője. A szakember és csapata azóta is rendszeres merüléseket végez a környéken, és folyamatosan figyeli a víz alatt maradt roncsok állapotát. Bruckner János lapunknak elmondta: a hetvenes évek elején a lezuhant gép mintegy hatvan százalékát a felszínre hozták. Megtalálták a pilótafülkét, az ejtőernyőt és a hátsó fedélzeti rész több darabját. Ezenkívül sok alkatrészt és két gépágyút is kiszedtek a vízből. Azóta figyelik a még mélyben rejlő gépdarabok állapotát és mozgását. Nem tévedés a mozgás szó: a roncsok a mocsárgázok hatására folyamatosan emelkednek.
Akcióban a Top-Gun
A kutatócsoport vezetője idén márciusban egy merüléskor erős benzin- és olajszagra lett figyelmes, ami megerősítette azt a feltételezését, hogy a még ki nem emelt motorrészből a korrodálódások miatt valószínűleg üzemanyag-szivárgás kezdődött.
Ennek géptípusnak 375 literes üzemanyagtartálya volt, és a kutató elmondta, hogy a repülőn egy másik tartályban további kétszáz liter hajtóanyag fért még el. Mindezek miatt a szakember értesítette a katasztrófavédelmi igazgatóságot és a Balatoni Vízügyi Kirendeltséget.
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári vészhelyzet-kezelési osztályának a vezetőjétől, Horák Attila őrnagytól megtudtuk: környezetvédelmi szempontok miatt mindenképp szükségesnek ítélik a roncsok mihamarabbi kiemelését, ezért felvették a kapcsolatot az ügyben érintett összes szakhatósággal. A vaskos levelezés után az őrnagy elmondta, hogy a megkeresett hatóságok, hivatalok, szervezetek többsége támogatja a roncs további darabjainak a felszínre hozását, de végleges engedélyt csak akkor kaphatnak erre, ha benyújtják a teljes részletességgel kidolgozott terveket a kiemelésről. Ennek elkészítését a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vállalta magára. Bruckner János és csapata irányítja majd szakmailag az alsóörsi roncs kiemelését, együttműködve a katasztrófavédelemmel. Ami már biztos: erre csak akkor kerülhet sor, ha befagy a Balaton, mert a kutatóknak figyelniük kell arra is, hogy a nád vegetációs időszaka után kezdjék meg a munkákat.
Tűzszerészekre is szükség lesz
Horák Attila megjegyezte, a kiemelést nagyon körültekintően kell végrehajtaniuk, mert azt nem tudják: maradt-e még lőszer a roncsban vagy annak környékén. Ezért szükség lesz tűzszerészeti vizsgálatokra is a víz alatt. Bruckner János hozzátette: minden gyakorlott pilóta zuhanás előtt kioldja a bombáit, hogy ezzel is növelje a menekülési esélyeit. Feltehetően ez történhetett az IL-2-es esetében is, ám amíg erről nem szereznek bizonyítékot, addig csakis fokozott óvatosság mellett lehet majd felszínre hozni a repülő további darabjait. A tűzszerészeti és környezetvédelmi problémák mellett a kiemeléskor a kegyeleti törvényekre is ügyelniük kell majd a top-gunosoknak, mert a hetvenes években a pilóta és lövész maradványainak csak egy része került elő. Ezért előfordulhat, hogy a mostani expedíció tagjai további emberi maradványokra lelnek majd.
A kiemelési tervekről Bruckner János elmondta: ha megfelelő vastagságúra befagy a Balaton, akkor a katasztrófavédelem műszaki mentő darujával meg lehet közelíteni a helyszínt, ahol léket vágnak. A búvárok a roncson található üledéket iszapszivattyúval eltávolítják, és építenek egy úgynevezett merülőfalat. A kisebb darabokat kézzel hozzák a felszínre, a nehezebb részeket pedig a daru emeli ki. A munkákban 15 szakember vesz majd részt.
A kiemelés mintegy egymillió forintos költségét a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoportja támogatók és szponzorok segítségével szeretné összeszedni. Ha minden engedélyt megkapnak, és a pénz is rendelkezésükre áll, akkor az alsóörsi repülőgéproncs darabjait januárban vagy februárban a felszínre hozzák.
Amatőröknek életveszélyes
A roncskutatással foglalkozó szakemberek mindig óva intik az amatőr háborús relikviagyűjtőket és a felkészületlen búvárokat attól, hogy egyedül próbálkozzanak kiemelni egy-egy talált lőszert vagy roncsot. Így teszik ezt most is. Minden ilyen próbálkozás életveszélyes lehet. Nem beszélve arról, hogy a roncskiemelés több szigorú környezetvédelmi, biztonságtechnikai és kegyeleti jogszabályhoz kötött. Egyes megtalált repülőgépdarabok muzeális értéket is jelentenek, ezért az ilyenekre igényt tartanak a múzeumok. Sok, a második világháborúban eltűnt pilóta és lövész földi maradványait a mai napig keresik a hozzátartozók, azért, hogy megadhassák nekik a végtisztességet. Alsóörsön ez már megtörtént. A településnél lezuhant IL-2-es regényes története azonban ezzel még nem ért véget. A Balaton további titkokat rejt a roncsvadászok előtt.

Háborús emlékek a tó fenekén
A kutatók és a szakértők becslése szerint a második világháborúban az ország felett megközelítőleg 1600 repülögépet lőttek le. Ebből mintegy negyven-hatvan zuhant a Balatonba. Pontos számok azért nincsenek erről, mert a hatóságok régebben nem hozták nyilvánosságra a roncsokról szóló adatokat. A feljegyzések többsége pedig eltűnt. Tóth Ferenc, a Magyar Veterán Repülő Szövetség kutatásvezetője húsz éve foglalkozik roncskutatással. Érdeklődésünkre elmondta: a Balatonnál lezuhant harci repülök nagy részét még a háború alatt a felszínre hozták. Az 1945-1953-ig terjedő időszakban huszonöt gép maradványait emelték ki a tóból. A hatvanas évek közepétől a magyar tengerből átlagosan ötévente került elő roncs vagy annak darabjai. A szakember szerint valószínűleg vannak még repülőgép-maradványok a vízben. Vizsgálatai szerint két helyen az északi és két másik helyen a déli part közelében lehetnek a mélyben roncsdarabok. Igaz, ezek nem biztos, hogy mind repülőtől származnak, mert a háború idején több gőzhajót, motoros hajót és uszályt süllyesztettek el az északnyugati kikötôkben. Az eddigi adatok szerint viszont az összes elmerült hajót a felszínre hozták a háború után.
Tóth Ferenc jelen volt az elmúlt évtized három jelentős balatoni repülőgéproncs-kiemelésénél. Ezek pedig a következőek voltak: Balatonkenesénél 1994-ben egy PE-2-es, azaz Petjakov szovjet bombázót hoztak felszínre, két évvel később Földvárnál egy JU 88-G1-es német vadászgép maradványaira bukkantak, 1999-ben pedig szintén Kenesénél emeltek ki egy IL-2-est. Utóbbi feltárásakor ezerhatszáz különféle lőszer került elő.

Fémkeresővel harmincöt évbe is beletelne
A roncskutatók fémkeresővel is dolgoznak. Ez a speciális műszer segíti őket abban, hogy a földben és a vízben található fémtárgyakat azonosítsák. Ha a befagyott Balatont akarnák ezzel a műszerrel teljesen - minden négyzetcentiméterre kiterjedően - átvizsgálni, akkor ez napi huszonnégy órai munkával számítva egy embernek hét évig tartana. Nyílt vízen keresztül ugyanez a tevékenység harmincöt esztendőt venne igénybe. Ezért gyakorlatilag csak így lehetetlen rálelni a roncsokra. A szakemberek ezért járják a könyvtárakat, a levéltárakat, keresik az írásos adatokat arról, hogy hol voltak súlyos légi harcok és azok milyen áldozatokkal jártak. Igyekeznek felvenni a kapcsolatokat az érintett települések helytörténészeivel, keresik a szemtanúkat, a túlélőket. A velünk élő történelem pedig mindig segíti őket

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vem Г¤ger fastigheten gratis

(vem Г¤ger fastigheten gratis, 2020.11.29 06:27)


Hello there I am so happy I found your weblog, I really found you by accident, while I was browsing on Digg for something else, Anyways I am here now and would just like to say kudos for a incredible post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the awesome work. http://taren.niddfre.se/skin-care/vem-aeger-fastigheten-gratis.php vem Г¤ger fastigheten gratis

CBD Oil, It's About the Quality of Your Life

(Josephdib, 2020.11.29 03:45)

<a href=https://cbdoilds.com><img src="https://i.ibb.co/72SPYN1/image-2020-07-27-T14-53-54-509-Z.png"></a>

CBD Oil, It's About the Quality of Your Life

<a href=https://cbdhempoilsus.com>pure cbd oil</a>
<a href=https://cbdhempoilsus.com>cbd oil for depression</a>
<a href=https://cbdhempoilsus.com>cbd shatter</a>


Discomfort. Stress. Fatigue. They’re just parts of our everyday lives that we must adjust our routines around. Well, not anymore! Thanks to CBD, many are reclaiming their quality of life. In fact, Joy Smith, founder of Joy Organics, is one of those people. Now, Joy wants others to live their best lives with CBD too.

To celebrate two years in business, we’re offering a special deal to our customers. When you buy one product, you'll receive another one for free!

Place an order anytime this week, and you’ll also be automatically be entered to win up to $600 worth of CBD products!

Join the celebration and don’t miss this limited-time offer!

help with essay title afkvdfbcwaspDepsysptmu

(FgsOpere, 2020.11.29 03:18)

research paper middle school <a href="https://writemypaperbuyhrd.com/#">essay writing curriculum</a> research term paper

особенности продвижения сайта google Самара

(GlennAxowl, 2020.11.29 03:07)

Предположим, вы хозяин нового веб-сайта, который имеет приятный современный дизайн, удобную навигацию и полезную для покупателей рекламную информацию. Но до сих пор нет участников на сайте в режиме онлайн. Что делать? Если у вас есть собственный бизнес мы поможем вам создать веб портал. Несомненно, ни одно настоящее либо виртуальное предприятие не может продвигаться независимо. Определенной организации требуется помощь в приобретении популярности, а во Всемирной сети без нее категорически не быть из-за бешеной конкуренции.Мы занимаемся разработкой продающегося сайта. Мы готовы запустить хороший интернет магазин в течение 3х дней. Выключая выдачи выполненных онлайн-проектов, мы предоставляем сервисы технической сопровождения: уместное продление хостинга и вашего домена, добавление наполнения на интернет-сервис, размещения новостей. Наши услуги могут помочь вам стать фаворитом на просторах интернета.

<a href=https://apistudio.ru>продвижение сайтов в сша европе</a>

essay spacing format hodledgannaBtjSoymnq

(KwgdFric, 2020.11.28 23:25)

custom assignments <a href="https://researchpaperssfk.com/#">help writing a cv</a> need help with an algebra problem

college life essays hodledgannaBtjSoymnz

(KwgdFric, 2020.11.28 23:23)

hypothesis statement <a href="https://researchpaperssfk.com/#">phd thesis help</a> persuasive argumentative essay

секс чат екатеринбург

(Robertgoarp, 2020.11.28 19:58)

<a href=https://kiss-chat.ru/>ливе секс чат</a>

James Vincent McMorrow "Gone" - A Late Show #PlayAtHome Performance

(Wandaclevy, 2020.11.28 18:26)

<a href=https://colbertlateshow.denewss.info/eHWJgriIgpjFmo0/james-vincent><img src="https://i.ytimg.com/vi/BCWMUVNg_8U/hqdefault.jpg"></a>

James Vincent McMorrow "Gone" - A Late <a href=https://colbertlateshow.denewss.info/eHWJgriIgpjFmo0/james-vincent>Show</a> #PlayAtHome Performance

golddveri.ru - чем отмыть руки от пены

(Gadverfuh, 2020.11.28 18:00)

Отделка входной двери изнутри - golddveri.ru

Совершенно во всех коттеджах и квартирах присутствуют двери-межкомнатные, балконные, уличные. Если Вы желаете знать чуть-чуть больше о дверях, чем знают другие или у Вас ремонт, который располагает выбор и установку дверей, то наш веб ресурс основан конкретно для Вас. Переходите на сайт golddveri.ru и посмотрите много нужной и ценной информации.

Здесь Вы найдете про <a href=https://golddveri.ru/furnitura/domofon/kak-otkryt-domofon-faktorial.html>факториал домофон</a> и всё, что нужно об этом знать. Представленный сайт разделен на тематики, одной из которых является тема «монтаж». Здесь Вы сможете найти всё про монтаж дверей, множество интересных публикаций и лайфхаков, советов и чертежей. Однако монтаж дверей у рабочих стоит больших денег, а сделать собственноручно не любой человек имеет понятие как именно. Мы непременно ответим на все Ваши вопросы в этом разделе. Например, у нас раскрыты такие темы, как: этапы проведения шумоизоляции, установка дверных петель, как установить металлическую дверь, двери для ванной, врезка замков и многое другое.

По вопросу <a href=https://golddveri.ru/vxodnye-dveri/instrukcii-kak-otkryt-zheleznuyu-dver-bez-klyucha-svoimi-rukami.html>как открыть дверь</a> мы знаем все тонкости. Собственноручно поставить входную дверь не так уж легко, но возможно, благодаря нашим статьям. Если Вы планировали узнать про монтаж входных дверей и попутные нюансы, загляните в этот раздел. Там Вы найдете всё: ремонт входных дверей, как сделать порог в квартире около входной двери, как выбрать металлическую дверь, способы реставрации дверей, варианты отделки выходной двери, пластиковые входные двери и много всего подобного. Заходите, смотрите и вы обязательно найдете для себя много важной информации.

Вдобавок стоит выделить отдельно тему фурнитура. Здесь мы расписали всё, что связано с дверями-петли, ручки, замки, домофоны и другое. Очень востребованный запрос-как открыть домофон без электро ключа? Домофоны существуют различных компаний, у нас есть самые-самые известные фирмы, которые возможно легко вскрыть, не имея ключа.

Крайне удобно знать код от своего домофона, чтобы попросту войти домой, если забыли ключи дома или они находятся глубоко на дне сумочки. Пользуйтесь поисковой строкой, если хотели найти что-то определенное на онлайн портале golddveri.ru уже сегодня.

viagra hipertensГЈo arterial fgeofbldgannaBtjSoymne

(Fmsgabsor, 2020.11.28 13:03)

viagra fin brevet <a href="https://siviagmen.com/#">why does cialis last longer than viagra</a> viagra from doctor uk

baka limpa i form

(baka limpa i form, 2020.11.28 08:54)


I think the admin of this web page is really working hard for his web page, as here every data is quality based material. http://distv.neoce.se/decorations/baka-limpa-i-form.php baka limpa i form

xetssouvatup

(weyttgph, 2020.11.28 04:02)

generic viagra without a doctor prescription https://genviaga.com/# - viagra connect
viagra
buying viagra online <a href=https://genviaga.com/>generic viagra buy</a> order viagra usa

viagra voor mannen kopen fgegolthdgannaBtjSoymnz

(Fbsbabsor, 2020.11.28 02:17)

can i take vicodin and viagra <a href="https://genericrxxx.com/#">viagra wirkung männer</a> viagra tablet in uk

craps on line

(MaritzaImmen, 2020.11.27 22:31)

play live casino poker
play street craps online <a href=https://mexmejorescasinos.com/>jugar poker</a> online casino slots with bonus <a href="https://mexmejorescasinos.com/">black jack</a> game sites that take paypal
online slot machines casinos

Awesome software for your PC FREE

(AlfredVuche, 2020.11.27 22:24)

Welcome to our great software exhibition!
All software are FREE! Only Today!
No virus, no hidden payments!

<a href=https://quicktime.win10download.net>https://quicktime.win10download.net</a>
<a href=https://google-earth.win10download.net>Steam</a>
<a href=https://utorrent.win10download.net>https://utorrent.win10download.net</a>
<a href=https://adobe-reader.win10download.net>Adobe Reader</a>
<a href=https://steam.win10download.net>Google Earth</a>

Eat Hurl Eat Action Game Free Download New ________

(InhibeVeini, 2020.11.27 22:14)

<a href=http://https:/xw-zmslrpw/cqrmlga/>Estonia (66)</a>
YTS ! <a href=http://patriotreform.com/pelicula/ver-the-ronda-rousey-story-through-my-fathers-eyes/>2019 La historia de Ronda Rousey: A travГ©s de los ojos de mi padre</a>.
Peliculas Completas Gratis en Castellano y Latino

<a href=http://zorrobuyshouses.com/de-ssda-war-ba-wlmwlyrom/>AnimГ© Vostfr 9 / 12 Ooya-san wa Shishunki!</a>

Voir Film Streaming Complet Gratuit - <a href=http://movie222free.com/jw-docso-decoawsxq/ero-waqsmsaxd/dasdyx-3/ozsdyno-13>serie streaming the magicians saison 3 episode 13</a>. Watch English Sub Anime Online HD - <a href=http://balibundle.com/rb-mhfbua-dbsnga-yammab-wakmz-ykaggwk/34/lnttwv>Tomica Kizuna Gattai: Earth Granner Episode 34SUBBED HD</a>.
download adult, adult online
Watch Bigg Boss Season 14 All Episodes In High Quality

Stream ( Mystream, Openload ,Streamango ,Netu tv ,Ok ru ,UptoStream ) + <a href=http://ilbobg.com/ow-vwrrsc-auscra-2015-rjaz-ajrwd-vwcrw-480e-lspgwe-280bp/>Hidden Agenda 2015 Dual Audio Hindi 480p WEBRip 280mb</a>. Baixar Filmes Torrent e SГ©ries - <a href=https:/seo-webdesign.net/yi-uhdv/oamsrt-_ltmnt_ma_mama_-_08_-1080o-0041c49d-lju.1515952><Pantsu>_Munou_na_Nana_-_08_<>080p]<>041D49E].mkv</a>.

natural digestive remedies

(ArthurHor, 2020.11.27 21:16)

online pharmacy services <a href=http://lorazepam.webix.me>http://lorazepam.webix.me</a> remedy java api

YENI GUNCELLEME GELDI KIMSENIN BILMEDIGI YERLER? PUBG Mobile Erangel 2.0 90 FPS

(Donnaton, 2020.11.27 20:41)

<a href=https://egoistpati.trpost.info/yen-g-ncelleme/eNiQlYl5uNvThWc.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/EvZ_RHRuoS4/hqdefault.jpg"></a>

YENД° GГњNCELLEME GELDД° KД°MSENД°N BД°LMEDД°ДћД° YERLER? PUBG Mobile Erangel 2.0 90 <a href=https://egoistpati.trpost.info/yen-g-ncelleme/eNiQlYl5uNvThWc.html>FPS</a>

Online Pharmacy, Where to buy Nizagara no prescription

(Bradleyswori, 2020.11.27 17:26)

Viagra: $0.31
Cialis: $0.69
Levitra: $1.09

<b><a href="https://bit.ly/3ktuIQ6 ">Canadian Pharmacy</a></b>

+ 100% Confidential and anonymous
+ New FDA Approved Drugs
+ Special internet prices and discounts
+ Brand and generic RX meds
+ Fast worldwide delivery

List of Accredited Canadian Online Pharmacies:
<b><a href="https://bit.ly/3ktuIQ6 "> + Check Your Online Pharmacy</a></b>


Quit Nizagara side effects shedding? Generic Nizagara without a doctor prescription. <a href="https://sourceforge.net/u/andrioliiesoc/profile/ ">Online Pharmacy</a>, Information on the capsules Nizagara side effects testicular pain.
Canadian Nizagara no prescription. <a href="http://333sun.xyz/forum.php?mod=viewthread&tid=69899&extra= ">Canada Pharmacy Online</a> Nizagara Online presciption. Drinking alcohol and Nizagara? Online pharmacy for generic Nizagara. <a href="https://cialiscoupon.wordpress.com/price/ ">Online canadian pharmacy</a>, Medication Nizagara review.
Generic Nizagara forum reviews. <a href="http://www.sistematizacion.cl/foro_lemur/viewtopic.php?pid=105481#p105481 ">Online pharmacy</a> Nizagara Online presciption.

es recomendable usar viagra fgegolthdgannaBtjSoymnb

(Fbsbabsor, 2020.11.27 17:25)

si tomo losartan no puedo tomar viagra <a href="https://genericrxxx.com/#">dosis viagra recomendada</a> gibt es noch was anderes als viagra


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45

Következő »