Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roncsvadászok

2008.01.11

Roncsvadászok

 
megjelent: 2002.11.04 | forrás:Napló | Alsóörs
 

Csatarepülőgép a Balatonban - Kiemelik az Alsóörsnél lezuhant IL-2-es maradványait Kiemelik a Balatonból annak az IL-2-es csatarepülőgépnek a roncsait, amely ötvenhét éve zuhant le Alsóörsnél a nádasba. Az expedíciót azért szervezik, mert a közelmúltban a víz alatt található motorrészből üzemanyag-szivárgást észleltek a búvárok. A munkák várhatóan a tó befagyása után, januárban vagy februárban kezdődhetnek el.

 

Az alsóörsi roncs története és sorsa regénybe illő. A feljegyzések szerint 1945. március 23-án délelőtt 11 órakor egy szovjet IL-2-es - haditechnikai elnevezéssel: lljusin IL-2 Sturmikov -csatarepülőgép északi irányból támadta az alsóörsi vasútállomást és környékét, valamint bombázta a káptalanfüredi útszakaszt is. A gépet a német

légvédelem egy négycsövű gépágyúval eltalálta. Mironov hadnagy, a pilóta ekkor életét vesztette, a vezető nélkül maradt repülő a nádasba zuhant. A lövész Teszlenko tizedes sem tudta élve elhagyni az IL-2-est. Egyes szemtanúk állítása szerint a becsapódott gép két napig égett az alsóörsi parttól ötven méterre a nádasban, és olyan meg nem erősített információ is napvilágot látott, hogy detonáció is történt a zuhanás után. Ez azért fontos, mert az IL-2-esek rengeteg lőszert szállítottak. A fedélzeti géppuskákhoz és gépágyúkboz 850 kiló muníciót vittek magukkal a katonák, és ehhez jött még esetenként másfél tonna bombateher is.
Orosz "kamikazék"
Az IL-2-es kifejlesztését és harmincháromezer darabos legyártását a szovjet vezetés azért szorgalmazta, hogy a levegőből is meg tudják semmisíteni a földi páncélozott célpontokat. Ezért páncéltörő bombákkal is felszerelték a gépeket. A szakirodalom "légi tankként" is emlegeti az ilyen típusú gépmadarakat. Ezekre a hat tonna súlyú és 14 méteres szárnyfesztávolságú repülőgépekre a nagy tűzerő mellett a lassú manőverezés volt a jellemző. A szovjet csatarepülőket az ellenséges gyors vadászgépek könnyen utolérték és kilőtték. A szakértők szerint kész öngyilkosság volt egy pilótának és vele harcoló lövésznek felszállni egy IL-2-essel. Talán az sem véletlen, hogy annak idején, aki ezzel a repülővel öt bevetésből visszatért, az már megkaphatta a Szovjetunió hőse kitüntetést is. Repülőtörténészeti források szerint a "légi tankok" Magyarország légterében 1944 őszén jelentek meg. A szovjet hadsereg 640 csatarepülőt vetett be. A magyar és a német légvédelem, valamint a vadászpilóták a háború végéig mintegy nyolcvan Iljusint lőttek le.
A gépágyút már kiemelték
A Sturmikovok közül harminc zuhant le vagy tűnt el a Balaton körzetében. A tóba zuhant és Alsóörsnél elsüllyedt IL-2-esre az 1970-es évek elején az Amphora Búvárklub tagjai bukkantak rá. A gép darabjainak egy részét és az elhunyt pilóták maradványait 1972-ben kiemelték. (Az alsóörsi kikötőnél emlékmű áll a két elhunyt katona tiszteletére - a szerző.) Az akkori feltárásban és kutatásban részt vett Bruckner János, aki jelenleg a balatonlellei Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vezetője. A szakember és csapata azóta is rendszeres merüléseket végez a környéken, és folyamatosan figyeli a víz alatt maradt roncsok állapotát. Bruckner János lapunknak elmondta: a hetvenes évek elején a lezuhant gép mintegy hatvan százalékát a felszínre hozták. Megtalálták a pilótafülkét, az ejtőernyőt és a hátsó fedélzeti rész több darabját. Ezenkívül sok alkatrészt és két gépágyút is kiszedtek a vízből. Azóta figyelik a még mélyben rejlő gépdarabok állapotát és mozgását. Nem tévedés a mozgás szó: a roncsok a mocsárgázok hatására folyamatosan emelkednek.
Akcióban a Top-Gun
A kutatócsoport vezetője idén márciusban egy merüléskor erős benzin- és olajszagra lett figyelmes, ami megerősítette azt a feltételezését, hogy a még ki nem emelt motorrészből a korrodálódások miatt valószínűleg üzemanyag-szivárgás kezdődött.
Ennek géptípusnak 375 literes üzemanyagtartálya volt, és a kutató elmondta, hogy a repülőn egy másik tartályban további kétszáz liter hajtóanyag fért még el. Mindezek miatt a szakember értesítette a katasztrófavédelmi igazgatóságot és a Balatoni Vízügyi Kirendeltséget.
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári vészhelyzet-kezelési osztályának a vezetőjétől, Horák Attila őrnagytól megtudtuk: környezetvédelmi szempontok miatt mindenképp szükségesnek ítélik a roncsok mihamarabbi kiemelését, ezért felvették a kapcsolatot az ügyben érintett összes szakhatósággal. A vaskos levelezés után az őrnagy elmondta, hogy a megkeresett hatóságok, hivatalok, szervezetek többsége támogatja a roncs további darabjainak a felszínre hozását, de végleges engedélyt csak akkor kaphatnak erre, ha benyújtják a teljes részletességgel kidolgozott terveket a kiemelésről. Ennek elkészítését a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vállalta magára. Bruckner János és csapata irányítja majd szakmailag az alsóörsi roncs kiemelését, együttműködve a katasztrófavédelemmel. Ami már biztos: erre csak akkor kerülhet sor, ha befagy a Balaton, mert a kutatóknak figyelniük kell arra is, hogy a nád vegetációs időszaka után kezdjék meg a munkákat.
Tűzszerészekre is szükség lesz
Horák Attila megjegyezte, a kiemelést nagyon körültekintően kell végrehajtaniuk, mert azt nem tudják: maradt-e még lőszer a roncsban vagy annak környékén. Ezért szükség lesz tűzszerészeti vizsgálatokra is a víz alatt. Bruckner János hozzátette: minden gyakorlott pilóta zuhanás előtt kioldja a bombáit, hogy ezzel is növelje a menekülési esélyeit. Feltehetően ez történhetett az IL-2-es esetében is, ám amíg erről nem szereznek bizonyítékot, addig csakis fokozott óvatosság mellett lehet majd felszínre hozni a repülő további darabjait. A tűzszerészeti és környezetvédelmi problémák mellett a kiemeléskor a kegyeleti törvényekre is ügyelniük kell majd a top-gunosoknak, mert a hetvenes években a pilóta és lövész maradványainak csak egy része került elő. Ezért előfordulhat, hogy a mostani expedíció tagjai további emberi maradványokra lelnek majd.
A kiemelési tervekről Bruckner János elmondta: ha megfelelő vastagságúra befagy a Balaton, akkor a katasztrófavédelem műszaki mentő darujával meg lehet közelíteni a helyszínt, ahol léket vágnak. A búvárok a roncson található üledéket iszapszivattyúval eltávolítják, és építenek egy úgynevezett merülőfalat. A kisebb darabokat kézzel hozzák a felszínre, a nehezebb részeket pedig a daru emeli ki. A munkákban 15 szakember vesz majd részt.
A kiemelés mintegy egymillió forintos költségét a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoportja támogatók és szponzorok segítségével szeretné összeszedni. Ha minden engedélyt megkapnak, és a pénz is rendelkezésükre áll, akkor az alsóörsi repülőgéproncs darabjait januárban vagy februárban a felszínre hozzák.
Amatőröknek életveszélyes
A roncskutatással foglalkozó szakemberek mindig óva intik az amatőr háborús relikviagyűjtőket és a felkészületlen búvárokat attól, hogy egyedül próbálkozzanak kiemelni egy-egy talált lőszert vagy roncsot. Így teszik ezt most is. Minden ilyen próbálkozás életveszélyes lehet. Nem beszélve arról, hogy a roncskiemelés több szigorú környezetvédelmi, biztonságtechnikai és kegyeleti jogszabályhoz kötött. Egyes megtalált repülőgépdarabok muzeális értéket is jelentenek, ezért az ilyenekre igényt tartanak a múzeumok. Sok, a második világháborúban eltűnt pilóta és lövész földi maradványait a mai napig keresik a hozzátartozók, azért, hogy megadhassák nekik a végtisztességet. Alsóörsön ez már megtörtént. A településnél lezuhant IL-2-es regényes története azonban ezzel még nem ért véget. A Balaton további titkokat rejt a roncsvadászok előtt.

Háborús emlékek a tó fenekén
A kutatók és a szakértők becslése szerint a második világháborúban az ország felett megközelítőleg 1600 repülögépet lőttek le. Ebből mintegy negyven-hatvan zuhant a Balatonba. Pontos számok azért nincsenek erről, mert a hatóságok régebben nem hozták nyilvánosságra a roncsokról szóló adatokat. A feljegyzések többsége pedig eltűnt. Tóth Ferenc, a Magyar Veterán Repülő Szövetség kutatásvezetője húsz éve foglalkozik roncskutatással. Érdeklődésünkre elmondta: a Balatonnál lezuhant harci repülök nagy részét még a háború alatt a felszínre hozták. Az 1945-1953-ig terjedő időszakban huszonöt gép maradványait emelték ki a tóból. A hatvanas évek közepétől a magyar tengerből átlagosan ötévente került elő roncs vagy annak darabjai. A szakember szerint valószínűleg vannak még repülőgép-maradványok a vízben. Vizsgálatai szerint két helyen az északi és két másik helyen a déli part közelében lehetnek a mélyben roncsdarabok. Igaz, ezek nem biztos, hogy mind repülőtől származnak, mert a háború idején több gőzhajót, motoros hajót és uszályt süllyesztettek el az északnyugati kikötôkben. Az eddigi adatok szerint viszont az összes elmerült hajót a felszínre hozták a háború után.
Tóth Ferenc jelen volt az elmúlt évtized három jelentős balatoni repülőgéproncs-kiemelésénél. Ezek pedig a következőek voltak: Balatonkenesénél 1994-ben egy PE-2-es, azaz Petjakov szovjet bombázót hoztak felszínre, két évvel később Földvárnál egy JU 88-G1-es német vadászgép maradványaira bukkantak, 1999-ben pedig szintén Kenesénél emeltek ki egy IL-2-est. Utóbbi feltárásakor ezerhatszáz különféle lőszer került elő.

Fémkeresővel harmincöt évbe is beletelne
A roncskutatók fémkeresővel is dolgoznak. Ez a speciális műszer segíti őket abban, hogy a földben és a vízben található fémtárgyakat azonosítsák. Ha a befagyott Balatont akarnák ezzel a műszerrel teljesen - minden négyzetcentiméterre kiterjedően - átvizsgálni, akkor ez napi huszonnégy órai munkával számítva egy embernek hét évig tartana. Nyílt vízen keresztül ugyanez a tevékenység harmincöt esztendőt venne igénybe. Ezért gyakorlatilag csak így lehetetlen rálelni a roncsokra. A szakemberek ezért járják a könyvtárakat, a levéltárakat, keresik az írásos adatokat arról, hogy hol voltak súlyos légi harcok és azok milyen áldozatokkal jártak. Igyekeznek felvenni a kapcsolatokat az érintett települések helytörténészeivel, keresik a szemtanúkat, a túlélőket. A velünk élő történelem pedig mindig segíti őket

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

jul på nätet

(jul på nätet, 2021.01.26 23:38)


Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of your ideas!! <a href="http://flort.revvofwomen.com/skin-care/jul-p-naetet.php">jul p&aring; n&auml;tet</a>

aloe vera forskning

(aloe vera forskning, 2021.01.26 21:37)


Hey! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm definitely enjoying your blog and look forward to new posts. <a href="http://riapro.recipeswomm.com/for-women/aloe-vera-forskning.php">aloe vera forskning</a>

cialis in usa fhsggolthdgannaBtjSoymnz

(Fmfvabsor, 2021.01.26 20:23)

generic cialis pay pal <a href="http://sjcialis.com/#">cialis usa paypal</a> cialis generico http://sjcialis.com/ - cheap cialis super active ’

buy cialis via pay pal htordldehdgannaBtjSoymnj

(KbbtFric, 2021.01.26 13:05)

ed. trusted medstore in cialis <a href="https://xz-pharmacyonline.com/#">Asendin</a> discount cialis [url=https://xz-pharmacyonline.com]Zyloprim[/url] ’

mexican viagra fast delivery dddgbsikxdwaspDepsymfnne

(NmilOpere, 2021.01.26 05:11)

viagra/cialis <a href="http://xz-pharmacyonline.com/en/career-opportunities.html">viagra for sale us</a> viagra paypal http://xz-pharmacyonline.com/en/career-opportunities.html - buy viagra with paypal ’

leif mannerstr&ouml;m glas

(leif mannerstr&ouml;m glas, 2021.01.26 04:31)


I'm amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that's equally educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is something that not enough folks are speaking intelligently about. Now i'm very happy that I found this in my hunt for something regarding this. <a href="http://joigr.revvofwomen.com/sport/leif-mannerstroem-glas.php">leif mannerstr&ouml;m glas</a>

Sex Chat

(SEChof, 2021.01.25 20:28)

Sex Chat - https://sek-chat.com
sex video chat
live sex chat
free sex chat
sex chat online sek-chat com
sex cam chat
webcam sex chat
free live sex chat
sex porno chat
sex chat site
Sex Chat - sek-chat.com

Accident on Chatt pooja in Jharkhand

(SandyMum, 2021.01.25 17:56)

<a href=https://gauravzone.inworlds.info/p7qwmGqcjq-_tqY/accident-on><img src="https://i.ytimg.com/vi/EXJ58lZwYPA/hqdefault.jpg"></a>

Accident on Chatt pooja <a href=https://gauravzone.inworlds.info/p7qwmGqcjq-_tqY/accident-on>in</a> Jharkhand 😭

ildream_net

(CharlesVom, 2021.01.25 17:24)

https://ildream.net

inreda sovrum mysigt

(inreda sovrum mysigt, 2021.01.25 16:54)


Thanks a lot for sharing this with all folks you really recognise what you are talking about! Bookmarked. Please also seek advice from my site =). We will have a link exchange contract among us <a href="http://ploni.recipesandstuwom.com/sport/inreda-sovrum-mysigt.php">inreda sovrum mysigt</a>

generic viagra using master card dddgbsikxdwaspDepsyqbnwt

(NmilOpere, 2021.01.25 16:51)

viagra sample pack <a href="http://xz-pharmacyonline.com/en/career-opportunities.html">brand name viagra</a> best viagra sites online http://xz-pharmacyonline.com/en/career-opportunities.html - viagra australia delivery paypal ’

generic cialis quick shipping fhsggolthdgannaBtjSoymno

(Fmfvabsor, 2021.01.25 15:31)

cialis super active 20mg <a href="http://sjcialis.com/#">cialis pay pal</a> buy cialis in mexico http://sjcialis.com/ - generic cialis india ’

porn

(UJDanny, 2021.01.25 15:10)

Have you ever heard ofLana Rhoades,Riley Reid,Mia Khalifa, Abella Danger, Brandi Love, Mia Malkova, Lisa Ann, Leolulu, or Dillion Harper? But I guess that 99,9% of you understand at least a couple of of those names. You will definitely discover their movies on these free porn tube websites. And on the largest ones, you can see their official profiles with all of their content material. Eporner.com is one of the biggest free porn tube websites on the earth. Watch free online porn videos proper now with out having to pay for them.
Check: <a href=https://trowelyacht59.skyrock.com/3337528324-All-Sex-Teen-Big-Ass.html>Milf porn</a>|

разработка веб сайтов

(Colincot, 2021.01.25 10:58)

Верим в то, что люди любят разбирать, и ищем хорошего копирайтера.Сокращенный и емкий текст (лонгриды оставьте чтобы постов, объявление должно твердить о выгоде, разгадывать проблему пользователя, четко хлестать в его потребность).Копируете все файлы и папки в корневой каталог вашего сайта сквозь ftp-соединение.
<a href=https://ufa.leap-lead.ru/sayt-vizitka-pod-klyuch.php>заказать сайт визитку</a>
<a href=https://ufa.leap-lead.ru/smm-prodvizheniye.php>smm продвижение агентство</a>
https://ufa.leap-lead.ru/sayt-vizitka-pod-klyuch.php - создать сайт визитку

Продвижение бизнеса в соцсетяхAudi «Если четыре кольца – это безвыездно, который надо»Главной причиной безрезультатных «холодных» звонков являются неправильно поставленная мета и отсутствие подготовки. Это и приводит к негативной реакции клиентов.

porn

(WLWilliam, 2021.01.25 07:37)

Hopefully, the editor picks from the RedBled staff will leave no stone unturned and make you pleased with the suggested sites. So, grab your napkins, maybe some lube in case you are into dirty stuff, shut the curtains, and switch off the cellphone.
Check: <a href=https://gumroad.com/753391317332/p/free-teen-porn-videos-young-porn-tube-best-teen-sex-xxx>Creampie porn</a>|

mail order and cialis htordldehdgannaBtjSoymnd

(KbbtFric, 2021.01.25 04:28)

cialis or viagra <a href="https://xz-pharmacyonline.com/#">online pharmacy viagra</a> generic cialis and overnight https://xz-pharmacyonline.com - canadian pharmaceuticals online reviews ’

cialis australia online stores fcghavofbldgannaBtjSoymnc

(Ahmdabsor, 2021.01.25 04:03)

toronto buy cialis <a href="http://cialmenshoprx.com/#">cialis ontario</a> where can i buy cialis http://cialmenshoprx.com/ - cheapest cialis tadalafil 20 mg ’

tyres&ouml; klippotek och solarium

(tyres&ouml; klippotek och solarium, 2021.01.24 22:49)


This piece of writing offers clear idea in favor of the new users of blogging, that in fact how to do blogging. <a href="http://girol.recipesandstuwom.com/beauty/tyresoe-klippotek-och-solarium.php">tyres&ouml; klippotek och solarium</a>

porn

(WLWilliam, 2021.01.24 13:57)

YouPorn has an unbeatable <a href=https://realnynastax.com/>see this site</a>|
- number of free porn that you'll be exhausting pressed to search out on some other tube web site. Our assortment of hardcore sex movies is top notch, so whatever your kink of alternative

porn

(JohnFK, 2021.01.24 13:56)

YouPorn has an unbeatable <a href=http://sexcoinforum.org/>directory</a>|
- number of free porn that you may be onerous pressed to search out on another tube web site. Our assortment of hardcore sex videos is prime notch, so no matter your kink of selection


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70

Következő »