Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roncsvadászok

2008.01.11

Roncsvadászok

 
megjelent: 2002.11.04 | forrás:Napló | Alsóörs
 

Csatarepülőgép a Balatonban - Kiemelik az Alsóörsnél lezuhant IL-2-es maradványait Kiemelik a Balatonból annak az IL-2-es csatarepülőgépnek a roncsait, amely ötvenhét éve zuhant le Alsóörsnél a nádasba. Az expedíciót azért szervezik, mert a közelmúltban a víz alatt található motorrészből üzemanyag-szivárgást észleltek a búvárok. A munkák várhatóan a tó befagyása után, januárban vagy februárban kezdődhetnek el.

 

Az alsóörsi roncs története és sorsa regénybe illő. A feljegyzések szerint 1945. március 23-án délelőtt 11 órakor egy szovjet IL-2-es - haditechnikai elnevezéssel: lljusin IL-2 Sturmikov -csatarepülőgép északi irányból támadta az alsóörsi vasútállomást és környékét, valamint bombázta a káptalanfüredi útszakaszt is. A gépet a német

légvédelem egy négycsövű gépágyúval eltalálta. Mironov hadnagy, a pilóta ekkor életét vesztette, a vezető nélkül maradt repülő a nádasba zuhant. A lövész Teszlenko tizedes sem tudta élve elhagyni az IL-2-est. Egyes szemtanúk állítása szerint a becsapódott gép két napig égett az alsóörsi parttól ötven méterre a nádasban, és olyan meg nem erősített információ is napvilágot látott, hogy detonáció is történt a zuhanás után. Ez azért fontos, mert az IL-2-esek rengeteg lőszert szállítottak. A fedélzeti géppuskákhoz és gépágyúkboz 850 kiló muníciót vittek magukkal a katonák, és ehhez jött még esetenként másfél tonna bombateher is.
Orosz "kamikazék"
Az IL-2-es kifejlesztését és harmincháromezer darabos legyártását a szovjet vezetés azért szorgalmazta, hogy a levegőből is meg tudják semmisíteni a földi páncélozott célpontokat. Ezért páncéltörő bombákkal is felszerelték a gépeket. A szakirodalom "légi tankként" is emlegeti az ilyen típusú gépmadarakat. Ezekre a hat tonna súlyú és 14 méteres szárnyfesztávolságú repülőgépekre a nagy tűzerő mellett a lassú manőverezés volt a jellemző. A szovjet csatarepülőket az ellenséges gyors vadászgépek könnyen utolérték és kilőtték. A szakértők szerint kész öngyilkosság volt egy pilótának és vele harcoló lövésznek felszállni egy IL-2-essel. Talán az sem véletlen, hogy annak idején, aki ezzel a repülővel öt bevetésből visszatért, az már megkaphatta a Szovjetunió hőse kitüntetést is. Repülőtörténészeti források szerint a "légi tankok" Magyarország légterében 1944 őszén jelentek meg. A szovjet hadsereg 640 csatarepülőt vetett be. A magyar és a német légvédelem, valamint a vadászpilóták a háború végéig mintegy nyolcvan Iljusint lőttek le.
A gépágyút már kiemelték
A Sturmikovok közül harminc zuhant le vagy tűnt el a Balaton körzetében. A tóba zuhant és Alsóörsnél elsüllyedt IL-2-esre az 1970-es évek elején az Amphora Búvárklub tagjai bukkantak rá. A gép darabjainak egy részét és az elhunyt pilóták maradványait 1972-ben kiemelték. (Az alsóörsi kikötőnél emlékmű áll a két elhunyt katona tiszteletére - a szerző.) Az akkori feltárásban és kutatásban részt vett Bruckner János, aki jelenleg a balatonlellei Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vezetője. A szakember és csapata azóta is rendszeres merüléseket végez a környéken, és folyamatosan figyeli a víz alatt maradt roncsok állapotát. Bruckner János lapunknak elmondta: a hetvenes évek elején a lezuhant gép mintegy hatvan százalékát a felszínre hozták. Megtalálták a pilótafülkét, az ejtőernyőt és a hátsó fedélzeti rész több darabját. Ezenkívül sok alkatrészt és két gépágyút is kiszedtek a vízből. Azóta figyelik a még mélyben rejlő gépdarabok állapotát és mozgását. Nem tévedés a mozgás szó: a roncsok a mocsárgázok hatására folyamatosan emelkednek.
Akcióban a Top-Gun
A kutatócsoport vezetője idén márciusban egy merüléskor erős benzin- és olajszagra lett figyelmes, ami megerősítette azt a feltételezését, hogy a még ki nem emelt motorrészből a korrodálódások miatt valószínűleg üzemanyag-szivárgás kezdődött.
Ennek géptípusnak 375 literes üzemanyagtartálya volt, és a kutató elmondta, hogy a repülőn egy másik tartályban további kétszáz liter hajtóanyag fért még el. Mindezek miatt a szakember értesítette a katasztrófavédelmi igazgatóságot és a Balatoni Vízügyi Kirendeltséget.
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári vészhelyzet-kezelési osztályának a vezetőjétől, Horák Attila őrnagytól megtudtuk: környezetvédelmi szempontok miatt mindenképp szükségesnek ítélik a roncsok mihamarabbi kiemelését, ezért felvették a kapcsolatot az ügyben érintett összes szakhatósággal. A vaskos levelezés után az őrnagy elmondta, hogy a megkeresett hatóságok, hivatalok, szervezetek többsége támogatja a roncs további darabjainak a felszínre hozását, de végleges engedélyt csak akkor kaphatnak erre, ha benyújtják a teljes részletességgel kidolgozott terveket a kiemelésről. Ennek elkészítését a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vállalta magára. Bruckner János és csapata irányítja majd szakmailag az alsóörsi roncs kiemelését, együttműködve a katasztrófavédelemmel. Ami már biztos: erre csak akkor kerülhet sor, ha befagy a Balaton, mert a kutatóknak figyelniük kell arra is, hogy a nád vegetációs időszaka után kezdjék meg a munkákat.
Tűzszerészekre is szükség lesz
Horák Attila megjegyezte, a kiemelést nagyon körültekintően kell végrehajtaniuk, mert azt nem tudják: maradt-e még lőszer a roncsban vagy annak környékén. Ezért szükség lesz tűzszerészeti vizsgálatokra is a víz alatt. Bruckner János hozzátette: minden gyakorlott pilóta zuhanás előtt kioldja a bombáit, hogy ezzel is növelje a menekülési esélyeit. Feltehetően ez történhetett az IL-2-es esetében is, ám amíg erről nem szereznek bizonyítékot, addig csakis fokozott óvatosság mellett lehet majd felszínre hozni a repülő további darabjait. A tűzszerészeti és környezetvédelmi problémák mellett a kiemeléskor a kegyeleti törvényekre is ügyelniük kell majd a top-gunosoknak, mert a hetvenes években a pilóta és lövész maradványainak csak egy része került elő. Ezért előfordulhat, hogy a mostani expedíció tagjai további emberi maradványokra lelnek majd.
A kiemelési tervekről Bruckner János elmondta: ha megfelelő vastagságúra befagy a Balaton, akkor a katasztrófavédelem műszaki mentő darujával meg lehet közelíteni a helyszínt, ahol léket vágnak. A búvárok a roncson található üledéket iszapszivattyúval eltávolítják, és építenek egy úgynevezett merülőfalat. A kisebb darabokat kézzel hozzák a felszínre, a nehezebb részeket pedig a daru emeli ki. A munkákban 15 szakember vesz majd részt.
A kiemelés mintegy egymillió forintos költségét a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoportja támogatók és szponzorok segítségével szeretné összeszedni. Ha minden engedélyt megkapnak, és a pénz is rendelkezésükre áll, akkor az alsóörsi repülőgéproncs darabjait januárban vagy februárban a felszínre hozzák.
Amatőröknek életveszélyes
A roncskutatással foglalkozó szakemberek mindig óva intik az amatőr háborús relikviagyűjtőket és a felkészületlen búvárokat attól, hogy egyedül próbálkozzanak kiemelni egy-egy talált lőszert vagy roncsot. Így teszik ezt most is. Minden ilyen próbálkozás életveszélyes lehet. Nem beszélve arról, hogy a roncskiemelés több szigorú környezetvédelmi, biztonságtechnikai és kegyeleti jogszabályhoz kötött. Egyes megtalált repülőgépdarabok muzeális értéket is jelentenek, ezért az ilyenekre igényt tartanak a múzeumok. Sok, a második világháborúban eltűnt pilóta és lövész földi maradványait a mai napig keresik a hozzátartozók, azért, hogy megadhassák nekik a végtisztességet. Alsóörsön ez már megtörtént. A településnél lezuhant IL-2-es regényes története azonban ezzel még nem ért véget. A Balaton további titkokat rejt a roncsvadászok előtt.

Háborús emlékek a tó fenekén
A kutatók és a szakértők becslése szerint a második világháborúban az ország felett megközelítőleg 1600 repülögépet lőttek le. Ebből mintegy negyven-hatvan zuhant a Balatonba. Pontos számok azért nincsenek erről, mert a hatóságok régebben nem hozták nyilvánosságra a roncsokról szóló adatokat. A feljegyzések többsége pedig eltűnt. Tóth Ferenc, a Magyar Veterán Repülő Szövetség kutatásvezetője húsz éve foglalkozik roncskutatással. Érdeklődésünkre elmondta: a Balatonnál lezuhant harci repülök nagy részét még a háború alatt a felszínre hozták. Az 1945-1953-ig terjedő időszakban huszonöt gép maradványait emelték ki a tóból. A hatvanas évek közepétől a magyar tengerből átlagosan ötévente került elő roncs vagy annak darabjai. A szakember szerint valószínűleg vannak még repülőgép-maradványok a vízben. Vizsgálatai szerint két helyen az északi és két másik helyen a déli part közelében lehetnek a mélyben roncsdarabok. Igaz, ezek nem biztos, hogy mind repülőtől származnak, mert a háború idején több gőzhajót, motoros hajót és uszályt süllyesztettek el az északnyugati kikötôkben. Az eddigi adatok szerint viszont az összes elmerült hajót a felszínre hozták a háború után.
Tóth Ferenc jelen volt az elmúlt évtized három jelentős balatoni repülőgéproncs-kiemelésénél. Ezek pedig a következőek voltak: Balatonkenesénél 1994-ben egy PE-2-es, azaz Petjakov szovjet bombázót hoztak felszínre, két évvel később Földvárnál egy JU 88-G1-es német vadászgép maradványaira bukkantak, 1999-ben pedig szintén Kenesénél emeltek ki egy IL-2-est. Utóbbi feltárásakor ezerhatszáz különféle lőszer került elő.

Fémkeresővel harmincöt évbe is beletelne
A roncskutatók fémkeresővel is dolgoznak. Ez a speciális műszer segíti őket abban, hogy a földben és a vízben található fémtárgyakat azonosítsák. Ha a befagyott Balatont akarnák ezzel a műszerrel teljesen - minden négyzetcentiméterre kiterjedően - átvizsgálni, akkor ez napi huszonnégy órai munkával számítva egy embernek hét évig tartana. Nyílt vízen keresztül ugyanez a tevékenység harmincöt esztendőt venne igénybe. Ezért gyakorlatilag csak így lehetetlen rálelni a roncsokra. A szakemberek ezért járják a könyvtárakat, a levéltárakat, keresik az írásos adatokat arról, hogy hol voltak súlyos légi harcok és azok milyen áldozatokkal jártak. Igyekeznek felvenni a kapcsolatokat az érintett települések helytörténészeivel, keresik a szemtanúkat, a túlélőket. A velünk élő történelem pedig mindig segíti őket

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

pure cbd tzgie

(UnseseSax, 2018.10.22 05:45)

cbd oils <a href="https://buycbdoil.icu/">charlottes web cbd</a> cbd dosage <a href=" https://buycbdoil.icu/ ">cwhempcbdoil</a> | https://buycbdoil.icu/ - where to buy cbd cream for pain https://buycbdoil.icu/ - green roads cbd

where to buy cbd oil online oxxus

(nepFuedge, 2018.10.22 05:44)

cbd clinic products <a href="https://cbdoil.ooo/">charlottes web cbd oil</a> cbd oil stores near me <a href=" https://cbdoil.ooo/ ">cbd dosage</a> | https://cbdoil.ooo/ - cbd products online https://cbdoil.ooo/ - nuleaf cbd oil

green roads cbd hropd

(Glamslerm, 2018.10.21 20:14)

koi cbd <a href="https://buy-cbd.icu/">cbd dog treats</a> cbd oil holland and barrett <a href=" https://buy-cbd.icu/ ">cbd vape</a> | https://buy-cbd.icu/ - purekana cbd oil https://buy-cbd.icu/ - cbd oil distributors

free 777 slots no download bdqyb

(Kidsreuse, 2018.10.21 17:31)

free casino slots games <a href="https://casinovegas.icu/">bovada casino</a> casinos in iowa <a href=" https://casinovegas.icu/ ">online gambling</a> | https://casinovegas.icu/ - all free casino slots games https://casinovegas.icu/ - las vegas casinos free slots

what does cbd stand for wllyj

(Glamslerm, 2018.10.21 16:19)

cbd distillery <a href="https://buy-cbd.icu/">cbd hemp oil walmart</a> cv sciences cbd oil <a href=" https://buy-cbd.icu/ ">cbd online</a> | https://buy-cbd.icu/ - best cbd oil reviews https://buy-cbd.icu/ - buy cbd oil uk

cv sciences cbd oil ydzgz

(ererryveini, 2018.10.21 16:19)

apex cbd oil <a href="https://buy-cbd.ooo/">cbd lotion</a> cbd oil and drug testing <a href=" https://buy-cbd.ooo/ ">cbd pills</a> | https://buy-cbd.ooo/ - cbd oil stores near me https://buy-cbd.ooo/ - where can you buy cbd oil

cbd oil wisconsin evsei

(proorarab, 2018.10.20 15:28)

cbd tincture <a href="https://cbdonline2018.com/">hemp oil vs cbd oil</a> side effects of cbd oil <a href=" https://cbdonline2018.com/ ">cbd book distributors</a> | https://cbdonline2018.com/ - green roads cbd https://cbdonline2018.com/ - cbd gummies

monopoly slots gcyim

(Pollormasmise, 2018.10.01 07:43)

slots online <a href="https://vegascasinoslots.icu/">cleopatra slots</a> hearts of vegas free slots <a href="https://vegascasinoslots.icu/">best online slots</a> | https://vegascasinoslots.icu/ - gossip slots https://vegascasinoslots.icu/ - ruby slots

jackpot magic slots xkbwn

(Dexireeliaifs, 2018.10.01 07:24)

ruby slots <a href="https://casinoslotsplay.icu/">pop slots casino</a> free video slots <a href="https://casinoslotsplay.icu/">gsn casino slots</a> | https://casinoslotsplay.icu/ - slots games https://casinoslotsplay.icu/ - hollywood casino online slots free

free slot machine games yyamt

(Pollormasmise, 2018.10.01 06:26)

world class casino slots <a href="https://vegascasinoslots.icu/">quick hit slots</a> brian christopher slots <a href="https://vegascasinoslots.icu/">free vegas slots</a> | https://vegascasinoslots.icu/ - online slots https://vegascasinoslots.icu/ - free video slots

free online casino games uxsie

(Dexireeliaifs, 2018.10.01 06:18)

zone online casino games <a href="https://onlinecasinoplay24.us.org/">gsn casino slots</a> virgin online casino <a href="https://onlinecasinoplay24.us.org/">big fish casino</a> | https://onlinecasinoplay24.us.org/ - casino bonus codes https://onlinecasinoplay24.us.org/ - empire city online casino

free casino slot games nwtsl

(Pollormasmise, 2018.10.01 05:03)

hollywood casino online slots <a href="https://vegascasinoslots.icu/">cashman casino slots</a> real casino slots <a href="https://vegascasinoslots.icu/">slotomania free slots</a> | https://vegascasinoslots.icu/ - free slot games https://vegascasinoslots.icu/ - free buffalo slots

double down casino utvgg

(PioriewePNeni, 2018.10.01 03:41)

casino games <a href="https://realmoneycasino.icu/">casino slots</a> casino near me <a href="https://realmoneycasino.icu/">seneca niagara casino</a> | https://realmoneycasino.icu/ - online gambling https://realmoneycasino.icu/ - caesars casino online

slotomania on facebook hixxp

(Pollormasmise, 2018.10.01 02:03)

free slots online <a href="https://vegascasinoslots.icu/">hearts of vegas free slots</a> cashman casino slots <a href="https://vegascasinoslots.icu/">play free slots for fun</a> | https://vegascasinoslots.icu/ - free vegas slots online https://vegascasinoslots.icu/ - free online slots no download

caesars online casino pjgjf

(KantSandfance, 2018.09.30 22:02)

hollywood casino play4fun <a href="https://onlinecasinoplay.icu/">seneca allegany casino</a> free slots casino games <a href="https://onlinecasinoplay.icu/">empire city casino</a> | https://onlinecasinoplay.icu/ - casino games slots free https://onlinecasinoplay.icu/ - big fish casino

online casino bonus twknr

(Whifyiffsming, 2018.09.30 20:46)

hyper casinos <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">real money casino</a> hypercasinos <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">free casino games</a> | https://onlinecasinoslotsmaxx.com/ - online gambling casino https://onlinecasinoslotsmaxx.com/ - online casino slots

cleopatra slots vyhjs

(Whifyiffsming, 2018.09.30 20:39)

free slots games <a href="https://freeslots24.icu/">slot games free</a> heart of vegas slots <a href="https://freeslots24.icu/">jackpot party casino slots</a> | https://freeslots24.icu/ - slots free online https://freeslots24.icu/ - slots free games

lady luck online casino rczpj

(dualgeeasence, 2018.09.30 19:20)

casino online <a href="https://casinorealmoney.icu/">online casino slots</a> penny slots <a href="https://casinorealmoney.icu/">gun lake casino</a> | https://casinorealmoney.icu/ - gsn casino on facebook https://casinorealmoney.icu/ - high 5 casino

slots free online pyzxs

(Whifyiffsming, 2018.09.30 19:09)

free slots online no download no registration <a href="https://freeslots24.icu/">play free slots for fun</a> hollywood casino free slot play <a href="https://freeslots24.icu/">free slots online</a> | https://freeslots24.icu/ - casino slots free https://freeslots24.icu/ - free casino slots no download

dakota sioux casino jzfrf

(KantSandfance, 2018.09.30 18:57)

free casino games online <a href="https://onlinecasinoplay.icu/">free online casino games</a> slots casino games <a href="https://onlinecasinoplay.icu/">free slots games</a> | https://onlinecasinoplay.icu/ - penny slots https://onlinecasinoplay.icu/ - jackpot party casino facebook


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Következő »