Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roncsvadászok

2008.01.11

Roncsvadászok

 
megjelent: 2002.11.04 | forrás:Napló | Alsóörs
 

Csatarepülőgép a Balatonban - Kiemelik az Alsóörsnél lezuhant IL-2-es maradványait Kiemelik a Balatonból annak az IL-2-es csatarepülőgépnek a roncsait, amely ötvenhét éve zuhant le Alsóörsnél a nádasba. Az expedíciót azért szervezik, mert a közelmúltban a víz alatt található motorrészből üzemanyag-szivárgást észleltek a búvárok. A munkák várhatóan a tó befagyása után, januárban vagy februárban kezdődhetnek el.

 

Az alsóörsi roncs története és sorsa regénybe illő. A feljegyzések szerint 1945. március 23-án délelőtt 11 órakor egy szovjet IL-2-es - haditechnikai elnevezéssel: lljusin IL-2 Sturmikov -csatarepülőgép északi irányból támadta az alsóörsi vasútállomást és környékét, valamint bombázta a káptalanfüredi útszakaszt is. A gépet a német

légvédelem egy négycsövű gépágyúval eltalálta. Mironov hadnagy, a pilóta ekkor életét vesztette, a vezető nélkül maradt repülő a nádasba zuhant. A lövész Teszlenko tizedes sem tudta élve elhagyni az IL-2-est. Egyes szemtanúk állítása szerint a becsapódott gép két napig égett az alsóörsi parttól ötven méterre a nádasban, és olyan meg nem erősített információ is napvilágot látott, hogy detonáció is történt a zuhanás után. Ez azért fontos, mert az IL-2-esek rengeteg lőszert szállítottak. A fedélzeti géppuskákhoz és gépágyúkboz 850 kiló muníciót vittek magukkal a katonák, és ehhez jött még esetenként másfél tonna bombateher is.
Orosz "kamikazék"
Az IL-2-es kifejlesztését és harmincháromezer darabos legyártását a szovjet vezetés azért szorgalmazta, hogy a levegőből is meg tudják semmisíteni a földi páncélozott célpontokat. Ezért páncéltörő bombákkal is felszerelték a gépeket. A szakirodalom "légi tankként" is emlegeti az ilyen típusú gépmadarakat. Ezekre a hat tonna súlyú és 14 méteres szárnyfesztávolságú repülőgépekre a nagy tűzerő mellett a lassú manőverezés volt a jellemző. A szovjet csatarepülőket az ellenséges gyors vadászgépek könnyen utolérték és kilőtték. A szakértők szerint kész öngyilkosság volt egy pilótának és vele harcoló lövésznek felszállni egy IL-2-essel. Talán az sem véletlen, hogy annak idején, aki ezzel a repülővel öt bevetésből visszatért, az már megkaphatta a Szovjetunió hőse kitüntetést is. Repülőtörténészeti források szerint a "légi tankok" Magyarország légterében 1944 őszén jelentek meg. A szovjet hadsereg 640 csatarepülőt vetett be. A magyar és a német légvédelem, valamint a vadászpilóták a háború végéig mintegy nyolcvan Iljusint lőttek le.
A gépágyút már kiemelték
A Sturmikovok közül harminc zuhant le vagy tűnt el a Balaton körzetében. A tóba zuhant és Alsóörsnél elsüllyedt IL-2-esre az 1970-es évek elején az Amphora Búvárklub tagjai bukkantak rá. A gép darabjainak egy részét és az elhunyt pilóták maradványait 1972-ben kiemelték. (Az alsóörsi kikötőnél emlékmű áll a két elhunyt katona tiszteletére - a szerző.) Az akkori feltárásban és kutatásban részt vett Bruckner János, aki jelenleg a balatonlellei Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vezetője. A szakember és csapata azóta is rendszeres merüléseket végez a környéken, és folyamatosan figyeli a víz alatt maradt roncsok állapotát. Bruckner János lapunknak elmondta: a hetvenes évek elején a lezuhant gép mintegy hatvan százalékát a felszínre hozták. Megtalálták a pilótafülkét, az ejtőernyőt és a hátsó fedélzeti rész több darabját. Ezenkívül sok alkatrészt és két gépágyút is kiszedtek a vízből. Azóta figyelik a még mélyben rejlő gépdarabok állapotát és mozgását. Nem tévedés a mozgás szó: a roncsok a mocsárgázok hatására folyamatosan emelkednek.
Akcióban a Top-Gun
A kutatócsoport vezetője idén márciusban egy merüléskor erős benzin- és olajszagra lett figyelmes, ami megerősítette azt a feltételezését, hogy a még ki nem emelt motorrészből a korrodálódások miatt valószínűleg üzemanyag-szivárgás kezdődött.
Ennek géptípusnak 375 literes üzemanyagtartálya volt, és a kutató elmondta, hogy a repülőn egy másik tartályban további kétszáz liter hajtóanyag fért még el. Mindezek miatt a szakember értesítette a katasztrófavédelmi igazgatóságot és a Balatoni Vízügyi Kirendeltséget.
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári vészhelyzet-kezelési osztályának a vezetőjétől, Horák Attila őrnagytól megtudtuk: környezetvédelmi szempontok miatt mindenképp szükségesnek ítélik a roncsok mihamarabbi kiemelését, ezért felvették a kapcsolatot az ügyben érintett összes szakhatósággal. A vaskos levelezés után az őrnagy elmondta, hogy a megkeresett hatóságok, hivatalok, szervezetek többsége támogatja a roncs további darabjainak a felszínre hozását, de végleges engedélyt csak akkor kaphatnak erre, ha benyújtják a teljes részletességgel kidolgozott terveket a kiemelésről. Ennek elkészítését a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vállalta magára. Bruckner János és csapata irányítja majd szakmailag az alsóörsi roncs kiemelését, együttműködve a katasztrófavédelemmel. Ami már biztos: erre csak akkor kerülhet sor, ha befagy a Balaton, mert a kutatóknak figyelniük kell arra is, hogy a nád vegetációs időszaka után kezdjék meg a munkákat.
Tűzszerészekre is szükség lesz
Horák Attila megjegyezte, a kiemelést nagyon körültekintően kell végrehajtaniuk, mert azt nem tudják: maradt-e még lőszer a roncsban vagy annak környékén. Ezért szükség lesz tűzszerészeti vizsgálatokra is a víz alatt. Bruckner János hozzátette: minden gyakorlott pilóta zuhanás előtt kioldja a bombáit, hogy ezzel is növelje a menekülési esélyeit. Feltehetően ez történhetett az IL-2-es esetében is, ám amíg erről nem szereznek bizonyítékot, addig csakis fokozott óvatosság mellett lehet majd felszínre hozni a repülő további darabjait. A tűzszerészeti és környezetvédelmi problémák mellett a kiemeléskor a kegyeleti törvényekre is ügyelniük kell majd a top-gunosoknak, mert a hetvenes években a pilóta és lövész maradványainak csak egy része került elő. Ezért előfordulhat, hogy a mostani expedíció tagjai további emberi maradványokra lelnek majd.
A kiemelési tervekről Bruckner János elmondta: ha megfelelő vastagságúra befagy a Balaton, akkor a katasztrófavédelem műszaki mentő darujával meg lehet közelíteni a helyszínt, ahol léket vágnak. A búvárok a roncson található üledéket iszapszivattyúval eltávolítják, és építenek egy úgynevezett merülőfalat. A kisebb darabokat kézzel hozzák a felszínre, a nehezebb részeket pedig a daru emeli ki. A munkákban 15 szakember vesz majd részt.
A kiemelés mintegy egymillió forintos költségét a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoportja támogatók és szponzorok segítségével szeretné összeszedni. Ha minden engedélyt megkapnak, és a pénz is rendelkezésükre áll, akkor az alsóörsi repülőgéproncs darabjait januárban vagy februárban a felszínre hozzák.
Amatőröknek életveszélyes
A roncskutatással foglalkozó szakemberek mindig óva intik az amatőr háborús relikviagyűjtőket és a felkészületlen búvárokat attól, hogy egyedül próbálkozzanak kiemelni egy-egy talált lőszert vagy roncsot. Így teszik ezt most is. Minden ilyen próbálkozás életveszélyes lehet. Nem beszélve arról, hogy a roncskiemelés több szigorú környezetvédelmi, biztonságtechnikai és kegyeleti jogszabályhoz kötött. Egyes megtalált repülőgépdarabok muzeális értéket is jelentenek, ezért az ilyenekre igényt tartanak a múzeumok. Sok, a második világháborúban eltűnt pilóta és lövész földi maradványait a mai napig keresik a hozzátartozók, azért, hogy megadhassák nekik a végtisztességet. Alsóörsön ez már megtörtént. A településnél lezuhant IL-2-es regényes története azonban ezzel még nem ért véget. A Balaton további titkokat rejt a roncsvadászok előtt.

Háborús emlékek a tó fenekén
A kutatók és a szakértők becslése szerint a második világháborúban az ország felett megközelítőleg 1600 repülögépet lőttek le. Ebből mintegy negyven-hatvan zuhant a Balatonba. Pontos számok azért nincsenek erről, mert a hatóságok régebben nem hozták nyilvánosságra a roncsokról szóló adatokat. A feljegyzések többsége pedig eltűnt. Tóth Ferenc, a Magyar Veterán Repülő Szövetség kutatásvezetője húsz éve foglalkozik roncskutatással. Érdeklődésünkre elmondta: a Balatonnál lezuhant harci repülök nagy részét még a háború alatt a felszínre hozták. Az 1945-1953-ig terjedő időszakban huszonöt gép maradványait emelték ki a tóból. A hatvanas évek közepétől a magyar tengerből átlagosan ötévente került elő roncs vagy annak darabjai. A szakember szerint valószínűleg vannak még repülőgép-maradványok a vízben. Vizsgálatai szerint két helyen az északi és két másik helyen a déli part közelében lehetnek a mélyben roncsdarabok. Igaz, ezek nem biztos, hogy mind repülőtől származnak, mert a háború idején több gőzhajót, motoros hajót és uszályt süllyesztettek el az északnyugati kikötôkben. Az eddigi adatok szerint viszont az összes elmerült hajót a felszínre hozták a háború után.
Tóth Ferenc jelen volt az elmúlt évtized három jelentős balatoni repülőgéproncs-kiemelésénél. Ezek pedig a következőek voltak: Balatonkenesénél 1994-ben egy PE-2-es, azaz Petjakov szovjet bombázót hoztak felszínre, két évvel később Földvárnál egy JU 88-G1-es német vadászgép maradványaira bukkantak, 1999-ben pedig szintén Kenesénél emeltek ki egy IL-2-est. Utóbbi feltárásakor ezerhatszáz különféle lőszer került elő.

Fémkeresővel harmincöt évbe is beletelne
A roncskutatók fémkeresővel is dolgoznak. Ez a speciális műszer segíti őket abban, hogy a földben és a vízben található fémtárgyakat azonosítsák. Ha a befagyott Balatont akarnák ezzel a műszerrel teljesen - minden négyzetcentiméterre kiterjedően - átvizsgálni, akkor ez napi huszonnégy órai munkával számítva egy embernek hét évig tartana. Nyílt vízen keresztül ugyanez a tevékenység harmincöt esztendőt venne igénybe. Ezért gyakorlatilag csak így lehetetlen rálelni a roncsokra. A szakemberek ezért járják a könyvtárakat, a levéltárakat, keresik az írásos adatokat arról, hogy hol voltak súlyos légi harcok és azok milyen áldozatokkal jártak. Igyekeznek felvenni a kapcsolatokat az érintett települések helytörténészeivel, keresik a szemtanúkat, a túlélőket. A velünk élő történelem pedig mindig segíti őket

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Скачать TutuApp

(tuterpn, 2019.03.01 17:28)

Сейчас смартфон есть у каждого! А вы знаете, что можно скачать ТутуАпп, в котором есть десятки тысяч бесплатных игр и программ для Андроида и Айфона? Игры вроде покемон Го, Клэш оф Кланс и другие доступны бесплатно! Больше информации на сайте <a href=https://tutuap.ru>https://tutuap.ru</a>. Скачивайте ТутуАпп и наслаждайтесь свободой выбора!

ТехОсмотр,ОСАГО Абакан

(Larrypreop, 2019.03.01 02:24)

?Техосмотр,ОСАГО автомобилей
Официальное оформление диагностической карты (ТО) - все регионы РФ.
ОСАГО все регионы!!
Карты заносятся в базу ЕАИСТО и не удаляются.

?Наш адрес:
Абакан, ул.Вяткина 18 территория рембыттехники 6 бокс
==Режим Работы==
ежедневно
10,00-23,00
тел 89235951234, 89020109150, 8 (3902) 320-456

группа в вк https://vk.com/public178490986

Within loosening arteries; measuring identify.

(ogixewihe, 2019.02.25 10:49)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone No Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Special radiotherapy, autoantibodies; masks harvest.

(inuhegetexv, 2019.02.25 08:10)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

области информационных технологий

(RussellAgome, 2019.02.03 09:52)

Привет всем участникам! Класный у вас сайт!
Что думаете по этим новостям?:
http://enewz.ru/33615-kievskiy-rezhim-otpravil-narod-s-protyanutoy-rukoy-v-dolgovuyu-yamu.html <b> Киевский режим отправил народ с протянутой рукой в долговую яму </b>
<a href=http://enewz.ru/5483-lenenergo-postroit-ps-110-kv-v-kalininskom-rayone-peterburga.html> Ленэнерго построит ПС 110 кВ в Калининском районе Петербурга </a><b> Ленэнерго построит ПС 110 кВ в Калининском районе Петербурга </b>
новости новороссии http://enewz.ru/novorossiya-novosti-svodki/
<a href=http://enewz.ru/information-technology-it/>hi tech</a> об информации информационных технологиях и защите информации
Ещё много интересного нашел тут: <b> искра энергетика новости </b> http://enewz.ru/

Video

(JimmiehoM, 2019.01.29 12:55)

Solicitous afternoon
I bring to your distinction wonderful sites
Online captivating
<a href=http://www.qwertty.net>lesbičky</a>|

рассылка через смс

(Yuriylmub, 2019.01.21 09:49)

массовая рассылка смс
https://webbiz.in.ua/threads/massovye-sms-rassylki-klientam-deshevo-kachestvenno-serdito.1903/

Строительные материалы эко чистые для строительства собственного коттеджа

(OksiPen, 2019.01.14 12:59)

Достаточно обратиться на чтоб выяснить <a href="http://pp-budpostach.com.ua">http://pp-budpostach.com.ua</a> сколько должен стоять ленточный фундамент
и отыскать другую ценную информацию, актуальную и полную.

dating a medical student girlfriend

(Jessicafaw, 2019.01.10 20:54)

true sex dating
dating for blue collar
funny online dating headlines for females

<a href=http://www.best.dating-experts.icu/16/894.php>is online dating sketchy</a>
<a href=http://www.best.adult-dating.icu/2/34.php>best generic online dating message</a>
<a href=http://www.free.sexy-dating.icu/11/765.php>gay dating yeovil</a>
<a href=http://www.adult.daily-dating.icu/16/984.php>speed dating meaning in arabic</a>
<a href=http://www.best.datingforum.icu/18/926.php>traditional dating vs online dating essay</a>

rules for dating my daughter from mom
selma dating chris harrison

Игры на деньги

(Dengital, 2019.01.07 10:55)

http://www.game-dengi.ru/ Онлайн игры с реальным выводом денег

Azino 777 Огромные выигрыши Азино777

(WilliamAxole, 2019.01.06 22:22)

Azino 777 Огромные выигрыши Азино777
http://azino777-hot.ru/ - Show more>>>

#51 best buy Brand Viagra 25 mg fast delivery soon

(dew, 2018.12.24 00:22)

#51 Brand Viagra Cialis Levitra online without Prescription anafranil. The best pharmacy shop on the Web!
#51 https://bit.ly/2PTZOAb

find a cleaning service Financial District Union Square

(SCentike, 2018.12.21 15:54)


This is may depend from implementation front-rank equipment park,technology,equipment,algorithm,cleaning,methods,equipment,components,mechanisms and industrial equipment, specialized detergents and cleaning funds and also beautiful organization work cleaning service.
In our world use support Cleaning firms made necessarily authoritative and relevant.

Some enterprises and organizations Partnership long for a time enjoy help with cleaning companies, but not conclude personal frames swabber for such types of services as Cleaning a private house and Bathroom cleaning in TriBeca .

Long-term practice General Partnership in Chinatown & Little Italy owner specialized company is STEPHEN WILLIAMS, revealed that hired trained staff cleaning firms produce cleaning well faster, neater, scrupulous and cleaner, than for example own regular cleaners.


You will be spared from wasting time on training and recruitment frames , on check his work, you it will not be necessary to allocate room for cleaners and organize storage inventory.

We Limited liability Limited Partnership is that is on the street Douglaston invite you personally work with uson profitable conditions.
Any Economist Proves You contain Multiple workman at a loss in collation with employ foreign cleaning service.house to house cleaning : <a href=https://hcservices.club>need house cleaning services</a>

работы телеинспекции

(SVSentike, 2018.12.07 03:18)

Большая часть из скважин впоследствии мероприятия восстановительного комплекса мероприятий имеют все шансы быть снова введены в использование. Тем более что стоимость объекта этих выполненных работ в 10 раз ниже стоимости непосредственных сооружений.
Обеспечено повышение дебита водозаборной скважины не менее 30% от существующего на момент начала выполненных работ.

В 80% случаях скважины восстанавливаются до первоначальных данных при внедрении в применение скважины, что проявляется альтернативой бурения новой скважины.

Сотрудники нашей фирма по Очистке водяных емкостей и Ремонту водозаборных скважин предлагаем свои услуги всем, как частным так и общественным органам.


Спецводсервис - <a href=https://svs-samara.ru/vodopodgotovka/>оператор водоподготовки</a>

Download Showbox APK for Android

(MoviVassy, 2018.12.02 22:00)

Showbox is a must-have APK-app for an Android device. It also works for Mac. <a href=http://disney-hipster.tumblr.com/>Download Showbox APK</a>

строительство очистных сооружений

(entike, 2018.11.22 17:38)

В Сервисе обслуживает скважины, производит Автономная канализация для дачи.

В нашей фирме для вас естьв продажу(услуги) БИОЛОГИЧЕСКАЯ ЗАГРУЗКА, Резервуары и емкости прямоугольные, Тихоходные мешалки, Шнековые обезвоживатели осадка, Контрольные колодцы, Биоблок ЭКОФИШ, Биологическая очистка хоз.бытовых сточных вод, ОДЪЕМНЫЕ УСТРОЙСТВА И МЕТАЛЛОКОНСТРУКЦИИ Шнековые дозаторы, ВОДООЧИСТНОЕ ОБОРУДОВАНИЕ Скиммеры для очистки жидкости от нефтепродуктов, масел, жиров, ПОДЪЕМНЫЕ УСТРОЙСТВА И МЕТАЛЛОКОНСТРУКЦИИ Подъемники, ОЧИСТКА ЛИВНЕВЫХ СТОЧНЫХ ВОД Маслобензотделители, НАСОСНОЕ И КОМПРЕССОРНОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (Грунфос, КСБ, Вило, КИТ, Взлёт, ТВП) Многоступенчатые насосы, ВОДОПОДГОТОВКУ Промышленные установки обратного осмоса, а также все для автомойки Автомойки на базе флотации.

У нас вы найдете Очистка стоков ЛОС, а также Нефтеуловители, мы можем произвести Строительство кессона. Бурение артезианских скважин, Геологическое изучение недр, Ремонт систем водоснабжения.

Устранение засоров скважин - <a href=https://woobe.ru> Гидродинамическая очистка скважин</a>

billig hotel enkoping

(billig hotel enkoping, 2018.11.22 11:19)

billig hotel enkoping

Hurrah, that's what I was seeking for, what a stuff! present here at this weblog, thanks admin of this site.
billig hotel enkoping http://slimmwom.se/treatment/billig-hotel-enkoeping.php

Пару фактов о Челябинске

(Ashleyclive, 2018.11.21 00:35)


Челя?бинск седьмой по количеству жителей, четырнадцатый по занимаемой площади город Российской Федерации, административный центр Челябинской области, городской округ с внутригородским делением<>]. Население — 1 198 858<>] человек (2017) . Челябинск расположен на геологической границе Урала и Сибири, на восточном склоне Уральских гор, по обоим берегам реки Миасса (бассейн Тобола)<>] .

<b>Драматический камерный театр</b>

Молодой Челябинский государственный драматический камерный театр ворвался в культурную жизнь города с постановкой «Крик лангусты» по пьесе Джона Марелла, чем сразу полюбился публике. Все дело в творческой дерзости, азарте и кураже актеров, смелости режиссерских замыслов.

очистные сооружения поверхностного стока

(mehentike, 2018.11.20 00:09)

Наш завод Е В Е Л Д Алексин непрерывно проводит работу над конечным качеством изгатавливаемой продукции и совершенствует свойства изготавливаемого оборудования,использовав при этом все более новые необычные технические тонкости и методики производства и сборки в Великий Устюг.
Доставка товара В Л Л ДЕ Волгоград осуществляется в предельно короткие временные промежутки.
Наибольшее использование проверенных входе множества лет научно-технических приемов и методов решения проблем очистки Канализационных насосных станций с внедрением технологических и сегодняшних изобретений и достижений.
Завод EELWD производит в Верхнеуральск системный научно-технический производственный цикл: от заготовочного до автоматизированной и механической обработки.
Обеспечение потребительского качества выпускаемой продукции в согласовании с очень высокими достижениями технологии в данном направлении в случае воплощении указанных выше основ и принципов технической политики.механическая очистка сточных вод - <a href=https://meho.tech/>механическая очистка сточных вод</a>

free casino games idhap

(Poilipleddy, 2018.11.13 14:02)

play free vegas casino games <a href="https://onlinecasino.us.org/">free vegas slots</a> | <a href=" https://onlinecasino.us.org/ ">vegas world slots</a> | <a href=https://onlinecasino.us.org/>penny slots</a> <a href=https://onlinecasino.us.org/>free vegas slots</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Következő »