Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roncsvadászok

2008.01.11

Roncsvadászok

 
megjelent: 2002.11.04 | forrás:Napló | Alsóörs
 

Csatarepülőgép a Balatonban - Kiemelik az Alsóörsnél lezuhant IL-2-es maradványait Kiemelik a Balatonból annak az IL-2-es csatarepülőgépnek a roncsait, amely ötvenhét éve zuhant le Alsóörsnél a nádasba. Az expedíciót azért szervezik, mert a közelmúltban a víz alatt található motorrészből üzemanyag-szivárgást észleltek a búvárok. A munkák várhatóan a tó befagyása után, januárban vagy februárban kezdődhetnek el.

 

Az alsóörsi roncs története és sorsa regénybe illő. A feljegyzések szerint 1945. március 23-án délelőtt 11 órakor egy szovjet IL-2-es - haditechnikai elnevezéssel: lljusin IL-2 Sturmikov -csatarepülőgép északi irányból támadta az alsóörsi vasútállomást és környékét, valamint bombázta a káptalanfüredi útszakaszt is. A gépet a német

légvédelem egy négycsövű gépágyúval eltalálta. Mironov hadnagy, a pilóta ekkor életét vesztette, a vezető nélkül maradt repülő a nádasba zuhant. A lövész Teszlenko tizedes sem tudta élve elhagyni az IL-2-est. Egyes szemtanúk állítása szerint a becsapódott gép két napig égett az alsóörsi parttól ötven méterre a nádasban, és olyan meg nem erősített információ is napvilágot látott, hogy detonáció is történt a zuhanás után. Ez azért fontos, mert az IL-2-esek rengeteg lőszert szállítottak. A fedélzeti géppuskákhoz és gépágyúkboz 850 kiló muníciót vittek magukkal a katonák, és ehhez jött még esetenként másfél tonna bombateher is.
Orosz "kamikazék"
Az IL-2-es kifejlesztését és harmincháromezer darabos legyártását a szovjet vezetés azért szorgalmazta, hogy a levegőből is meg tudják semmisíteni a földi páncélozott célpontokat. Ezért páncéltörő bombákkal is felszerelték a gépeket. A szakirodalom "légi tankként" is emlegeti az ilyen típusú gépmadarakat. Ezekre a hat tonna súlyú és 14 méteres szárnyfesztávolságú repülőgépekre a nagy tűzerő mellett a lassú manőverezés volt a jellemző. A szovjet csatarepülőket az ellenséges gyors vadászgépek könnyen utolérték és kilőtték. A szakértők szerint kész öngyilkosság volt egy pilótának és vele harcoló lövésznek felszállni egy IL-2-essel. Talán az sem véletlen, hogy annak idején, aki ezzel a repülővel öt bevetésből visszatért, az már megkaphatta a Szovjetunió hőse kitüntetést is. Repülőtörténészeti források szerint a "légi tankok" Magyarország légterében 1944 őszén jelentek meg. A szovjet hadsereg 640 csatarepülőt vetett be. A magyar és a német légvédelem, valamint a vadászpilóták a háború végéig mintegy nyolcvan Iljusint lőttek le.
A gépágyút már kiemelték
A Sturmikovok közül harminc zuhant le vagy tűnt el a Balaton körzetében. A tóba zuhant és Alsóörsnél elsüllyedt IL-2-esre az 1970-es évek elején az Amphora Búvárklub tagjai bukkantak rá. A gép darabjainak egy részét és az elhunyt pilóták maradványait 1972-ben kiemelték. (Az alsóörsi kikötőnél emlékmű áll a két elhunyt katona tiszteletére - a szerző.) Az akkori feltárásban és kutatásban részt vett Bruckner János, aki jelenleg a balatonlellei Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vezetője. A szakember és csapata azóta is rendszeres merüléseket végez a környéken, és folyamatosan figyeli a víz alatt maradt roncsok állapotát. Bruckner János lapunknak elmondta: a hetvenes évek elején a lezuhant gép mintegy hatvan százalékát a felszínre hozták. Megtalálták a pilótafülkét, az ejtőernyőt és a hátsó fedélzeti rész több darabját. Ezenkívül sok alkatrészt és két gépágyút is kiszedtek a vízből. Azóta figyelik a még mélyben rejlő gépdarabok állapotát és mozgását. Nem tévedés a mozgás szó: a roncsok a mocsárgázok hatására folyamatosan emelkednek.
Akcióban a Top-Gun
A kutatócsoport vezetője idén márciusban egy merüléskor erős benzin- és olajszagra lett figyelmes, ami megerősítette azt a feltételezését, hogy a még ki nem emelt motorrészből a korrodálódások miatt valószínűleg üzemanyag-szivárgás kezdődött.
Ennek géptípusnak 375 literes üzemanyagtartálya volt, és a kutató elmondta, hogy a repülőn egy másik tartályban további kétszáz liter hajtóanyag fért még el. Mindezek miatt a szakember értesítette a katasztrófavédelmi igazgatóságot és a Balatoni Vízügyi Kirendeltséget.
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári vészhelyzet-kezelési osztályának a vezetőjétől, Horák Attila őrnagytól megtudtuk: környezetvédelmi szempontok miatt mindenképp szükségesnek ítélik a roncsok mihamarabbi kiemelését, ezért felvették a kapcsolatot az ügyben érintett összes szakhatósággal. A vaskos levelezés után az őrnagy elmondta, hogy a megkeresett hatóságok, hivatalok, szervezetek többsége támogatja a roncs további darabjainak a felszínre hozását, de végleges engedélyt csak akkor kaphatnak erre, ha benyújtják a teljes részletességgel kidolgozott terveket a kiemelésről. Ennek elkészítését a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vállalta magára. Bruckner János és csapata irányítja majd szakmailag az alsóörsi roncs kiemelését, együttműködve a katasztrófavédelemmel. Ami már biztos: erre csak akkor kerülhet sor, ha befagy a Balaton, mert a kutatóknak figyelniük kell arra is, hogy a nád vegetációs időszaka után kezdjék meg a munkákat.
Tűzszerészekre is szükség lesz
Horák Attila megjegyezte, a kiemelést nagyon körültekintően kell végrehajtaniuk, mert azt nem tudják: maradt-e még lőszer a roncsban vagy annak környékén. Ezért szükség lesz tűzszerészeti vizsgálatokra is a víz alatt. Bruckner János hozzátette: minden gyakorlott pilóta zuhanás előtt kioldja a bombáit, hogy ezzel is növelje a menekülési esélyeit. Feltehetően ez történhetett az IL-2-es esetében is, ám amíg erről nem szereznek bizonyítékot, addig csakis fokozott óvatosság mellett lehet majd felszínre hozni a repülő további darabjait. A tűzszerészeti és környezetvédelmi problémák mellett a kiemeléskor a kegyeleti törvényekre is ügyelniük kell majd a top-gunosoknak, mert a hetvenes években a pilóta és lövész maradványainak csak egy része került elő. Ezért előfordulhat, hogy a mostani expedíció tagjai további emberi maradványokra lelnek majd.
A kiemelési tervekről Bruckner János elmondta: ha megfelelő vastagságúra befagy a Balaton, akkor a katasztrófavédelem műszaki mentő darujával meg lehet közelíteni a helyszínt, ahol léket vágnak. A búvárok a roncson található üledéket iszapszivattyúval eltávolítják, és építenek egy úgynevezett merülőfalat. A kisebb darabokat kézzel hozzák a felszínre, a nehezebb részeket pedig a daru emeli ki. A munkákban 15 szakember vesz majd részt.
A kiemelés mintegy egymillió forintos költségét a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoportja támogatók és szponzorok segítségével szeretné összeszedni. Ha minden engedélyt megkapnak, és a pénz is rendelkezésükre áll, akkor az alsóörsi repülőgéproncs darabjait januárban vagy februárban a felszínre hozzák.
Amatőröknek életveszélyes
A roncskutatással foglalkozó szakemberek mindig óva intik az amatőr háborús relikviagyűjtőket és a felkészületlen búvárokat attól, hogy egyedül próbálkozzanak kiemelni egy-egy talált lőszert vagy roncsot. Így teszik ezt most is. Minden ilyen próbálkozás életveszélyes lehet. Nem beszélve arról, hogy a roncskiemelés több szigorú környezetvédelmi, biztonságtechnikai és kegyeleti jogszabályhoz kötött. Egyes megtalált repülőgépdarabok muzeális értéket is jelentenek, ezért az ilyenekre igényt tartanak a múzeumok. Sok, a második világháborúban eltűnt pilóta és lövész földi maradványait a mai napig keresik a hozzátartozók, azért, hogy megadhassák nekik a végtisztességet. Alsóörsön ez már megtörtént. A településnél lezuhant IL-2-es regényes története azonban ezzel még nem ért véget. A Balaton további titkokat rejt a roncsvadászok előtt.

Háborús emlékek a tó fenekén
A kutatók és a szakértők becslése szerint a második világháborúban az ország felett megközelítőleg 1600 repülögépet lőttek le. Ebből mintegy negyven-hatvan zuhant a Balatonba. Pontos számok azért nincsenek erről, mert a hatóságok régebben nem hozták nyilvánosságra a roncsokról szóló adatokat. A feljegyzések többsége pedig eltűnt. Tóth Ferenc, a Magyar Veterán Repülő Szövetség kutatásvezetője húsz éve foglalkozik roncskutatással. Érdeklődésünkre elmondta: a Balatonnál lezuhant harci repülök nagy részét még a háború alatt a felszínre hozták. Az 1945-1953-ig terjedő időszakban huszonöt gép maradványait emelték ki a tóból. A hatvanas évek közepétől a magyar tengerből átlagosan ötévente került elő roncs vagy annak darabjai. A szakember szerint valószínűleg vannak még repülőgép-maradványok a vízben. Vizsgálatai szerint két helyen az északi és két másik helyen a déli part közelében lehetnek a mélyben roncsdarabok. Igaz, ezek nem biztos, hogy mind repülőtől származnak, mert a háború idején több gőzhajót, motoros hajót és uszályt süllyesztettek el az északnyugati kikötôkben. Az eddigi adatok szerint viszont az összes elmerült hajót a felszínre hozták a háború után.
Tóth Ferenc jelen volt az elmúlt évtized három jelentős balatoni repülőgéproncs-kiemelésénél. Ezek pedig a következőek voltak: Balatonkenesénél 1994-ben egy PE-2-es, azaz Petjakov szovjet bombázót hoztak felszínre, két évvel később Földvárnál egy JU 88-G1-es német vadászgép maradványaira bukkantak, 1999-ben pedig szintén Kenesénél emeltek ki egy IL-2-est. Utóbbi feltárásakor ezerhatszáz különféle lőszer került elő.

Fémkeresővel harmincöt évbe is beletelne
A roncskutatók fémkeresővel is dolgoznak. Ez a speciális műszer segíti őket abban, hogy a földben és a vízben található fémtárgyakat azonosítsák. Ha a befagyott Balatont akarnák ezzel a műszerrel teljesen - minden négyzetcentiméterre kiterjedően - átvizsgálni, akkor ez napi huszonnégy órai munkával számítva egy embernek hét évig tartana. Nyílt vízen keresztül ugyanez a tevékenység harmincöt esztendőt venne igénybe. Ezért gyakorlatilag csak így lehetetlen rálelni a roncsokra. A szakemberek ezért járják a könyvtárakat, a levéltárakat, keresik az írásos adatokat arról, hogy hol voltak súlyos légi harcok és azok milyen áldozatokkal jártak. Igyekeznek felvenni a kapcsolatokat az érintett települések helytörténészeivel, keresik a szemtanúkat, a túlélőket. A velünk élő történelem pedig mindig segíti őket

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Как выбрать Окна для дачи

(SamEJ, 2019.05.20 10:56)

Одно из основных требований, предъявляемых к этим изделиям – возможность обеспечить безопасность.
Поскольку дача большую часть времени чаще всего пустует, а отдыхать многие семьи туда приезжают с маленькими детьми и животными, рекомендуется:
позаботиться о детской безопасности;
обеспечить высокий уровень взломостойкости окон;
установить специальные москитные сетки для животных.
Предлагаем Вам <a href=https://vk.com/public182043520> купить окно стеклопакет цена</a>

мгновенные займы круглосуточно онлайн

(bilousEnush, 2019.05.17 13:25)

мгновенные займы круглосуточно онлайн: https://citycredits.com.ua/zaym-na-kartu/

короткометражные видео

(vedoeod, 2019.05.16 00:57)

<a href=http://video-time.ru>видео ролики</a>

займ онлайн личный кабинет

(antinEnush, 2019.05.14 06:43)

займ онлайн личный кабинет: https://citycredits.com.ua/dinero/

Odzyskanie danych z dysku po formacie

(Zlo88prog, 2019.05.13 19:52)

Odzyskiwanie danych Warszawa oferuje usługi przywracania dostępu do skasowanych danych po wszelakich typach uszkodzeń nośników, jak: uszkodzenia logiczne typu chkdsk), zniszczenia elektroniczne takie jak: spalenie układów na płytce elektroniki zewnętrznej HDD oraz uszkodzeń mechanicznych jak np. awaria głowicy. Wejdź tutaj aby zapoznać się z informacjami dotyczącymi <a href=https://tiny.pl/t9h64>odzyskiwania danych</a>

займ онлайн круглосуточно без проверок

(antinEnush, 2019.05.13 10:46)

займ онлайн круглосуточно без проверок: https://citycredits.com.ua/dinero/

Нашел класную тему

(EdgarsWill, 2019.05.09 07:58)

Всем привет! прикольный у вас сайт!
Нашел хорошую новость: https://zen.yandex.ru/media/inosmiportal/5-fokusnikov-umershih-vo-vremia-fokusov-5cd2d644ed7a4c00aee438c9

Motion picture

(RobertUncem, 2019.05.07 17:48)

Okay day
I bring on to your attention wonderful sites
Video captivating
п»ї<a href=https://qwertty.net/>anal tube</a>

мужская сила повышение потенции

(CarmeloEpist, 2019.05.05 01:00)

Привет всем участникам форума! прикольный у вас сайт!
Нашел интересную инфу: <b> усилить быстро потенцию народные средства </b> <a href=http://sportmanlife.ru/>http://sportmanlife.ru/</a>
Здесь: <a href=http://sportmanlife.ru/kak-bistro-pohudet/>как убрать похудеть быстро</a> как быстро похудеть за неделю на
Тут: <a href=http://sportmanlife.ru/41-otzyvy-o-poyase-miostimulyatore-ems-trainer-bystraya-nakachka-pressa-i-myshc.html>Пояс EMS Trainer как быстро накачать пресс фото</a> Пояс EMS Trainer быстро накачать мышцы пресса
Здесь: python gel как увеличить размер члена в домашних условиях http://sportmanlife.ru/76-gel-dlya-uvelicheniya-chlena-python-gel.html

фильмы 2018 смотреть хорошем качестве бесплатно сериал

(Timothypaf, 2019.05.01 12:07)

Привет всем участникам! класный у вас сайт!
Нашел прикольную базу кино: <a href=http://kinovalenok.tv/>смотреть лучшие исторические фильмы hd</a>
Здесь: <a href=http://kinovalenok.tv/otechestvennyy/>смотреть лучшие отечественные фильмы</a> отечественные фильмы бесплатно в хорошем качестве список 2018
Здесь: приключения смотреть бесплатно в хорошем качестве http://kinovalenok.tv/priklyucheniya/ рейтинг 2019
Здесь: <a href=http://kinovalenok.tv/novinki/>Лучшие новинки кино 2019 онлайн</a> новинки кино 2019 онлайн в хорошем рейтинг 2019
Тут: http://kinovalenok.tv/3541-premera-treylera-i-postera-klassa-korrekcii.html <b> Премьера трейлера и постера «Класса коррекции» </b>
Тут: <a href=http://kinovalenok.tv/12727-amerikanskie-bogi-american-gods-sezon-1-2-2017.html> Смотреть Американские боги / American Gods (Сезон 1-2) (2017) онлайн бесплатно </a> <b> Американские боги / American Gods (Сезон 1-2) (2017) </b>

private health insurance companies

(AnthonyOxymn, 2019.04.30 17:18)

viagra super active plus <a href=http://tramadol.forumcrea.com/>http://tramadol.forumcrea.com/</a> encyclopedia of natural medicine

Замена водоподъемной колонны на современные высокопрочные водоподъемные трубы из нПВХ Дмитров

(entike, 2019.04.26 17:41)

Созданная нами предприятие ГК ЗСДКУ Нижний Новгород организует новейшим способом телеинспекциютехнических систем, сетей хозяйственно-бытовой, сетей хоз. бытовых, технических систем, ливневой канализации и так далее.
Водеоинспекция любых труб осуществляем видеокамерой, которая двигается по трубе и дает изображение на видеомонитор и в одно и то же время проводится видеозапись труб.
Эта проверка предоставляет возможность определить эксплуатационное качество стыков и стенок труб, зоны расположения свищей, трещин и остальных дефектов, выявить засоры и посторонние предметы, несанкционированные врезки и прочие. Видеоинспекция также может быть использована и при приёме труб по окончании строительного производства, ремонта.
Самым большим положительным моментом системы видеоинспекции считается ее мобильность, легкость подхода к трубопроводу, а также возможность получать видеоизображение внутренних деталей трубы.

Эта знаменитая компания ПБОЮЛ ЩВЛС Мелеуз
функционирует на предприятиях как индивидуальных так и муниципальных предприятиях.

Бурение скважин на воду - <a href=https://heyto.ru> Гидродинамическая очистка скважин</a>

Vidmate App download

(Vidmpn, 2019.04.26 11:00)

Today almost every Internet user visits YT or any other video hosting to upload and watch entertaining videos, free movies and other video content. But sometimes you want to download a movie and the hosting doesn't allow you to do it. It's where Vidmate App is coming to help you. It helps you to download a movie from may services, including Youtube, Facebook, Vimeo and many other hosting services. To do this you just need to find a video and click download button. Plus, Vidmate is 100% free and easy in use! Download <a href=https://vidmateapp.pro>Vidmate app</a> now and start downloading your favourite videos to share them with your friends or family!

Интересное предложение

(Jesse Kat, 2019.04.23 08:42)

where to look for yourself beautiful <a href=http://stairsprom.ru>glass railings</a> in your house

Odzyskiwanie danych z dysku po skasowaniu

(Remiprog, 2019.04.21 20:18)

Odzyskiwanie informacji Warszawa świadczy usługi przywracania dostępu do skasowanych danych po wszystkich rodzajach uszkodzeń nośników, jak: zniszczenia logiczne typu problemy z partycją. Wejdź tutaj aby zapoznać się z informacjami dotyczącymi <a href=https://odzyskiwanie-danych-z-dysku.warszawa.pl/>odzyskiwania danych</a>

http://whatsapplanding.flyland.ru/

(Michaelenrog, 2019.04.20 22:19)

<a href=http://whatsapplanding.flyland.ru/>Бизнес бот для Вашего бизнеса</a>

Kids house bed

(Antongot, 2019.04.16 19:01)

Kids beds
<a href=http://furniturestuff.co.uk/>Nursery furniture</a>

сайт

(ErnestOpelt, 2019.04.07 16:38)

http://kinofilmsonlinetv.5v.pl/95287-smotret-onlajn-radi-tebja.html - смотреть онлайн ради тебя

TutuApp Download

(Tutupn, 2019.04.02 03:54)

Today anybody has an Android tablet all across the world. This has lead to developing a millions of apks that provide servises such as games, entertainment and others. To download any of these apps a user must get an account at Google Play. But not all games are available there as they don't meet the Android rules. To avoid this a new app was developed named TutuApp. This helper works on Android run phones and it has the biggest library of APK files. We name a few: Pokemon Go, Spotify, Clash of Clans, Fortnite, Snapchat and others. They come with zero ads and locked content! Whant to know more? Visit <a href=https://tutuapp-app.com/apk/>Download TutuApp APK</a> to download Tutu App for free on your Android device. Installation instructions for TutuApp Helper are available at that page.

сайт

(Thomassed, 2019.04.02 02:59)

http://mysite.ru - http://mysite.ru


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Következő »