Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roncsvadászok

2008.01.11

Roncsvadászok

 
megjelent: 2002.11.04 | forrás:Napló | Alsóörs
 

Csatarepülőgép a Balatonban - Kiemelik az Alsóörsnél lezuhant IL-2-es maradványait Kiemelik a Balatonból annak az IL-2-es csatarepülőgépnek a roncsait, amely ötvenhét éve zuhant le Alsóörsnél a nádasba. Az expedíciót azért szervezik, mert a közelmúltban a víz alatt található motorrészből üzemanyag-szivárgást észleltek a búvárok. A munkák várhatóan a tó befagyása után, januárban vagy februárban kezdődhetnek el.

 

Az alsóörsi roncs története és sorsa regénybe illő. A feljegyzések szerint 1945. március 23-án délelőtt 11 órakor egy szovjet IL-2-es - haditechnikai elnevezéssel: lljusin IL-2 Sturmikov -csatarepülőgép északi irányból támadta az alsóörsi vasútállomást és környékét, valamint bombázta a káptalanfüredi útszakaszt is. A gépet a német

légvédelem egy négycsövű gépágyúval eltalálta. Mironov hadnagy, a pilóta ekkor életét vesztette, a vezető nélkül maradt repülő a nádasba zuhant. A lövész Teszlenko tizedes sem tudta élve elhagyni az IL-2-est. Egyes szemtanúk állítása szerint a becsapódott gép két napig égett az alsóörsi parttól ötven méterre a nádasban, és olyan meg nem erősített információ is napvilágot látott, hogy detonáció is történt a zuhanás után. Ez azért fontos, mert az IL-2-esek rengeteg lőszert szállítottak. A fedélzeti géppuskákhoz és gépágyúkboz 850 kiló muníciót vittek magukkal a katonák, és ehhez jött még esetenként másfél tonna bombateher is.
Orosz "kamikazék"
Az IL-2-es kifejlesztését és harmincháromezer darabos legyártását a szovjet vezetés azért szorgalmazta, hogy a levegőből is meg tudják semmisíteni a földi páncélozott célpontokat. Ezért páncéltörő bombákkal is felszerelték a gépeket. A szakirodalom "légi tankként" is emlegeti az ilyen típusú gépmadarakat. Ezekre a hat tonna súlyú és 14 méteres szárnyfesztávolságú repülőgépekre a nagy tűzerő mellett a lassú manőverezés volt a jellemző. A szovjet csatarepülőket az ellenséges gyors vadászgépek könnyen utolérték és kilőtték. A szakértők szerint kész öngyilkosság volt egy pilótának és vele harcoló lövésznek felszállni egy IL-2-essel. Talán az sem véletlen, hogy annak idején, aki ezzel a repülővel öt bevetésből visszatért, az már megkaphatta a Szovjetunió hőse kitüntetést is. Repülőtörténészeti források szerint a "légi tankok" Magyarország légterében 1944 őszén jelentek meg. A szovjet hadsereg 640 csatarepülőt vetett be. A magyar és a német légvédelem, valamint a vadászpilóták a háború végéig mintegy nyolcvan Iljusint lőttek le.
A gépágyút már kiemelték
A Sturmikovok közül harminc zuhant le vagy tűnt el a Balaton körzetében. A tóba zuhant és Alsóörsnél elsüllyedt IL-2-esre az 1970-es évek elején az Amphora Búvárklub tagjai bukkantak rá. A gép darabjainak egy részét és az elhunyt pilóták maradványait 1972-ben kiemelték. (Az alsóörsi kikötőnél emlékmű áll a két elhunyt katona tiszteletére - a szerző.) Az akkori feltárásban és kutatásban részt vett Bruckner János, aki jelenleg a balatonlellei Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vezetője. A szakember és csapata azóta is rendszeres merüléseket végez a környéken, és folyamatosan figyeli a víz alatt maradt roncsok állapotát. Bruckner János lapunknak elmondta: a hetvenes évek elején a lezuhant gép mintegy hatvan százalékát a felszínre hozták. Megtalálták a pilótafülkét, az ejtőernyőt és a hátsó fedélzeti rész több darabját. Ezenkívül sok alkatrészt és két gépágyút is kiszedtek a vízből. Azóta figyelik a még mélyben rejlő gépdarabok állapotát és mozgását. Nem tévedés a mozgás szó: a roncsok a mocsárgázok hatására folyamatosan emelkednek.
Akcióban a Top-Gun
A kutatócsoport vezetője idén márciusban egy merüléskor erős benzin- és olajszagra lett figyelmes, ami megerősítette azt a feltételezését, hogy a még ki nem emelt motorrészből a korrodálódások miatt valószínűleg üzemanyag-szivárgás kezdődött.
Ennek géptípusnak 375 literes üzemanyagtartálya volt, és a kutató elmondta, hogy a repülőn egy másik tartályban további kétszáz liter hajtóanyag fért még el. Mindezek miatt a szakember értesítette a katasztrófavédelmi igazgatóságot és a Balatoni Vízügyi Kirendeltséget.
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári vészhelyzet-kezelési osztályának a vezetőjétől, Horák Attila őrnagytól megtudtuk: környezetvédelmi szempontok miatt mindenképp szükségesnek ítélik a roncsok mihamarabbi kiemelését, ezért felvették a kapcsolatot az ügyben érintett összes szakhatósággal. A vaskos levelezés után az őrnagy elmondta, hogy a megkeresett hatóságok, hivatalok, szervezetek többsége támogatja a roncs további darabjainak a felszínre hozását, de végleges engedélyt csak akkor kaphatnak erre, ha benyújtják a teljes részletességgel kidolgozott terveket a kiemelésről. Ennek elkészítését a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vállalta magára. Bruckner János és csapata irányítja majd szakmailag az alsóörsi roncs kiemelését, együttműködve a katasztrófavédelemmel. Ami már biztos: erre csak akkor kerülhet sor, ha befagy a Balaton, mert a kutatóknak figyelniük kell arra is, hogy a nád vegetációs időszaka után kezdjék meg a munkákat.
Tűzszerészekre is szükség lesz
Horák Attila megjegyezte, a kiemelést nagyon körültekintően kell végrehajtaniuk, mert azt nem tudják: maradt-e még lőszer a roncsban vagy annak környékén. Ezért szükség lesz tűzszerészeti vizsgálatokra is a víz alatt. Bruckner János hozzátette: minden gyakorlott pilóta zuhanás előtt kioldja a bombáit, hogy ezzel is növelje a menekülési esélyeit. Feltehetően ez történhetett az IL-2-es esetében is, ám amíg erről nem szereznek bizonyítékot, addig csakis fokozott óvatosság mellett lehet majd felszínre hozni a repülő további darabjait. A tűzszerészeti és környezetvédelmi problémák mellett a kiemeléskor a kegyeleti törvényekre is ügyelniük kell majd a top-gunosoknak, mert a hetvenes években a pilóta és lövész maradványainak csak egy része került elő. Ezért előfordulhat, hogy a mostani expedíció tagjai további emberi maradványokra lelnek majd.
A kiemelési tervekről Bruckner János elmondta: ha megfelelő vastagságúra befagy a Balaton, akkor a katasztrófavédelem műszaki mentő darujával meg lehet közelíteni a helyszínt, ahol léket vágnak. A búvárok a roncson található üledéket iszapszivattyúval eltávolítják, és építenek egy úgynevezett merülőfalat. A kisebb darabokat kézzel hozzák a felszínre, a nehezebb részeket pedig a daru emeli ki. A munkákban 15 szakember vesz majd részt.
A kiemelés mintegy egymillió forintos költségét a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoportja támogatók és szponzorok segítségével szeretné összeszedni. Ha minden engedélyt megkapnak, és a pénz is rendelkezésükre áll, akkor az alsóörsi repülőgéproncs darabjait januárban vagy februárban a felszínre hozzák.
Amatőröknek életveszélyes
A roncskutatással foglalkozó szakemberek mindig óva intik az amatőr háborús relikviagyűjtőket és a felkészületlen búvárokat attól, hogy egyedül próbálkozzanak kiemelni egy-egy talált lőszert vagy roncsot. Így teszik ezt most is. Minden ilyen próbálkozás életveszélyes lehet. Nem beszélve arról, hogy a roncskiemelés több szigorú környezetvédelmi, biztonságtechnikai és kegyeleti jogszabályhoz kötött. Egyes megtalált repülőgépdarabok muzeális értéket is jelentenek, ezért az ilyenekre igényt tartanak a múzeumok. Sok, a második világháborúban eltűnt pilóta és lövész földi maradványait a mai napig keresik a hozzátartozók, azért, hogy megadhassák nekik a végtisztességet. Alsóörsön ez már megtörtént. A településnél lezuhant IL-2-es regényes története azonban ezzel még nem ért véget. A Balaton további titkokat rejt a roncsvadászok előtt.

Háborús emlékek a tó fenekén
A kutatók és a szakértők becslése szerint a második világháborúban az ország felett megközelítőleg 1600 repülögépet lőttek le. Ebből mintegy negyven-hatvan zuhant a Balatonba. Pontos számok azért nincsenek erről, mert a hatóságok régebben nem hozták nyilvánosságra a roncsokról szóló adatokat. A feljegyzések többsége pedig eltűnt. Tóth Ferenc, a Magyar Veterán Repülő Szövetség kutatásvezetője húsz éve foglalkozik roncskutatással. Érdeklődésünkre elmondta: a Balatonnál lezuhant harci repülök nagy részét még a háború alatt a felszínre hozták. Az 1945-1953-ig terjedő időszakban huszonöt gép maradványait emelték ki a tóból. A hatvanas évek közepétől a magyar tengerből átlagosan ötévente került elő roncs vagy annak darabjai. A szakember szerint valószínűleg vannak még repülőgép-maradványok a vízben. Vizsgálatai szerint két helyen az északi és két másik helyen a déli part közelében lehetnek a mélyben roncsdarabok. Igaz, ezek nem biztos, hogy mind repülőtől származnak, mert a háború idején több gőzhajót, motoros hajót és uszályt süllyesztettek el az északnyugati kikötôkben. Az eddigi adatok szerint viszont az összes elmerült hajót a felszínre hozták a háború után.
Tóth Ferenc jelen volt az elmúlt évtized három jelentős balatoni repülőgéproncs-kiemelésénél. Ezek pedig a következőek voltak: Balatonkenesénél 1994-ben egy PE-2-es, azaz Petjakov szovjet bombázót hoztak felszínre, két évvel később Földvárnál egy JU 88-G1-es német vadászgép maradványaira bukkantak, 1999-ben pedig szintén Kenesénél emeltek ki egy IL-2-est. Utóbbi feltárásakor ezerhatszáz különféle lőszer került elő.

Fémkeresővel harmincöt évbe is beletelne
A roncskutatók fémkeresővel is dolgoznak. Ez a speciális műszer segíti őket abban, hogy a földben és a vízben található fémtárgyakat azonosítsák. Ha a befagyott Balatont akarnák ezzel a műszerrel teljesen - minden négyzetcentiméterre kiterjedően - átvizsgálni, akkor ez napi huszonnégy órai munkával számítva egy embernek hét évig tartana. Nyílt vízen keresztül ugyanez a tevékenység harmincöt esztendőt venne igénybe. Ezért gyakorlatilag csak így lehetetlen rálelni a roncsokra. A szakemberek ezért járják a könyvtárakat, a levéltárakat, keresik az írásos adatokat arról, hogy hol voltak súlyos légi harcok és azok milyen áldozatokkal jártak. Igyekeznek felvenni a kapcsolatokat az érintett települések helytörténészeivel, keresik a szemtanúkat, a túlélőket. A velünk élő történelem pedig mindig segíti őket

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

medicine for dog pain

(Thomasagino, 2019.06.04 00:20)

davita and healthcare partners <a href= http://tramadolno.strikingly.com >tramadolno.strikingly.com</a> walmart $4.00 drug list

Большие новости

(RobertDix, 2019.05.30 17:41)

<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=74&controller=product>перфорированный полоса</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=37&controller=product>кабельный лоток</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=101&controller=product>перфошвеллер 45х30</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_category=42&controller=category>лоток электромонтажный</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=56&controller=product>короб металлический</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?controller=product&id_product=73>уголок монтажный перфорированный оцинкованный</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=78&controller=product>скоба к1157</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=22&controller=product>нл-20</a>
<a href=http://astra-electric.ru/>кабель оптом</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=65&controller=product>консоль кв1</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=72&controller=product>профиль z-образный</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=72&controller=product>профили для электромонтажа</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=56&controller=product>металлический короб с крышкой</a>
<a href=http://astra-electric.ru/>электрический кабель купить</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=56&controller=product>короба для прокладки кабелей</a>

<a href=https://1rs.by/remont-podveski/zamena-shrusa/>кузовной ремонт авто</a>
<a href=https://1rs.by/prochie-raboty/polirovka-far/>полировка фар</a>
<a href=https://1rs.by/remont-tormoznoj/zamena-tormoznih-trubok/>замена тормозных трубок</a>кузовной ремонт и покраска
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/perevarka-poroga/>переварка порога</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/snyatie-kapota/>снятие капота</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/>кузовной ремонт</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/antigraviy-poroga/>антигравий порога</a>
<a href=https://1rs.by/remont-fiat/>ремонт Фиат</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/vosstanovlenie-usilitelya/>восстановление усилителя</a>
<a href=https://1rs.by/tekhnicheskoe-obsluzhivanie/zamena-masla-v-dvigatele/>замена масла в двигатель</a>
<a href=https://1rs.by/remont-podveski/zamena-vtulok-stabilizatora/>замена амортизаторов</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/>масло в акпп</a>
<a href=https://1rs.by/remont-podveski/zamena-richaga/>замена рычага</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/>замена масла</a>


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

<a href=https://reg-business.com/>регистрация ооо цена</a>
<a href=https://reg-business.com/>ооо юр регистрация</a>
<a href=https://reg-business.com/>ооо юр регистрация</a>
<a href=https://reg-business.com/>внесение изменений в учредительные документы компании</a>
<a href=https://reg-business.com/>государственная регистрация ип</a>
<a href=https://reg-business.com/>налоговая регистрация ооо</a>
<a href=https://reg-business.com/ip-registration/>зарегистрировать ип в москве</a>
<a href=https://reg-business.com/>регистрация онлайн ооо</a>
<a href=https://reg-business.com/>открывать ип</a>
<a href=https://reg-business.com/>госуслуги регистрация ип</a>
<a href=https://reg-business.com/>заказать выписку из егрюл</a>
<a href=https://reg-business.com/>регистрация онлайн ооо</a>
<a href=https://reg-business.com/>регистрация ооо ключ москва</a>
<a href=https://reg-business.com/>документы для регистрации ип</a>
<a href=https://reg-business.com/>регистрация ооо цена</a>

Anybody home?

(Alexistoth75, 2019.05.26 22:42)

Hey..
Anybody home?

Can't find any URL.
Thank you!

alexey2679.mak@qq.com

Приколы за день

(JasonDok, 2019.05.25 23:39)

Привет всем!
Нашел познавательную фотосессию на этом сайте: http://limonos.ru :
пейзажи природы фото http://limonos.ru/priroda_foto/
<a href=http://limonos.ru/art_iskusstvo/>виды искусства</a> лес арт
http://limonos.ru/6342-roskoshnaya-yahta-rossiyskogo-oligarha-pribyla-v-london.html <b> Роскошная яхта российского олигарха прибыла в Лондон </b>
<a href=http://limonos.ru/1660-miss-mira-2014-predstavit-anastasiya-kostenko.html> «Мисс мира – 2014» представит Анастасия Костенко </a> <b> «Мисс мира – 2014» представит Анастасия Костенко </b>
http://limonos.ru/6230-simpatichnye-devushki-na-plyazhe.html

pill box with timer

(ArthurPum, 2019.05.24 22:49)

pharmacy technician jobs baltimore md <a href= http://stilnoct.mycindr.com >stilnoct.mycindr.com</a> sildenafil citrate no prescription

Miranda Lambert Tour Dates

(Mirapn, 2019.05.24 05:36)

Miranda Lambert is my favourite US contry singer. She is young, beautiful and charming woman in her 30s. Her strong voice takes me away from all issues of this world and I can enjoy my life and listen songs created by her mind. Now the singer is on a Roadside Bars & Pink Guitars Tour started in September of 2019 featuring Tenille Townes, Caylee Hammack and others. The concerts scheduled for the whole 2019, up to the 23th of November. Ticket prices are moderate and available for all men and women with different income. If you love contry music, then you must visit at least one of her concert. All tour dates are available at the <a href=https://mirandalambertconcertdates.com>mirandalambertconcertdates</a>. Open the website and make yourself familiar with all powerful Miranda Lambert concerts in 2020!

Как выбрать Окна для дачи

(SamEJ, 2019.05.20 10:56)

Одно из основных требований, предъявляемых к этим изделиям – возможность обеспечить безопасность.
Поскольку дача большую часть времени чаще всего пустует, а отдыхать многие семьи туда приезжают с маленькими детьми и животными, рекомендуется:
позаботиться о детской безопасности;
обеспечить высокий уровень взломостойкости окон;
установить специальные москитные сетки для животных.
Предлагаем Вам <a href=https://vk.com/public182043520> купить окно стеклопакет цена</a>

мгновенные займы круглосуточно онлайн

(bilousEnush, 2019.05.17 13:25)

мгновенные займы круглосуточно онлайн: https://citycredits.com.ua/zaym-na-kartu/

короткометражные видео

(vedoeod, 2019.05.16 00:57)

<a href=http://video-time.ru>видео ролики</a>

займ онлайн личный кабинет

(antinEnush, 2019.05.14 06:43)

займ онлайн личный кабинет: https://citycredits.com.ua/dinero/

Odzyskanie danych z dysku po formacie

(Zlo88prog, 2019.05.13 19:52)

Odzyskiwanie danych Warszawa oferuje usługi przywracania dostępu do skasowanych danych po wszelakich typach uszkodzeń nośników, jak: uszkodzenia logiczne typu chkdsk), zniszczenia elektroniczne takie jak: spalenie układów na płytce elektroniki zewnętrznej HDD oraz uszkodzeń mechanicznych jak np. awaria głowicy. Wejdź tutaj aby zapoznać się z informacjami dotyczącymi <a href=https://tiny.pl/t9h64>odzyskiwania danych</a>

займ онлайн круглосуточно без проверок

(antinEnush, 2019.05.13 10:46)

займ онлайн круглосуточно без проверок: https://citycredits.com.ua/dinero/

Нашел класную тему

(EdgarsWill, 2019.05.09 07:58)

Всем привет! прикольный у вас сайт!
Нашел хорошую новость: https://zen.yandex.ru/media/inosmiportal/5-fokusnikov-umershih-vo-vremia-fokusov-5cd2d644ed7a4c00aee438c9

Motion picture

(RobertUncem, 2019.05.07 17:48)

Okay day
I bring on to your attention wonderful sites
Video captivating
п»ї<a href=https://qwertty.net/>anal tube</a>

мужская сила повышение потенции

(CarmeloEpist, 2019.05.05 01:00)

Привет всем участникам форума! прикольный у вас сайт!
Нашел интересную инфу: <b> усилить быстро потенцию народные средства </b> <a href=http://sportmanlife.ru/>http://sportmanlife.ru/</a>
Здесь: <a href=http://sportmanlife.ru/kak-bistro-pohudet/>как убрать похудеть быстро</a> как быстро похудеть за неделю на
Тут: <a href=http://sportmanlife.ru/41-otzyvy-o-poyase-miostimulyatore-ems-trainer-bystraya-nakachka-pressa-i-myshc.html>Пояс EMS Trainer как быстро накачать пресс фото</a> Пояс EMS Trainer быстро накачать мышцы пресса
Здесь: python gel как увеличить размер члена в домашних условиях http://sportmanlife.ru/76-gel-dlya-uvelicheniya-chlena-python-gel.html

фильмы 2018 смотреть хорошем качестве бесплатно сериал

(Timothypaf, 2019.05.01 12:07)

Привет всем участникам! класный у вас сайт!
Нашел прикольную базу кино: <a href=http://kinovalenok.tv/>смотреть лучшие исторические фильмы hd</a>
Здесь: <a href=http://kinovalenok.tv/otechestvennyy/>смотреть лучшие отечественные фильмы</a> отечественные фильмы бесплатно в хорошем качестве список 2018
Здесь: приключения смотреть бесплатно в хорошем качестве http://kinovalenok.tv/priklyucheniya/ рейтинг 2019
Здесь: <a href=http://kinovalenok.tv/novinki/>Лучшие новинки кино 2019 онлайн</a> новинки кино 2019 онлайн в хорошем рейтинг 2019
Тут: http://kinovalenok.tv/3541-premera-treylera-i-postera-klassa-korrekcii.html <b> Премьера трейлера и постера «Класса коррекции» </b>
Тут: <a href=http://kinovalenok.tv/12727-amerikanskie-bogi-american-gods-sezon-1-2-2017.html> Смотреть Американские боги / American Gods (Сезон 1-2) (2017) онлайн бесплатно </a> <b> Американские боги / American Gods (Сезон 1-2) (2017) </b>

private health insurance companies

(AnthonyOxymn, 2019.04.30 17:18)

viagra super active plus <a href=http://tramadol.forumcrea.com/>http://tramadol.forumcrea.com/</a> encyclopedia of natural medicine

Замена водоподъемной колонны на современные высокопрочные водоподъемные трубы из нПВХ Дмитров

(entike, 2019.04.26 17:41)

Созданная нами предприятие ГК ЗСДКУ Нижний Новгород организует новейшим способом телеинспекциютехнических систем, сетей хозяйственно-бытовой, сетей хоз. бытовых, технических систем, ливневой канализации и так далее.
Водеоинспекция любых труб осуществляем видеокамерой, которая двигается по трубе и дает изображение на видеомонитор и в одно и то же время проводится видеозапись труб.
Эта проверка предоставляет возможность определить эксплуатационное качество стыков и стенок труб, зоны расположения свищей, трещин и остальных дефектов, выявить засоры и посторонние предметы, несанкционированные врезки и прочие. Видеоинспекция также может быть использована и при приёме труб по окончании строительного производства, ремонта.
Самым большим положительным моментом системы видеоинспекции считается ее мобильность, легкость подхода к трубопроводу, а также возможность получать видеоизображение внутренних деталей трубы.

Эта знаменитая компания ПБОЮЛ ЩВЛС Мелеуз
функционирует на предприятиях как индивидуальных так и муниципальных предприятиях.

Бурение скважин на воду - <a href=https://heyto.ru> Гидродинамическая очистка скважин</a>

Vidmate App download

(Vidmpn, 2019.04.26 11:00)

Today almost every Internet user visits YT or any other video hosting to upload and watch entertaining videos, free movies and other video content. But sometimes you want to download a movie and the hosting doesn't allow you to do it. It's where Vidmate App is coming to help you. It helps you to download a movie from may services, including Youtube, Facebook, Vimeo and many other hosting services. To do this you just need to find a video and click download button. Plus, Vidmate is 100% free and easy in use! Download <a href=https://vidmateapp.pro>Vidmate app</a> now and start downloading your favourite videos to share them with your friends or family!

Интересное предложение

(Jesse Kat, 2019.04.23 08:42)

where to look for yourself beautiful <a href=http://stairsprom.ru>glass railings</a> in your house


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Következő »