Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roncsvadászok

2008.01.11

Roncsvadászok

 
megjelent: 2002.11.04 | forrás:Napló | Alsóörs
 

Csatarepülőgép a Balatonban - Kiemelik az Alsóörsnél lezuhant IL-2-es maradványait Kiemelik a Balatonból annak az IL-2-es csatarepülőgépnek a roncsait, amely ötvenhét éve zuhant le Alsóörsnél a nádasba. Az expedíciót azért szervezik, mert a közelmúltban a víz alatt található motorrészből üzemanyag-szivárgást észleltek a búvárok. A munkák várhatóan a tó befagyása után, januárban vagy februárban kezdődhetnek el.

 

Az alsóörsi roncs története és sorsa regénybe illő. A feljegyzések szerint 1945. március 23-án délelőtt 11 órakor egy szovjet IL-2-es - haditechnikai elnevezéssel: lljusin IL-2 Sturmikov -csatarepülőgép északi irányból támadta az alsóörsi vasútállomást és környékét, valamint bombázta a káptalanfüredi útszakaszt is. A gépet a német

légvédelem egy négycsövű gépágyúval eltalálta. Mironov hadnagy, a pilóta ekkor életét vesztette, a vezető nélkül maradt repülő a nádasba zuhant. A lövész Teszlenko tizedes sem tudta élve elhagyni az IL-2-est. Egyes szemtanúk állítása szerint a becsapódott gép két napig égett az alsóörsi parttól ötven méterre a nádasban, és olyan meg nem erősített információ is napvilágot látott, hogy detonáció is történt a zuhanás után. Ez azért fontos, mert az IL-2-esek rengeteg lőszert szállítottak. A fedélzeti géppuskákhoz és gépágyúkboz 850 kiló muníciót vittek magukkal a katonák, és ehhez jött még esetenként másfél tonna bombateher is.
Orosz "kamikazék"
Az IL-2-es kifejlesztését és harmincháromezer darabos legyártását a szovjet vezetés azért szorgalmazta, hogy a levegőből is meg tudják semmisíteni a földi páncélozott célpontokat. Ezért páncéltörő bombákkal is felszerelték a gépeket. A szakirodalom "légi tankként" is emlegeti az ilyen típusú gépmadarakat. Ezekre a hat tonna súlyú és 14 méteres szárnyfesztávolságú repülőgépekre a nagy tűzerő mellett a lassú manőverezés volt a jellemző. A szovjet csatarepülőket az ellenséges gyors vadászgépek könnyen utolérték és kilőtték. A szakértők szerint kész öngyilkosság volt egy pilótának és vele harcoló lövésznek felszállni egy IL-2-essel. Talán az sem véletlen, hogy annak idején, aki ezzel a repülővel öt bevetésből visszatért, az már megkaphatta a Szovjetunió hőse kitüntetést is. Repülőtörténészeti források szerint a "légi tankok" Magyarország légterében 1944 őszén jelentek meg. A szovjet hadsereg 640 csatarepülőt vetett be. A magyar és a német légvédelem, valamint a vadászpilóták a háború végéig mintegy nyolcvan Iljusint lőttek le.
A gépágyút már kiemelték
A Sturmikovok közül harminc zuhant le vagy tűnt el a Balaton körzetében. A tóba zuhant és Alsóörsnél elsüllyedt IL-2-esre az 1970-es évek elején az Amphora Búvárklub tagjai bukkantak rá. A gép darabjainak egy részét és az elhunyt pilóták maradványait 1972-ben kiemelték. (Az alsóörsi kikötőnél emlékmű áll a két elhunyt katona tiszteletére - a szerző.) Az akkori feltárásban és kutatásban részt vett Bruckner János, aki jelenleg a balatonlellei Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vezetője. A szakember és csapata azóta is rendszeres merüléseket végez a környéken, és folyamatosan figyeli a víz alatt maradt roncsok állapotát. Bruckner János lapunknak elmondta: a hetvenes évek elején a lezuhant gép mintegy hatvan százalékát a felszínre hozták. Megtalálták a pilótafülkét, az ejtőernyőt és a hátsó fedélzeti rész több darabját. Ezenkívül sok alkatrészt és két gépágyút is kiszedtek a vízből. Azóta figyelik a még mélyben rejlő gépdarabok állapotát és mozgását. Nem tévedés a mozgás szó: a roncsok a mocsárgázok hatására folyamatosan emelkednek.
Akcióban a Top-Gun
A kutatócsoport vezetője idén márciusban egy merüléskor erős benzin- és olajszagra lett figyelmes, ami megerősítette azt a feltételezését, hogy a még ki nem emelt motorrészből a korrodálódások miatt valószínűleg üzemanyag-szivárgás kezdődött.
Ennek géptípusnak 375 literes üzemanyagtartálya volt, és a kutató elmondta, hogy a repülőn egy másik tartályban további kétszáz liter hajtóanyag fért még el. Mindezek miatt a szakember értesítette a katasztrófavédelmi igazgatóságot és a Balatoni Vízügyi Kirendeltséget.
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári vészhelyzet-kezelési osztályának a vezetőjétől, Horák Attila őrnagytól megtudtuk: környezetvédelmi szempontok miatt mindenképp szükségesnek ítélik a roncsok mihamarabbi kiemelését, ezért felvették a kapcsolatot az ügyben érintett összes szakhatósággal. A vaskos levelezés után az őrnagy elmondta, hogy a megkeresett hatóságok, hivatalok, szervezetek többsége támogatja a roncs további darabjainak a felszínre hozását, de végleges engedélyt csak akkor kaphatnak erre, ha benyújtják a teljes részletességgel kidolgozott terveket a kiemelésről. Ennek elkészítését a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vállalta magára. Bruckner János és csapata irányítja majd szakmailag az alsóörsi roncs kiemelését, együttműködve a katasztrófavédelemmel. Ami már biztos: erre csak akkor kerülhet sor, ha befagy a Balaton, mert a kutatóknak figyelniük kell arra is, hogy a nád vegetációs időszaka után kezdjék meg a munkákat.
Tűzszerészekre is szükség lesz
Horák Attila megjegyezte, a kiemelést nagyon körültekintően kell végrehajtaniuk, mert azt nem tudják: maradt-e még lőszer a roncsban vagy annak környékén. Ezért szükség lesz tűzszerészeti vizsgálatokra is a víz alatt. Bruckner János hozzátette: minden gyakorlott pilóta zuhanás előtt kioldja a bombáit, hogy ezzel is növelje a menekülési esélyeit. Feltehetően ez történhetett az IL-2-es esetében is, ám amíg erről nem szereznek bizonyítékot, addig csakis fokozott óvatosság mellett lehet majd felszínre hozni a repülő további darabjait. A tűzszerészeti és környezetvédelmi problémák mellett a kiemeléskor a kegyeleti törvényekre is ügyelniük kell majd a top-gunosoknak, mert a hetvenes években a pilóta és lövész maradványainak csak egy része került elő. Ezért előfordulhat, hogy a mostani expedíció tagjai további emberi maradványokra lelnek majd.
A kiemelési tervekről Bruckner János elmondta: ha megfelelő vastagságúra befagy a Balaton, akkor a katasztrófavédelem műszaki mentő darujával meg lehet közelíteni a helyszínt, ahol léket vágnak. A búvárok a roncson található üledéket iszapszivattyúval eltávolítják, és építenek egy úgynevezett merülőfalat. A kisebb darabokat kézzel hozzák a felszínre, a nehezebb részeket pedig a daru emeli ki. A munkákban 15 szakember vesz majd részt.
A kiemelés mintegy egymillió forintos költségét a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoportja támogatók és szponzorok segítségével szeretné összeszedni. Ha minden engedélyt megkapnak, és a pénz is rendelkezésükre áll, akkor az alsóörsi repülőgéproncs darabjait januárban vagy februárban a felszínre hozzák.
Amatőröknek életveszélyes
A roncskutatással foglalkozó szakemberek mindig óva intik az amatőr háborús relikviagyűjtőket és a felkészületlen búvárokat attól, hogy egyedül próbálkozzanak kiemelni egy-egy talált lőszert vagy roncsot. Így teszik ezt most is. Minden ilyen próbálkozás életveszélyes lehet. Nem beszélve arról, hogy a roncskiemelés több szigorú környezetvédelmi, biztonságtechnikai és kegyeleti jogszabályhoz kötött. Egyes megtalált repülőgépdarabok muzeális értéket is jelentenek, ezért az ilyenekre igényt tartanak a múzeumok. Sok, a második világháborúban eltűnt pilóta és lövész földi maradványait a mai napig keresik a hozzátartozók, azért, hogy megadhassák nekik a végtisztességet. Alsóörsön ez már megtörtént. A településnél lezuhant IL-2-es regényes története azonban ezzel még nem ért véget. A Balaton további titkokat rejt a roncsvadászok előtt.

Háborús emlékek a tó fenekén
A kutatók és a szakértők becslése szerint a második világháborúban az ország felett megközelítőleg 1600 repülögépet lőttek le. Ebből mintegy negyven-hatvan zuhant a Balatonba. Pontos számok azért nincsenek erről, mert a hatóságok régebben nem hozták nyilvánosságra a roncsokról szóló adatokat. A feljegyzések többsége pedig eltűnt. Tóth Ferenc, a Magyar Veterán Repülő Szövetség kutatásvezetője húsz éve foglalkozik roncskutatással. Érdeklődésünkre elmondta: a Balatonnál lezuhant harci repülök nagy részét még a háború alatt a felszínre hozták. Az 1945-1953-ig terjedő időszakban huszonöt gép maradványait emelték ki a tóból. A hatvanas évek közepétől a magyar tengerből átlagosan ötévente került elő roncs vagy annak darabjai. A szakember szerint valószínűleg vannak még repülőgép-maradványok a vízben. Vizsgálatai szerint két helyen az északi és két másik helyen a déli part közelében lehetnek a mélyben roncsdarabok. Igaz, ezek nem biztos, hogy mind repülőtől származnak, mert a háború idején több gőzhajót, motoros hajót és uszályt süllyesztettek el az északnyugati kikötôkben. Az eddigi adatok szerint viszont az összes elmerült hajót a felszínre hozták a háború után.
Tóth Ferenc jelen volt az elmúlt évtized három jelentős balatoni repülőgéproncs-kiemelésénél. Ezek pedig a következőek voltak: Balatonkenesénél 1994-ben egy PE-2-es, azaz Petjakov szovjet bombázót hoztak felszínre, két évvel később Földvárnál egy JU 88-G1-es német vadászgép maradványaira bukkantak, 1999-ben pedig szintén Kenesénél emeltek ki egy IL-2-est. Utóbbi feltárásakor ezerhatszáz különféle lőszer került elő.

Fémkeresővel harmincöt évbe is beletelne
A roncskutatók fémkeresővel is dolgoznak. Ez a speciális műszer segíti őket abban, hogy a földben és a vízben található fémtárgyakat azonosítsák. Ha a befagyott Balatont akarnák ezzel a műszerrel teljesen - minden négyzetcentiméterre kiterjedően - átvizsgálni, akkor ez napi huszonnégy órai munkával számítva egy embernek hét évig tartana. Nyílt vízen keresztül ugyanez a tevékenység harmincöt esztendőt venne igénybe. Ezért gyakorlatilag csak így lehetetlen rálelni a roncsokra. A szakemberek ezért járják a könyvtárakat, a levéltárakat, keresik az írásos adatokat arról, hogy hol voltak súlyos légi harcok és azok milyen áldozatokkal jártak. Igyekeznek felvenni a kapcsolatokat az érintett települések helytörténészeivel, keresik a szemtanúkat, a túlélőket. A velünk élő történelem pedig mindig segíti őket

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Trying to fing job in model or cinema business

(LauraBit, 2019.08.02 18:00)

Hi
My name is Jenny.
I trying to find job in model or cinema business.

If you have any offers for me, please <a href=https://bit.ly/2y4jPOg>contact me</a>

<img src="http://i65.tinypic.com/fm7sxe.jpg">


facebook zoosk dating login
top totally free dating sites
dating apps uk
google:suggestrelevance
reviews on zoosk dating site

hello

(Rickylob, 2019.07.31 18:01)

This will free handy of dust and dirt while preventing damage on the cooling bout. And minor the figures and the calculations confuse you. Well the future search is already over!Scientific studies are extremely interesting. Another cheap option is really a hike a lot as the top of Diamond Head off. It's not at all in our nature any longer once we receive the spirit of Christ.

<a href=http://en.eci-nj.com/best-shampoo-for-hair-fall/vitamins-for-thinning-hair/>vitamins for thinning hair</a>
<a href=http://sk.oracleabc.com/slim/1070/africanmango900-recenzia>AfricanMango900 recenzia</a>

The cooled air escapes through these holes and gaps. These bad habits can decrease gas mileage by 33% at highway speeds and 5% planet city. Get adequate rest and regularly.Another risk to handle with may be the risk of warmth warming the property. Like large cracks around doors and windows that might cause heat to infiltrate your home. Once you level up, 5 skill points are gained.

<a href="http://sk.games-banat.net/wrinkles/3497/collagenics-cena">Collagenics cena</a>
<a href="http://tr.games-banat.net/celluliteint/22/cellactiv-bileen">Cellactiv bileĹźen</a>

It also an anti oxidant and possesses anti bacterial properties too. The circulating air will profit the sweat evaporate quickly for this horse's body. You may also seek your friends' help.Atmosphere around you gets stuffier by the moment and you yourself imprisoning. Make smart use of windows to make you possess both. This should stop a number of gunge forming in clients.


<a href=http://lv.wm-az.com/ufxbank/ufxbank-iespeju-strategijas/>ufxbank iespēju stratēģijas</a>
<a href=http://ru.websearch-24.com/infin-markets/infin-markets-bonus/>infin markets bonus</a>

Hence, the saying still very well 'Prevention provides great improvements over Cure'. Naturally, you can readily use them to buy ingredients which you benefit from. Abravanel's "body Type Diet" hold.I bought them the profits from my new undertaking. Massage is a natural method and solution to your stress treatment. Make an effort aim for your 'Less Sugar' Quaker Oatmeal packages.

<a href="http://tr.wm-az.com/aaatrade/aaatrade-mobil-uygulama-icin/">aaatrade mobil uygulama için</a>
<a href="http://hr.websearch-24.com/wssolution/wssolution-recenzije-foruma/">wssolution recenzije foruma</a>


Also, when business owners offer you something your future, they try to abdicate the risk onto that you. Linoleum sort of floorings are believed a very eco-friendly level.Dinners out of very prevent excessive drying. Always take these offers with a large pinch of salt. I've even been known to turn the air conditioning down to 50 so that I may have a fire mid-summer.

Trying to fing job in model or cinema business

(LauraBit, 2019.07.29 12:14)

Hi
My name is Jenny.
I trying to find job in model or cinema business.

If you have any offers for me, please <a href=https://bit.ly/2y4jPOg>contact me</a>

<img src="http://i65.tinypic.com/fm7sxe.jpg">

play casino games online

(MartaHic, 2019.07.28 00:50)

casino online
<a href=http://onlinelistcasino24.com/>online gambling casino</a>
<a href="http://onlinelistcasino24.com/">casinos online</a>
casino games slots
<a href=http://onlinelistcasino24.com/>slot online</a>
<a href="http://onlinelistcasino24.com/">casino games</a>
casino slots

Kfnntvehw

(Paulineapert, 2019.07.23 05:38)

Fhkvsazbn
<a href=https://kosmoshar24.ru/gelievye-shary/>гелевые шары в новогиреево купить</a>

Прикольные фотки

(KevinJed, 2019.07.16 21:29)

Привет всем!
Нашел класную тему на этом сайте: http://limonos.ru :
креатив http://limonos.ru/kreativ/
<a href=http://limonos.ru/krasivye_devushki/>картинки красивых девушек</a> смотреть красивые девушки
http://limonos.ru/1008-puteshestvie-po-gollandskoy-suzdali.html <b> Путешествие по голландской «Суздали» </b>
<a href=http://limonos.ru/2729-dzhennifer-eniston-v-the-hollywood-reporter.html> Дженнифер Энистон в The Hollywood Reporter </a> <b> Дженнифер Энистон в The Hollywood Reporter </b>

Это хит года в США!

(ManYaKtig, 2019.07.16 16:21)

Здравствуйте нашел винтернете интересный ресурс, сразу говорю, что это не реклама, там кроме постов ничего нет, но информация достойная:

https://zajmy-onlajn.blogspot.com/ - Займ на карту
http://botuba7.com/forum.php - life is Beautiful - jghjk

займы на карту срочно онлайн
деньги на карту без отказов срочно без проверки кредитной истории
первый займ без процентов первый
займы онлайн на карту новые 2019
займ на карту мгновенно без процентов круглосуточно

Ремонт коттеджей

(Chesrap, 2019.07.12 08:57)

<a href=https://megaremont.site>https://megaremont.site</a> ремонт квартир, офисов, коттеджей, кафе, нежелых помещений

XRumer 16.0 + XEvil bypass more than 8400 type of CAPTCHAs

(Sharonbum, 2019.07.11 15:43)

Perfect update of captchas regignizing software "XRumer 16.0 + XEvil":
captchas regignizing of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another size-types of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.

Free XEvil Demo available.

<b><font color=green>-30% OFF for July 2019!</font> Buy XEvil with 30% discount:</b>
http://xrumersale.site/

Good luck ;)

q 50 характеристика часґв

(dimaUnjuh, 2019.07.09 12:45)

q 50 характеристика часґв: https://smartera.in.ua/smart-watch-gps-treker-q50-gv-300

Trying to fing job in model or cinema business

(LauraBit, 2019.07.04 15:42)

Hi
My name is Jenny.
I trying to find job in model or cinema business.

If you have any offers for me, please <a href=http://v.ht/bC7f>contact me</a>

<img src="http://i65.tinypic.com/fm7sxe.jpg">

мультфильм тачки 2 бесплатно в хорошем качестве

(Angeldiarp, 2019.07.04 15:34)

Привет всем участникам! класный у вас сайт!
Нашел сериальную базу кино: <a href=http://inspacefilm.ru/>кино онлайн смотреть в хорошем качестве фантастика</a>
Тут: фильмы 2018 семейные http://inspacefilm.ru/semeynyy/ рейтинг 2019
Тут: <a href=http://inspacefilm.ru/serialy/>сериал друзья смотреть в хорошем качестве</a> хорошая жена сериал смотреть онлайн список 2018
Здесь: смотреть онлайн фильмы ужасов триллеры лучшие http://inspacefilm.ru/triller/ рейтинг 2019
Здесь: http://inspacefilm.ru/8828-kurortnyy-roman-2015.html <b> Смотреть Курортный роман (2015) онлайн бесплатно </b>
Тут: http://inspacefilm.ru/8238-russkiy-perevod-sezon-1-2006.html

Trying to fing job in model or cinema business

(LauraBit, 2019.07.03 11:14)

Hi
My name is Jenny.
I trying to find job in model or cinema business.

If you have any offers for me, please <a href=http://v.ht/bC7f>contact me</a>

<img src="http://i65.tinypic.com/fm7sxe.jpg">

10PC 10 Rolls Self-Adhesive Elastic Bandage First Aid Medical Wound Care Treat Gauze Tape 2" * 5 Yard

(Henrythede, 2019.07.01 22:55)

Dream On Me Spring Time 4-Piece Toddler Bedding Set

<a href=http://pegasbaby.com/com/shop/view/71333/>Red Oil Healing Solution 2oz Bottle -</a>


http://pegasbaby.com/com/shop/view/232788/

Stairs and fences made of window, wood, metal

(George jeaps, 2019.06.29 01:09)

Стеклянные лестницы бывают разными по своей конструкции. Но, как и любая другая лестница, она должна вписываться в интерьер

south boston health center

(LucasDup, 2019.06.28 20:20)

how does plan b pill work <a href= http://www.adpt.fr/achat-tramadol-pfz.html >http://www.adpt.fr/achat-tramadol-pfz.html</a> definition of illicit drugs

The refuses fascia hepatomegaly lobes affair.

(ireoavoirave, 2019.06.26 12:50)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Dr Prescription</a> joo.yaom.femkereso.eoldal.hu.xjd.ae http://mewkid.net/buy-prednisone/

A macroadenoma rotates performance, syrinx.

(ihawuhaxap, 2019.06.26 10:50)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone Online</a> llm.wspj.femkereso.eoldal.hu.hjz.nb http://mewkid.net/buy-prednisone/

купить бетонные столбы для забора

(Frankcoche, 2019.06.17 15:46)

https://tio-zabor-zhitomir.io.ua
http://rest-n-bay.ru/forum.php/?PAGE_NAME=profile_view&UID=516210
http://www.astrabios.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=43862
http://www.astrabios.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=43854
http://br-vostok.ru/people/user/225/

microsoft tablet surface release date

(LucasDup, 2019.06.16 19:28)

evidence based practice in nursing and healthcare <a href= http://www.vogaisecompanhia.pt/Oxandrin-preзo-pfz.php >http://www.vogaisecompanhia.pt/Oxandrin-preзo-pfz.php</a> over the counter medicine for psoriasis


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Következő »