Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roncsvadászok

2008.01.11

Roncsvadászok

 
megjelent: 2002.11.04 | forrás:Napló | Alsóörs
 

Csatarepülőgép a Balatonban - Kiemelik az Alsóörsnél lezuhant IL-2-es maradványait Kiemelik a Balatonból annak az IL-2-es csatarepülőgépnek a roncsait, amely ötvenhét éve zuhant le Alsóörsnél a nádasba. Az expedíciót azért szervezik, mert a közelmúltban a víz alatt található motorrészből üzemanyag-szivárgást észleltek a búvárok. A munkák várhatóan a tó befagyása után, januárban vagy februárban kezdődhetnek el.

 

Az alsóörsi roncs története és sorsa regénybe illő. A feljegyzések szerint 1945. március 23-án délelőtt 11 órakor egy szovjet IL-2-es - haditechnikai elnevezéssel: lljusin IL-2 Sturmikov -csatarepülőgép északi irányból támadta az alsóörsi vasútállomást és környékét, valamint bombázta a káptalanfüredi útszakaszt is. A gépet a német

légvédelem egy négycsövű gépágyúval eltalálta. Mironov hadnagy, a pilóta ekkor életét vesztette, a vezető nélkül maradt repülő a nádasba zuhant. A lövész Teszlenko tizedes sem tudta élve elhagyni az IL-2-est. Egyes szemtanúk állítása szerint a becsapódott gép két napig égett az alsóörsi parttól ötven méterre a nádasban, és olyan meg nem erősített információ is napvilágot látott, hogy detonáció is történt a zuhanás után. Ez azért fontos, mert az IL-2-esek rengeteg lőszert szállítottak. A fedélzeti géppuskákhoz és gépágyúkboz 850 kiló muníciót vittek magukkal a katonák, és ehhez jött még esetenként másfél tonna bombateher is.
Orosz "kamikazék"
Az IL-2-es kifejlesztését és harmincháromezer darabos legyártását a szovjet vezetés azért szorgalmazta, hogy a levegőből is meg tudják semmisíteni a földi páncélozott célpontokat. Ezért páncéltörő bombákkal is felszerelték a gépeket. A szakirodalom "légi tankként" is emlegeti az ilyen típusú gépmadarakat. Ezekre a hat tonna súlyú és 14 méteres szárnyfesztávolságú repülőgépekre a nagy tűzerő mellett a lassú manőverezés volt a jellemző. A szovjet csatarepülőket az ellenséges gyors vadászgépek könnyen utolérték és kilőtték. A szakértők szerint kész öngyilkosság volt egy pilótának és vele harcoló lövésznek felszállni egy IL-2-essel. Talán az sem véletlen, hogy annak idején, aki ezzel a repülővel öt bevetésből visszatért, az már megkaphatta a Szovjetunió hőse kitüntetést is. Repülőtörténészeti források szerint a "légi tankok" Magyarország légterében 1944 őszén jelentek meg. A szovjet hadsereg 640 csatarepülőt vetett be. A magyar és a német légvédelem, valamint a vadászpilóták a háború végéig mintegy nyolcvan Iljusint lőttek le.
A gépágyút már kiemelték
A Sturmikovok közül harminc zuhant le vagy tűnt el a Balaton körzetében. A tóba zuhant és Alsóörsnél elsüllyedt IL-2-esre az 1970-es évek elején az Amphora Búvárklub tagjai bukkantak rá. A gép darabjainak egy részét és az elhunyt pilóták maradványait 1972-ben kiemelték. (Az alsóörsi kikötőnél emlékmű áll a két elhunyt katona tiszteletére - a szerző.) Az akkori feltárásban és kutatásban részt vett Bruckner János, aki jelenleg a balatonlellei Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vezetője. A szakember és csapata azóta is rendszeres merüléseket végez a környéken, és folyamatosan figyeli a víz alatt maradt roncsok állapotát. Bruckner János lapunknak elmondta: a hetvenes évek elején a lezuhant gép mintegy hatvan százalékát a felszínre hozták. Megtalálták a pilótafülkét, az ejtőernyőt és a hátsó fedélzeti rész több darabját. Ezenkívül sok alkatrészt és két gépágyút is kiszedtek a vízből. Azóta figyelik a még mélyben rejlő gépdarabok állapotát és mozgását. Nem tévedés a mozgás szó: a roncsok a mocsárgázok hatására folyamatosan emelkednek.
Akcióban a Top-Gun
A kutatócsoport vezetője idén márciusban egy merüléskor erős benzin- és olajszagra lett figyelmes, ami megerősítette azt a feltételezését, hogy a még ki nem emelt motorrészből a korrodálódások miatt valószínűleg üzemanyag-szivárgás kezdődött.
Ennek géptípusnak 375 literes üzemanyagtartálya volt, és a kutató elmondta, hogy a repülőn egy másik tartályban további kétszáz liter hajtóanyag fért még el. Mindezek miatt a szakember értesítette a katasztrófavédelmi igazgatóságot és a Balatoni Vízügyi Kirendeltséget.
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári vészhelyzet-kezelési osztályának a vezetőjétől, Horák Attila őrnagytól megtudtuk: környezetvédelmi szempontok miatt mindenképp szükségesnek ítélik a roncsok mihamarabbi kiemelését, ezért felvették a kapcsolatot az ügyben érintett összes szakhatósággal. A vaskos levelezés után az őrnagy elmondta, hogy a megkeresett hatóságok, hivatalok, szervezetek többsége támogatja a roncs további darabjainak a felszínre hozását, de végleges engedélyt csak akkor kaphatnak erre, ha benyújtják a teljes részletességgel kidolgozott terveket a kiemelésről. Ennek elkészítését a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vállalta magára. Bruckner János és csapata irányítja majd szakmailag az alsóörsi roncs kiemelését, együttműködve a katasztrófavédelemmel. Ami már biztos: erre csak akkor kerülhet sor, ha befagy a Balaton, mert a kutatóknak figyelniük kell arra is, hogy a nád vegetációs időszaka után kezdjék meg a munkákat.
Tűzszerészekre is szükség lesz
Horák Attila megjegyezte, a kiemelést nagyon körültekintően kell végrehajtaniuk, mert azt nem tudják: maradt-e még lőszer a roncsban vagy annak környékén. Ezért szükség lesz tűzszerészeti vizsgálatokra is a víz alatt. Bruckner János hozzátette: minden gyakorlott pilóta zuhanás előtt kioldja a bombáit, hogy ezzel is növelje a menekülési esélyeit. Feltehetően ez történhetett az IL-2-es esetében is, ám amíg erről nem szereznek bizonyítékot, addig csakis fokozott óvatosság mellett lehet majd felszínre hozni a repülő további darabjait. A tűzszerészeti és környezetvédelmi problémák mellett a kiemeléskor a kegyeleti törvényekre is ügyelniük kell majd a top-gunosoknak, mert a hetvenes években a pilóta és lövész maradványainak csak egy része került elő. Ezért előfordulhat, hogy a mostani expedíció tagjai további emberi maradványokra lelnek majd.
A kiemelési tervekről Bruckner János elmondta: ha megfelelő vastagságúra befagy a Balaton, akkor a katasztrófavédelem műszaki mentő darujával meg lehet közelíteni a helyszínt, ahol léket vágnak. A búvárok a roncson található üledéket iszapszivattyúval eltávolítják, és építenek egy úgynevezett merülőfalat. A kisebb darabokat kézzel hozzák a felszínre, a nehezebb részeket pedig a daru emeli ki. A munkákban 15 szakember vesz majd részt.
A kiemelés mintegy egymillió forintos költségét a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoportja támogatók és szponzorok segítségével szeretné összeszedni. Ha minden engedélyt megkapnak, és a pénz is rendelkezésükre áll, akkor az alsóörsi repülőgéproncs darabjait januárban vagy februárban a felszínre hozzák.
Amatőröknek életveszélyes
A roncskutatással foglalkozó szakemberek mindig óva intik az amatőr háborús relikviagyűjtőket és a felkészületlen búvárokat attól, hogy egyedül próbálkozzanak kiemelni egy-egy talált lőszert vagy roncsot. Így teszik ezt most is. Minden ilyen próbálkozás életveszélyes lehet. Nem beszélve arról, hogy a roncskiemelés több szigorú környezetvédelmi, biztonságtechnikai és kegyeleti jogszabályhoz kötött. Egyes megtalált repülőgépdarabok muzeális értéket is jelentenek, ezért az ilyenekre igényt tartanak a múzeumok. Sok, a második világháborúban eltűnt pilóta és lövész földi maradványait a mai napig keresik a hozzátartozók, azért, hogy megadhassák nekik a végtisztességet. Alsóörsön ez már megtörtént. A településnél lezuhant IL-2-es regényes története azonban ezzel még nem ért véget. A Balaton további titkokat rejt a roncsvadászok előtt.

Háborús emlékek a tó fenekén
A kutatók és a szakértők becslése szerint a második világháborúban az ország felett megközelítőleg 1600 repülögépet lőttek le. Ebből mintegy negyven-hatvan zuhant a Balatonba. Pontos számok azért nincsenek erről, mert a hatóságok régebben nem hozták nyilvánosságra a roncsokról szóló adatokat. A feljegyzések többsége pedig eltűnt. Tóth Ferenc, a Magyar Veterán Repülő Szövetség kutatásvezetője húsz éve foglalkozik roncskutatással. Érdeklődésünkre elmondta: a Balatonnál lezuhant harci repülök nagy részét még a háború alatt a felszínre hozták. Az 1945-1953-ig terjedő időszakban huszonöt gép maradványait emelték ki a tóból. A hatvanas évek közepétől a magyar tengerből átlagosan ötévente került elő roncs vagy annak darabjai. A szakember szerint valószínűleg vannak még repülőgép-maradványok a vízben. Vizsgálatai szerint két helyen az északi és két másik helyen a déli part közelében lehetnek a mélyben roncsdarabok. Igaz, ezek nem biztos, hogy mind repülőtől származnak, mert a háború idején több gőzhajót, motoros hajót és uszályt süllyesztettek el az északnyugati kikötôkben. Az eddigi adatok szerint viszont az összes elmerült hajót a felszínre hozták a háború után.
Tóth Ferenc jelen volt az elmúlt évtized három jelentős balatoni repülőgéproncs-kiemelésénél. Ezek pedig a következőek voltak: Balatonkenesénél 1994-ben egy PE-2-es, azaz Petjakov szovjet bombázót hoztak felszínre, két évvel később Földvárnál egy JU 88-G1-es német vadászgép maradványaira bukkantak, 1999-ben pedig szintén Kenesénél emeltek ki egy IL-2-est. Utóbbi feltárásakor ezerhatszáz különféle lőszer került elő.

Fémkeresővel harmincöt évbe is beletelne
A roncskutatók fémkeresővel is dolgoznak. Ez a speciális műszer segíti őket abban, hogy a földben és a vízben található fémtárgyakat azonosítsák. Ha a befagyott Balatont akarnák ezzel a műszerrel teljesen - minden négyzetcentiméterre kiterjedően - átvizsgálni, akkor ez napi huszonnégy órai munkával számítva egy embernek hét évig tartana. Nyílt vízen keresztül ugyanez a tevékenység harmincöt esztendőt venne igénybe. Ezért gyakorlatilag csak így lehetetlen rálelni a roncsokra. A szakemberek ezért járják a könyvtárakat, a levéltárakat, keresik az írásos adatokat arról, hogy hol voltak súlyos légi harcok és azok milyen áldozatokkal jártak. Igyekeznek felvenni a kapcsolatokat az érintett települések helytörténészeivel, keresik a szemtanúkat, a túlélőket. A velünk élő történelem pedig mindig segíti őket

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

san manuel online casino smtzu

(TurfbaraArife, 2018.09.22 04:51)

free online casino <a href="https://playslots.ooo/">casino bonus</a> online casino games <a href="https://playslots.ooo/">casino games online</a> | https://playslots.ooo/ - hyper casinos https://playslots.ooo/ - muckleshoot casino

simslots free slots xxzcv

(TurfbaraArife, 2018.09.22 04:49)

free slots <a href="https://playslotsonline.icu/">da vinci diamonds free online slots</a> quick hits free slots <a href="https://playslotsonline.icu/">caesars free slots</a> | https://playslotsonline.icu/ - gsn casino slots https://playslotsonline.icu/ - gossip slots

jackpot party casino facebook knwgg

(SekDenddync, 2018.09.22 03:12)

zone online casino <a href="https://casinoo.ooo/">jackpot party casino facebook</a> sugarhouse online casino <a href="https://casinoo.ooo/">rivers casino schenectady</a> | https://casinoo.ooo/ - paradise casino https://casinoo.ooo/ - free casino slot games

free casino slot games aucyc

(Segagueliange, 2018.09.22 03:10)

free slot games with no download <a href="https://slotonline.icu/">vegas free slots</a> free online slots games <a href="https://slotonline.icu/">slotomania on facebook</a> | https://slotonline.icu/ - pompeii slots https://slotonline.icu/ - play slots online

online casino real money kdeix

(TurfbaraArife, 2018.09.22 03:09)

online casino <a href="https://onlinecasino888.us.org/">hyper casinos</a> play free vegas casino games <a href="https://onlinecasino888.us.org/">best online casinos</a> | https://onlinecasino888.us.org/ - real casino https://onlinecasino888.us.org/ - online casino real money

casino bonus codes kiroq

(TurfbaraArife, 2018.09.22 03:08)

treasure island casino minnesota <a href="https://playslots.ooo/">hard rock casino tampa</a> casino games <a href="https://playslots.ooo/">sugarhouse casino</a> | https://playslots.ooo/ - pala casino online nj https://playslots.ooo/ - rivers casino schenectady

firekeepers casino jyjax

(tacuutAntidabum, 2018.09.22 03:08)

free online casino games <a href="https://casino-bonus.icu/">riverwind casino</a> real money casino <a href="https://casino-bonus.icu/">prairie meadows casino</a> | https://casino-bonus.icu/ - casino real money https://casino-bonus.icu/ - no deposit casino

free slot machine games jvnnq

(TurfbaraArife, 2018.09.22 03:08)

free slots games online <a href="https://playslotsonline.icu/">free slot play no download</a> mirrorball slots <a href="https://playslotsonline.icu/">free slots online</a> | https://playslotsonline.icu/ - hollywood casino free slot play https://playslotsonline.icu/ - quick hit slots

turning stone casino ccqxz

(UnseseSax, 2018.09.22 03:05)

cafe casino online <a href="https://playcasinogames.icu/">caesars casino</a> greektown casino <a href="https://playcasinogames.icu/">ilani casino</a> | https://playcasinogames.icu/ - northern quest casino https://playcasinogames.icu/ - virgin online casino

free android spy lmalg

(AyitiGenny, 2018.09.22 02:25)

best free text spy app <a href="https://phonespyapps.us.com/">spy software</a> mobile tracker for android phone | https://phonespyapps.us.com/ - phone tracker

turning stone online casino dlino

(Glamslerm, 2018.09.22 02:05)

free casino games sun moon <a href="https://playonlinecasino.icu/">chumash casino</a> casino games free online <a href="https://playonlinecasino.icu/">borgata online casino</a> | https://playonlinecasino.icu/ - three rivers casino https://playonlinecasino.icu/ - firekeepers casino

tracking software zwixs

(AilpyGenny, 2018.09.21 23:34)

track iphone location <a href="https://phonespyapps.us.com/">mobile phone tracking free download</a> free phone tracker exact location | https://phonespyapps.us.com/ - spy software

foxwoods casino online avjjr

(Relayscashy, 2018.09.21 20:54)

sugarhouse online casino <a href="https://onlinecasinoo.icu/">ignition casino</a> cafe casino online <a href="https://onlinecasinoo.icu/">casino blackjack</a> | https://onlinecasinoo.icu/ - real money casino https://onlinecasinoo.icu/ - rivers casino pittsburgh

hollywood casino free slots pajfx

(Reenalela, 2018.09.21 20:47)

free slot games online <a href="https://slotsrealmoney.icu/">free slots no download</a> play slots online <a href="https://slotsrealmoney.icu/">scatter slots</a> | https://slotsrealmoney.icu/ - free online casino slots https://slotsrealmoney.icu/ - quick hit slots

casino online slots cchyc

(Kerearranny, 2018.09.21 19:38)

parx online casino <a href="https://onlinecasino2018.us.org/">parx online casino</a> casino online <a href="https://onlinecasino2018.us.org/">online casino gambling</a> | https://onlinecasino2018.us.org/ - casino play https://onlinecasino2018.us.org/ - online casino

golden nugget online casino iowsv

(Glamslerm, 2018.09.21 19:17)

huuuge casino <a href="https://playonlinecasino.icu/">jackpot party casino</a> choctaw casino durant oklahoma <a href="https://playonlinecasino.icu/">jackpot party casino</a> | https://playonlinecasino.icu/ - casino online slots https://playonlinecasino.icu/ - del lago casino

lady luck online casino yyeqt

(Relayscashy, 2018.09.21 19:16)

paradise casino <a href="https://onlinecasinoo.icu/">grand falls casino</a> online casino <a href="https://onlinecasinoo.icu/">red rock casino</a> | https://onlinecasinoo.icu/ - twin river casino https://onlinecasinoo.icu/ - ilani casino

snoqualmie casino jegbr

(Kerearranny, 2018.09.21 17:44)

casino online slots <a href="https://playcasinoslots.ooo/">online casino games free</a> four winds casino <a href="https://playcasinoslots.ooo/">free vegas slots online casino</a> | https://playcasinoslots.ooo/ - online gambling sites https://playcasinoslots.ooo/ - empire city casino

casino games slots free gkpre

(Kerearranny, 2018.09.21 17:42)

slots games <a href="https://slotgames.icu/">vegas free slots</a> vegas slots <a href="https://slotgames.icu/">free video slots</a> | https://slotgames.icu/ - slot machine games free https://slotgames.icu/ - cleopatra slots

best online casinos zsago

(Kerearranny, 2018.09.21 17:39)

gsn casino slots <a href="https://onlinecasino2018.us.org/">casino bonus</a> casino games <a href="https://onlinecasino2018.us.org/">high 5 casino</a> | https://onlinecasino2018.us.org/ - winstar world casino https://onlinecasino2018.us.org/ - free online casino games


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Következő »