Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Régészeti lelőhelyek fosztogatásából gyűjtött millióit

2008.06.26

Régészeti lelőhelyek fosztogatásából gyűjtött millióit

 

Évek óta régészeti lelőhelyek kifosztásából élt egy solymári férfi, akit június 18-án fogtak el a nyomozók.

 

A férfi legutolsó akciójában legalább két, az V. századból származó sírt fosztott ki a Börzsönyben. A körülbelül 50-70 millió forint értékű kincset egy ismerőse közvetítésével eladta egy orgazdának. A Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtöki sajtótájékoztatóján mutatta be a lefoglalt aranyból és ékkövekből készült ékszereket, amelyek valószínűleg két, V. századi sírból származnak.

Vukán Béla, az NNI műkincsvédelmi alosztályvezetője elmondta, hogy a 40 éves solymári férfire előzetesen beszerzett adatok alapján csaptak le. Elfogták az orgazdát is, illetve a kettejük között közvetítő férfit. Kiderült, hogy a fémkeresővel felszerelt műkincs-tolvaj évek óta abból élt, hogy régészeti lelőhelyeket fosztott ki. Legutóbb a Börzsönyben talált meg és rabolt ki sírokat. A talált, arany és ékkő kollekciót társa segítségével egy orgazdának adták el. Megpróbálták rávenni arra is, hogy a nagyobb haszonért segítsen külföldre csempészni a leleteket, de ezt már sikerült megakadályozni a nyomozóknak. A tolvaj valószínűleg más lelőhelyeket is kifosztott már, ezeket és a mostani lelet pontos megtalálási helyét még keresik. Szintén keresnek még egy aranyláncot, ami a házkutatáskor nem került elő, pedig rajta van azon a fotón, amit a tolvaj készített a műkincsekről.

A kincskereső tolvaj már előzetesben van, társa és az orgazda szabadlábon védekezhet. Az ügyben nagy értékre elkövetett lopás és orgazdaság miatt tart az eljárás. Ha ezért elítélnek valakit, 2-től nyolc-évig tartó börtönnel büntetheti a bíróság.

Rezi-Kató Gábor, az ügyben szakértőként közreműködő Magyar Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese elmondta, hogy a megtalált kincs az V. századból származik. Valószínűleg a hunokkal szövetséges alánok nemzetségfőinek, vagy más vezetőinek két sírját fosztotta ki a férfi. Az egyes darabok alapján az ékszerek két - valószínűleg egy férfi és egy női - sírból származnak. Ha megtalálják a lelőhelyet, valódi régészek fogják feltárni. A kincseknek egyébként - mivel hivatalosan nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba - nincs forgalmi értékük. A kutatók a biztosítási értéket állapítják meg, vagyis ha kiállításokra szállítanák, mekkora értékre kellene biztosítani. Ez ebben az esetben 50-70 millió forint.

Jankovich-Bésán Dénes, a Kulturális és örökségvédelmi Hivatal Védési és Nyilvántartási Irodájának vezetője elmondta, hogy a hasonló, fémkeresős tolvajlás nagyon elterjedt Magyarországon. A megtalált műkincsek azonban az állam tulajdonai és Múzeumban a helyük. A tolvajok ezen felül - szaktudás híján - a későbbi feltárásokat akadályozó károkat is okoznak a lelőhelyeken.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

püspökladány nagy u 8

(zorro, 2009.11.02 20:50)

Fejlet értelmes országokban a megtaláló jutalmat kap nem börtönt inkább ezt csinálja mint vasuti sint lopjon ezel senkit nem bántott. Lehet hogy többet dolgozott érte mint az állami vezetők a végkielégitésekért a régészek meg kérjenek tanácsot tőle