Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Régészeti leletek kézen-közön

2008.10.31

Régészeti leletek kézen-közön

 
 
Évente mindössze egy-két alkalommal juttatnak el magánszemélyek régészeti leleteket a Savaria Múzeumnak. A kiskertben, vagy szántás közben fellelt tárgyakat a múzeum megvásárolja, bár a feketepiaci értékét nem tudják megfizetni. A régészeti leletek illegális kereskedelme errefelé is virágzik, sokan fosztogatják a védett lelőhelyeket, csakhogy ezt nehéz bizonyítani. A területek védelme nem megoldott, csak az Őrségi Nemzeti Parkban van szervezett, 13 fős természetvédelmi járőrszolgálat.
 
 Minden, ami a földben van, az állam tulajdona. Így ha valaki például a ház alapárkainak ásásakor régészeti leletet talál, azt jelentenie kell a jegyzőnek, vagy a legközelebbi múzeumnak. A szakemberek 24 órán belül felmérik a területet, ha kell, leállítják az építkezést, és leletmentést végeznek. Ez a tulajdonosnak nem kerül semmibe, a költségeket az állam fedezi. Az építési engedélyezési eljárásban részt vesz az örökségvédelmi hivatal is, és ahol régészeti lelet felbukkanása várható, ott már a munka kezdetekor jelen van a múzeum munkatársa, így az utóbbi években ritkán fordult elő Vas megyében a bejelentés alapján végzett leletmentés, de azért akad rá példa.

Figler András - irodavezető, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Szombathely

"Bármelyik beruházás leállítható 210 napra. Ilyenkor sokszor az építtető segít a múzeumnak, hogy minél előbb megszabadulhasson a régésztől, és folytathassa a munkát, mert a késedelem károkat okozhat ilyenkor."

A megyében 1700 védett régészeti lelőhelyet tartanak nyilván, Szombathely környéke főleg római emlékekben bővelkedik. Hivatalosan csak régészek végezhetnek feltárást, ám gyakori, ha valaki saját szakállára, fémkeresővel felszerelkezve kincsek után kutakodik illegálisan. A feketekereskedelem gyaníthatóan errefelé is virágzik, a hivatal felé is érkeznek fülesek a forgalomba került műtárgyakról, de az elkövetőket tetten érni nagyon nehéz. Jellemzően a földvárakat, római temetkezési helyeket, halomsírokat fosztogatják, gyakran meglepően nagy szakértelemmel. Ékszereket, fémtárgyakat, pénzérméket keresnek. A határellenőrzés megszűnése óta már a vámosok szűrőjén is csak ritkán akadnak fenn a csempészek.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.