Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Régészek a kincskeresők ellen

2009.09.06

Régészek a kincskeresők ellen

 
Baranya–Tolna | A régióba tervezett gyorsforgalmi utak pontos nyomvonalait „titkolják” a régészek. Legfőbbképpen azokat a pontokat, szakaszokat, ahol komolyabb értékeket rejthet a föld mélye – mondta dr. Gaál Attila, a Tolna megyei Wosinszky Mór Múzeum igazgatója.
 

 

  Zajlik az aprólékos feltárás Bóly közelében (fotó: B. Bezdán Katalin) Zajlik az aprólékos feltárás Bóly közelében

 

Állítását megerősítette Nagy Erzsébet, a baranyai múzeumok régészeti osztályának vezetője is. Nemkívánatosak ugyanis a térségben a fémkeresőkkel felszerelkezett amatőr terepszemléző kincskeresők. Azok, akik régi pénzek, bronzkori edények, netán egykor elrejtett arany után kutatnak. Információnk szerint viszont már megjelentek a hívatlan vendégek.

Nagy Erzsébet elmondta, hogy akadtak önként jelentkezők is, akik akár saját fémkeresővel is szívesen segítettek volna a feltárásnál, ám nem kérnek belőlük. A „fémkeresés” általában nem büntetendő tevékenység, de akadnak bizonyos területek, ahol egyenesen tiltott. Ilyen most az M6-os és az M56-os nyomvonala, amelyre maguk a régészek is csupán engedéllyel mehetnek fel. Másrészt azért nincs szükség az amatőrök bevonására, mert rendelkeznek megfelelő mennyiségű fémkeresővel, sőt a régészeti feltárások előtt a nyomvonal teljes aknamentesítése során a Nemzeti Autópálya Zrt. megbízottai is végigfésülik a terepet. A mentesítés után pedig tájékoztatják a régészeket arról, hogy merre találtak további megkutatásra javallott területeket. De csak jelzik és nem bolygatják meg, nem túrják fel azokat. A régész számára ugyanis az is fontos, hogy milyen földrétegben és környezetben – egykori lakóház, kút, tűzhely mentén – találtak rá kincsre.

Dr. Gaál Attila múzeumigazgató arra figyelmeztet mindenkit, hogy a pálya mentén még a terepbejárás is tilos. Ezért aztán éjjel-nappal őrzik a munkaterületeket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.