Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rablóból lesz a legjobb régész

2008.06.06

Szenzációs kincsek az M60-as autópálya építésén

 


Valódi kincset találtak

Szenzációs leleteket találtak a régészek az épülő a M60-as autópálya nyomvonalán: Európában párját ritkító neolit temetőt ékszerekkel és sírokat gazdag mellékletekkel, valamint tizennegyedik századi éremkincseket. Sőt az út déli szakaszának egyik völgyhídját részben át is kellett tervezni egy, Aquincumhoz hasonlóan jó állapotban megmaradt római villa miatt.


Évszázadokig rejtve maradt

Az autópálya Szekszárdtól Pécsig tartó déli részén két nagyobb lelőhelyet találtak - magyarázta Belényesy. Ennek a területnek már korábban megtörtént az előzetes feltárása, amelynek során 27 lelőhelyre bukkantak, ezért itt nem folynak akkora munkálatok, mint az északi szakaszon. Értékes ásatások azért itt is vannak. Egy magasnyomású gázvezeték áttelepítése miatt például csak most tudtak hozzákezdeni egy Európában egyedülállóan gazdag neolit temetkezési hely részletes feltárásához. A helyszínről egyébként már eddig is rengeteg ékszer, tárgyi emlék került elő.

Szintén felbecsülhetetlen értékű felfedezést tettek Szedény mellett egy viadukt hídfőjénél. A régészek szerint a lelet Aquincummal felérő ritkaság. Az egykori római villáról a szondaásatásokat követően kiderült, hogy ötven-nyolcvan centi magasságban épek a falai. Megmaradt az eredeti, római kori padló, a padlófűtés, valamint rengeteg tárgyi lelet előkerülése várható. Amikor felfedezték a villát, akkor a mérnökök a KÖSZ kérésére kénytelenek voltak némileg módosítani a viadukt terveit, mivel annak hídfője épp a villán ment volna át. Most a lelet biztonságban van a föld alatt és várhatóan egy későbbi feltárásban, az autópálya megépülése után hosszas procedúra árán fogják kiásni. A KÖSZ tervei szerint a konzerválás után a nagyközönség előtt is megnyitják majd.

Fémkeresős amatőr kincsvadászok segítenek a feltárásban


Aquincummal vetekvő leletek

A régész elmondása szerint mind a két szakaszon viszonylag sok apróbb fémleletet, avarkori sírokat találnak ékszerekkel és más fémtárgyakkal. A rendkívül nagy ásatáson nem csak az MTA, az ELTE és a Nemzeti Múzeum szakemberei dolgoznak, hanem amatőr fémkeresős kincsvadászok is, akik eddig sokszor a tudomány kárára űzték hobbijukat. Most a szakemberek bevonták őket a feltárásba és detektoraikkal a humuszrétegtől megtisztított nyomvonalat pásztázzák. Mint azt a KÖSZ munkatársától megtudtuk, az országban nagyon sokan vannak, akik iparszerűen fémkeresővel derítenek fel régészeti lelőhelyeket, majd kirabolják és a bolhapiacon értékesítik a sokszor tudományos szempontból is fontos emlékeket. A feltárásba való bevonásukkal Belényesy szerint sikerülhet a "jó" oldalra állítani egy részüket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.