Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öt kiló aranyat talált a munkanélküli kincsvadász

2010.02.06


Az angol Terry Herbert évek óta nem dolgozik, munkanélküli segélyből él, mégis milliomosnak vallhatja magát. A nyár közepén azonban megütötte a főnyereményt, noha egyetlen szelvényt sem töltött ki. Olcsó fémkereső detektorával XI. századból származó kincseket talált.

 


Az 55 éves Mr. Herbert eddig – amennyire csak lehetett – kerülte a munkát. Legalábbis szomszédai szerint nem nagyon törte magár azért, hogy kereseti forrást találjon. Szívpanaszaira hivatkozva afféle kímélő életre rendezkedett be, felvette a segélyt és a világ legtermészetesebb dolgának tartotta, hogy kedvezményes bért fizetett önkormányzati lakásáért, amelyben két macskájával lakik.Két és fontért vett használt fémdetektorral bukkant rá Terry Herbert az értékes kincsekre.


– Egészségi állapotára hivatkozva nem dolgozott, de ahhoz persze volt ereje, hogy órákig a fémkeresőjével járja a környéket – panaszkodott egyik szomszédja. A magányos farkas azonban nem hiába kutakodott, július közepén rámosolygott a szerencse, amikor Burntwood környéki dombokon a korai angolszász kultúra kincseire bukkant. Pontosan 5 kiló arany- és 2,5 kiló középkori ezüstékszert talált, nem beszélve arról, hogy 1500 ékkövekkel díszített fegyvert, serleget és más használati tárgyat is kiásott.

A szakértők még dolgoznak azon, hogy megállapítsák a lelet valódi értékét, melyről kiderült, hogy a korszakból eddig előkerült anyagok közül a leggazdagabb. Az arany- és ezüstékszerek egy részét szeptember közepén már ki is állították a birminghami múzeumban, eddig több mint negyvenezren voltak kíváncsiak rá.

A hatályos brit törvények értelmében a mérhetetlen kincs az állam tulajdona, a megtaláló csak jutalmat kaphat érte. Igaz, ez sem lesz kevés, a becslések szerint több, mint egymillió fonttal (kb. 300 millió forint) gazdagodhat Terry Herbert, akiről egyik barátja elárulta, hogy 18 éve kereste a nagy kincset egy két és fél fontért (750 forint) használtan vásárolt fémdetektorral.