Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milliókat keresnek a kincsvadászok Magyarországon

2008.07.30

Milliókat keresnek a kincsvadászok Magyarországon

 


Kincskeresők, egész nap földet "simogatják" a fémkeresővel - illusztráció

Kincskeresők márpedig vannak! Míg az átlagember azt gondolja, csak a filmekben és a National Geographics műsoraiban fordulhat elő mesés kincsekkel kecsegtető expedíció, addig a valóságban komoly kincskereső csapatok járják Magyarország vidékeit. Zsákmányuk nem egyszer milliós tételű. A STOPnak megszólaló kincskereső, Z. Attila állítása szerint már egy házra valót összeszedett hobbijával.

Mielőtt bárki a fémdetektor-kölcsönző üzletekbe rohanna a könnyű meggazdagodás reményében, mindenkit ki kell ábrándítanunk. Azért nem olyan egyszerű a dolog.

"Az első túránk előtt egy hétre bevettük magunkat a Széchenyi Könyvtárba. Régi települések térképeit, és kereskedelmi útvonalakat kerestünk" - kezdte kalandos történetét Attila, aki nemcsak azért nem vállalta arcát és vezetéknevét az interjúban, mert nem éppen legális a partizánrégészkedés, hanem mert környezete jól menő vállalkozóként ismeri, és ebben a hitben akar tartani mindenkit.

"A fémdetektor a talaj 15, maximum 20 centis rétegében keres. Nem kell ásókkal, munkagépekkel felszerelkezni, minden ott van a felszín alatt. De mire értékes érmékre bukkanunk, egy teljes napot átgyalogolunk úttalan utakon, és több tucat üdítős dobozt szedünk össze" - fejtette ki a kincsvadász, aki viccesen megjegyezte, tevékenységük azért is hasznos, mert a hulladékokat mindig magukkal viszik, és a kukába dobják.

Arany és ezüst kincsek - a történet folytatódik, lapozzon!

Nem akartuk kizökkenteni lelkes elbeszéléséből Attilát, de a leginkább mégis az foglalkoztat mindenkit, milyen zsákmányokra leltek, és mi lesz azok sorsa. A válasz kissé titokzatos, de megtudtuk, akadtak már aranyozott kardra, ezüst kupára, sőt még IV. Béla korabeli pénzérmékre is.

"Soha semmit nem értékesítünk Magyarországon. A csapatban négyen vagyunk, és általában egy osztrák kereskedőhöz visszük a leleteket. Az igazat megvallva a magyar államot illetné minden, amit találunk, de abból nem lesz kenyér az asztalon" - folytatta zavartan Attila, aki csak azért állt kötélnek, hogy interjút adjon, mert egy közös ismerősünk hónapokig agitálta, és biztosította arról, hogy adatai senkinek sem lesznek kiszolgáltatva.

Azt, hogy mennyire tájékozott a történelemben Attila, misem bizonyítja jobban, minthogy beszélgetésünk közben időről-időre elkalandozott, és különböző népcsoportok kihalt településeinek helyéről, szokásairól beszélt. Ha nem tudnánk, hogy pénzügyi területen érvényesíti tehetségét, történész professzornak is gondolhatnánk. De nem az. Attila csak egy hobbi- kincsvadász.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.