Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milliárdokat kaszálnak a tenger alatt a kincsvadászok

2005.10.25

Milliárdokat kaszálnak a tenger alatt a kincsvadászok

Forrás: MTI

 

 

"Eltemetett kincsek, eltűnt aranybányák. Találd meg az elveszettnek hitt kincseket és a kalózok aranyát! Az érdekfeszítő könyv megmondja, hol keresd, mindössze 2,95 dollárért" - olvasható egy kincsvadászokat csábító internetes oldalon, amely több millió dolláros gazdagságot ígér és elmúlt korok kincseivel kecsegteti a vásárlót. A könyv 95. oldalán a New York környéki vizekben található, mesés gazdagságú brit kincsek pontos helyét találjuk. A 81. oldalon információk tömege vár a Las Vegas környékén elszórt, a világ minden drágakövével vetekedő gyémántok megleléséhez. "Miért ne épp te lennél, aki megtalálja" - bíztat a könyvajánló.

Az ilyen "akár hiszed, akár nem" típusú oldalakból több millió található az interneten. A kincs vagy kincsvadász keresőszóra felugró több millió oldal nagy része igénytelen, a linkek általában sehová nem mutatnak. A kincsekre is jellemző, hogy megtalálás örömén kívül, valójában semmit nem érnek.

Sok kincsvadász felteszi egész életét egy-egy legendásabb kincs felkutatására, akkor is, ha korábban évszázadokig minden azt bizonyította: a legenda valótlan. A kanadai partoknál található Oak szigetén például számos üreg található, ahol egyes feltevések szerint kalózok ásták el a rablott holmit, míg mások szerint a Krisztus által utoljára használt Szent Grál nyugszik itt. A kincset az elmúlt 200 évben több száz ember próbálta felkutatni, az alig fél négyzetkilométeres szigetet szinte teljesen feltúrták.

Bár a sikertelenség miatt a kincskeresési kedv jelentősen lankadt az 1970-es évek óta, mindig akad valami, ami felbátorítja a kincsvadászokat. Előfordult például, hogy kókuszmaradványokra bukkantak, bár ez a növény nem honos a környéken, úgyhogy a kincsvadászok lankadó fantáziája ismét beindult. A legendák ellenére sokan úgy tartják, hogy a kinccsel telinek hitt üregek természetes képződmények vagy egyszerűen pöcegödrök.

A kudracok és a kevés hétköznapi sikertörténet ellenére hatalmas divat a kincskeresés, csak az Egyesült Államokban több száz kincskereső klub működik. Ezek valójában a fémkeresővel kincsek után kutatók klubjait jelentik, oldalaikon pedig mindig van néhány sikertörténet, ami bátoríthatja a kevésbé szerencséseket.

Forrás: [origo]Az Oak sziget térképe

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a hetvenes évek óta divat a fémdetektoros kincskeresés. A hobbi hatalmas népszerűsége miatt Nagy-Britanniában 1996-ban törvényt hoztak, ami pontosan szabályozza, hogy milyen leletek minősülnek kincsnek és azokkal mi a teendő. A törvény szerint kincs, ami legalább 300 éves, arany- vagy ezüsttartalma pedig eléri a 10 százalékot. Az ilyen tárgyak megtalálását 14 napon belül jelenteni kell a helyi múzeumnál. Ha itt úgy döntenek, hogy megtartják a leletet, akkor hivatalos becsüshöz kerül a holmi, a megállapított érték felét a megtaláló, másik felét pedig a leletet rejtő terület tulajdonosa kapja meg.

A papírmunka és az utánajárás azonban rengeteg, így a törvény kihirdetése után Nagy-Britanniában mindenfelé elszaporodtak az úgynevezett "éjjeli sólymok", akik igyekszenek titokban tartani leleteiket és a hivatalos utat megkerülve, a feketepiacon értékesítik a talált tárgyakat. A brit rendőrség letartóztatásokkal védekezik az ilyen akciók ellen, míg például Franciaországban csak különleges engedéllyel lehet fémdetektort vásárolni és használni.

A szabad rablás komoly problémát jelent a víz alatti kincsek esetében is. Az indonéz partok közelében talált, mesés gazdagságú hajóroncs feltárását például néhány hónapra fel kellett függeszteni, mert feljelentették az állítólag engedély nélkül kutató expedíciót az indonéz hatóságoknál. Mint utólag kiderült, a feljelentést egy olyan cég tette, amely régiségkereskedők megbízásából kutat és tár fel roncsokat.

A nagy kincskereső divat miatt, Nagy-Britanniában idén, októberben egy múzeum akciót indított. Ennek keretében bárki bemutathatta értékes vagy annak hitt kincseit, a múzeum szakemberei pedig megállapították, hogy valóban említésre méltó leletről vagy egyszerű ócskaságról van-e szó. A bemutatott tárgyak között számos római és középkori érmét és dísztárgyat találtak, ami meglepte a múzeum munkatársait.

Létezik a kincsvadászatnak békésebb, a kutatás és megtalálás örömét előtérbe helyező formája is. Ez az úgynevezett geocaching, egyfajta szabadidősport, amelynek lényege, hogy valaki elrejt egy jól zárható ládát egy helyen, megadja az erre a célra működtetett nemzetközi oldalakon a láda pontos koordinátáit. A dobozban valamilyen üzenet várja az elrejtett kincset kutatókat vagy a véletlen megtalálókat, ami tudatja, hogy mire bukkantak. Néhány ládában valamilyen apró ajándék is várja a megtalálót. A játék az USA-ból indult, de már Magyarországon is vannak hódolói. Jelenleg Magyarországon közel 1200 ládát rejtettek el.

Mivel a dobozok helyét pontosan csak koordinátákkal adják meg, ezért érdemes iránytűvel vagy műholdas helymeghatározóval kutakodni. Ez pedig jól illusztrálja a dolog szabadidős jellegét. A legendás kincsekhez nem ilyen egyszerű hozzáférni. A hirhedt kalóz, Feketeszakáll például azt állította halála előtt, hogy olyan helyre rejtette kincsét, ahol csak ő és az Ördög találja meg.