Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megtalálták a Dunába hajított, felbecsülhetetlen értékű nyakéket

2008.10.16

Megtalálták a Dunába hajított, felbecsülhetetlen értékű nyakéket


Megtalálták a búvárok azt a tömör arany, V. századból való nyakéket, mit egy amatőr régész és műkincscsempész hajított a Dunába, mikor lecsaptak rá a rendőrök a Bem rakparton, még júniusban.

A nyáron napvilágot látott ötvenmilliós műkincs-csempészési ügy fő gyanúsítottja elfogásakor kitépte magát a rendőrök karjaiból, s eközben az általa korábban megtalált lelet együttes legértékesebb darabját, egy V. századból való tömör arany nyakéket belehajított a Dunába. A solymári férfira, aki életvitelszerűen foglalkozott azzal, hogy régészeti leleteket tárt fel illegálisan, majd a megtalált műkincseket eladta, június 18-án csaptak le a rendőrök a Bem rakparton.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy a Börzsönyben általa megtalált műkincs együttest külföldre akarta csempészni. Az aranyból és drágakövekből álló lelet együttest fémkereső műszerrel találta meg a földben a férfi, majd egyik társa közreműködésével adta el egy alkalmi ismerősének. Mikor aztán rájött, hogy külföldön sokkal több pénzt kaphatott volna a kincsekért, rábeszélte a vevőt, hogy együtt adják el a kollekciót az illegális műkincs-kereskedelem értékesítési csatornáin. Elfogásakor, majd a lakásán megtartott házkutatás során előkerült a műkincsek mindegyike, a Dunába hajított nyakék kivételével. A leletek legértékesebbikét hónapokon keresztül keresték a Margit híd közelében mind a tűzoltóság, mind a rendőrség búvárai.

A felbecsülhetetlen értékű nyakéket kedden találták meg a híd közelében felállított úszódaruról merülő búvárok. A nyakék megtalálásának tényét a rendőrség egyelőre nem erősítette meg, későbbre ígértek tájékoztatást az ügyben.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.