Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lecsaptak a lelőhely-fosztogatókra

2007.02.08

Lecsaptak a lelőhely-fosztogatókra
2007. február 08. 21:58 | Forrás: STOP/MTILecsapott a spanyol csendőrség az ősi - ibériai, római, vizigót és arab - lelőhelyek fosztogatóira: 52 gyanúsítottat, sírrablókat, műkincstolvajokat, régiségcsempészeket, orgazda gyűjtőket vett őrizetbe a nagyszabású országos razzia során és nem kevesebb mint 300 ezer darab "nagy történelmi és gazdasági értékű" tárgyat, főleg érméket foglalt le.

A Tertis fedőnevű akció során 68 házkutatást hajtottak végre. A lefoglalt tárgyak között római pénzek, bronzszobrocskák, oszlopfők, nagy amforák voltak. A legértékesebb leleteket a fosztogatók jelentős összegekért adták el olyan közvetítőknek, akik aztán madridi, barcelonai és sevillai gyűjtőknek játszották át azokat - közölték a csütörtöki spanyol lapok.

A Guardía civil közlése szerint a banda tagjai a zsákmány részét egy - ugyancsak őrizetbe vett - olasz csempész révén külföldi gyűjtőknek adták el. A bűnözők korszerű fémkereső készülékkel, archeológiai szakkönyvekkel felszerelve főleg éjszaka "dolgoztak" a régészeti lelőhelyeken.

A spanyol csendőrség sikeres akciójában a Guardía civil kétszáz tagja vett részt. A nyomozás a banda után 2005-ben kezdődött, azt követően, hogy egy korábbi vizsgálat nyomán sikerült elfogni a Cádizi-öbölben lévő tenger alatti lelőhelyek fosztogatóit. A most felszámolt hálózat egyes tagjai korábban kapcsolatban álltak a cádiziakkal.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.