Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Külföldre vándorol a hazai régiség

2007.11.19

Külföldre vándorol a hazai régiség

 

Senki nem tudja mekkora értékben kerülnek ki külföldre hazai régészeti leletek. Az alkalmi vagy rendszeres fémkeresők áldásos tevékenységének köszönhetően értékes darabok vándorolnak ugyanis gyűjtőkhöz, s a megrendelésre dolgozók a régészeti lelőhelyeket sem kímélik.

Tevékenységük a legtöbb esetben tiltott, de csak kevesen kerülnek rendőrkézre. Esetenként a egyenruhás szervek sem tudják, hogy a fémdetektoros ember törvénybe ütköző cselekményt követ-e el.
–  Az illegális műgyűjtés Somogy megyében is jelen van – mondta Németh Péter a Somogy Megyei Múzeumok igazgatóságának régésze. Elsősorban a római kori temetőket célozzák meg, leginkább érméket, ezen belül is római koriakat, de kelta, középkori érméket, őskori fegyvereket, ékszereket is gyűjtenek. Nemrég egyébként lebukott egy erre szakosodott nagyobb hálózat. A rendőrségi vizsgálat után többezer, elsősorban római kori, kevesebb őskori és középkori régészeti tárgyat foglaltak le.

 

 

A szakember azt mondta: ezek az emberek a múzeumba soha nem viszik be a talált tárgyakat, hiszen tisztában vannak tevékenységük illegális voltával. A régészeti lelőhelyek rongálását feltehetően megrendelésre végzik, de vannak olyanok is, akik a pusztítással és az előkerült tárgyak értékével nincsenek tisztában. Sokszor tönkreteszik, vagy elpusztítják azt a sírt, azt a helyet, ahonnan a leletek származnak. A régészet pedig nem csupán tárgyakat vizsgál, hanem az egykori használati eszközök, ékszerek egymáshoz való viszonyából, környezetéből is nagyon fontos tudományos információkhoz jut.

A kincskeresőknek több internetes honlapja is létezik, ahol például fémdetektoros keresőket lehet rendelni, vagy a fórumokon megoszthatják egymással tapasztalataikat. E cikk írója itt bukkant rá Chrenkó Ferencre, akit felháborít, hogy egy kalap alá veszik a hobbi fémkeresőket azokkal, akik egyértelműen a profitért dolgoznak, s egyformán ronda tolvajoknak tartják. Őmaga hobbi fémkereső, aki a régészekkel is kapcsolatban áll.  Elmondta: a kincskeresést a többség hobbiból csinálja, akit a keresés szenvedélye hajt, illetve maga is gyűjtő, így nem rongálja a környezetet. Az érmetöredéket szedik ki a földből. Ferenc szerint ezek nem is kellenek a régészeknek, ő ezt tapasztalatból tudja.

– Persze elmosódik a határ hobbi és profitorientált kincskereső között. S az is vitatható, mennyire etikus, ha a gyűjtő csereberél érméket és néhány ezer forintért továbbadja, vesz rajta másikat. Vannak – nem kis pénzű emberek –, akik felbérelnek kincskeresőket. Őket valóban nem érdekli, milyen kárt okoznak a lelőhelyekben, míg a hobbi kincskereső tiszteletben tarja, hiszen a történelem és régészet megszállottja.
Ferenc szerint sokan szívesen bevinnék a múzeumba a talált dolgokat, de eleve bűnözőnek tekintik őket, így inkább rejtegetik, vagy eladják. A két fő gyűjtési terület: a világháborús tárgyak, sisak, katonák személyes tárgya, például SS gyűrű, illetve az érmék. 

Fémdetektorok legálisan

– A fémdetektorok legálisan vásárolhatók és birtokolhatók, használatuk azonban törvénybe ütközhet, például régészeti lelőhelyen, vagy régészeti céllal – mondta Chrenkó Ferenc, az egyik kincskereső internetes oldal gazdája. Én hobbikeresőként sokszor elajándékozom, amit találok, mint az a horgász, aki imád horgászni, de nem eszi meg a halat, s tudom, hogy vagyunk így többen is. Fémkeresőt már 61 ezer forintért is lehet vásárolni.

 

Szemet huny a lakosság

– A kincskereső tevékenységnek gátat kell szabni – vallja Németh Péter. Segíthet, ha a földterületek tulajdonosai, művelői, a lakosok bejelentést tesznek, ha ilyennel találkoznak. Nem csak a régészet veszíti el a tárgyakat és a tudományos megfigyelés lehetőségét, és nem csupán az államot éri kár a kulturális vagyon megnyirbálásáért, hiszen a legtöbb lelet külföldre kerül, hanem adott települést is, hiszen elveszti történelmét. Ez nemcsak rendőrségi ügy, hanem közös, a közös múltunk megőrzése érdekében.

 

Forrás:

http://www.somogyihirlap.hu/index.php?apps=cikk&d=2007-11-19&r=419&c=642706

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.