Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kincsvadászok földi javai

2007.10.30
Kincsvadászok földi javai
Megjelenés dátuma: 2007. október 30. 04:29.00
Szerző: Sámel József

Keszthely - A föld mélye réges-régi értékeket, nemegyszer kincseket rejt, ehhez nem férhet kétség. Ahogy ahhoz sem, hogy mindenki eljátszott már a gondolattal: de jó is lenne kiásni egy ládikát, erszényt, tele pénzzel, ékszerrel.

Valahogy úgy, mint a filmekben történik. Akadnak azonban, akiket az álmodozás nem elégít ki, ők a felszín alatti értékek keresésére indulnak - fémdetektorral felszerelkezve, vállalva a kockázatot. Mert gyorsan szögezzük le: bárki bármire bukkan, le kell adni, a földben rejlő mindenfajta régiség, kincs ugyanis a törvény szerint az államé.

 

A kísértés természetesen nagy, sokan próbálkoznak, s a szakemberek szerint szép számmal akadnak olyanok is, akik rendszeres, illetve alkalmi kincskeresésből élnek. Tevékenységüket segíti, hogy egyre modernebb fémkereső készülékeket lehet beszerezni. A kínálat igen széleskörű, az alap és profi szerkezetek közti tudáskülönbséget Trabantként és Ferrariként jellemzik. A minőséget mutatja a berendezések ára is, mely harmincezer forinttól egészen harmincezer euróig terjed.

 

A drágább készülék már igazi csodákra képes, képernyőjén térben megjeleníti a föld alatt akár több méter mélyen lévő tárgyat, kivetítve annak alakját. Sőt, hogy fokozzuk a tudást, a méregdrága készülék, akár a fémek megkülönböztetésére is képes. A fémdetektoros társadalmat egyébként két részre oszthatjuk: az egyik valóban a föld mélyét kutatja, a másik pedig a strandokon vizsgálódik. Ki gondolná ugyanis, hogy egy-egy szezonban a fürdőzők elképesztően sok ékszert, több kilónyi gyűrűt, nyakláncot, fülbevalót hagynak el, melyeket ugye jó pénzért el lehet passzolni.

 

A fémkereső detektor megvásárlása, tartása nem tiltott, az interneten több legális honlapon is árulják. Használatukra azonban komoly szabályok vonatkoznak, például csak olyan helyen lehet bevetni őket, ahol nincs erre vonatkozó tiltás, régészeti területen egyáltalán nem. S persze, ha valaki valamit talál, nem tarthatja meg. Minél olcsóbb egy készülék, annál kisebb mélységben képes kimutatni a fémet. Az alap körülbelül húsz centiméter mélyre lát . Márpedig ezzel leginkább csak szántásokon lehet sikeresen keresni, szerencsésebb esetben e helyeken is előkerül egy-két régiség. A nagyobb értékek azonban ennél jóval lejjebb rejtőznek. Márpedig a keresők szerint érték minden, ami fém. A háborús eszközöktől kezdve, a régi pénzeken, érméken át az ékszerekig.

 

Ezek legnagyobb része információink szerint nem múzeumokba kerül, hanem a régiségpiacon talál gazdára, leginkább külföldi gyűjtőkhöz kerül. Bármennyire is szomorú, tény, hogy akadnak, akik e tevékenységből élnek, illegálisan, megrendelésre kutakodnak. A skála rendkívül széles, s mindenre van kereslet. Információink szerint egy kis szerencsével könnyen visszanyerhetik a fémdetektor árát. Például egy római aranypénz - korától, állapotától függően - negyvenezer, de akár egymillió forintot is érhet, SS-gyűrűért több százezer forintot is adnak. Kincs azonban a régi - elsősorban német - repülőgépek hengerfejének, kerekének darabja, a rohamsisak, a fegyver, a lőszer, de a Tigris harckocsi egyetlen láncszeméért is tízezreket adnak a megszállott gyűjtők. Ahhoz, hogy ezekre nagy valószínűséggel rábukkanjanak az illegális kutatók, ismerniük kell, melyek azok a helyek, ahol érdemes fémdetektort használni. Számukra ez sem jelent akadályt.

 

- Minden tekintetben óriási károkat okoznak a fémkeresős kincsvadászok. Ráadásul a tevékenység nagyon elharapódzott, valóban vannak, akik ebből élnek, naponta keresnek - mondta dr. Vándor László, a Zala megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője. - Egyrészt azért, mert az értékek nem magyar múzeumokba, hanem külföldre kerülnek. Másrészt, mert a lelőhelyekről kiszedik a pénzeket, melyek szakmai szempontból a legjobb kormeg- határozó eszközök. Az előkerült tárgyakról nem készül pontos dokumentáció, tehát idővel azt sem lehet tudni, honnan valók. Mindenesetre érdekes helyeken bukkannak fel értékes leletek, így például bolhapiacokon is találkoztunk már különböző tárgyakkal, pénzérmékkel. Az értékesítési árak nagyon különbözőek, hivatalos piaci árfolyam Magyarországon tudomásom szerint nincs. A legtöbb talált kincs kétségtelenül külföldre kerül, mégpedig előzetes megrendelés alapján. Talán nem kell mondanom, mekkora kár éri ezzel az országot, a régészetet.

 

A szakember szerint a kincskeresők nem kímélnek semmit. Elsősorban a pénzérmékre mennek , de gyakran régi temetőket is kifosztanak.

 

- Megbolygatják a régészek számára fontos helyeket. A készülékük jelez, ásnak egy lyukat, s viszik, amit találtak. Lehet, hogy két-három lyukkal egy egész lelőhelyet tönkretesznek. Mindezt szemrebbenés nélkül, illegálisan, törvénytelenül teszik, tehetik. Amúgy fémdetektort mi is használunk, a kutatás közben kiásott földet nézzük át vele, hogy maradt-e benne valami. Illetve, amikor lefelé haladunk, a készülékkel folyamatosan vizsgálódunk. S ehhez csak egyetlen dolgot fűznék hozzá. Amíg a fémdetektorosok minden további nélkül kutatnak, addig nekünk engedélyt kell kérnünk, hogy a készüléket használhassuk.

 

A fémdetektorozásról megkérdeztük a rendőrséget is. Csizmazia Péter, a Zala megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta: a tevékenység önmagában nem tiltott, ám fémet keresni a készülékkel csak olyan helyen lehet, ahol ezt törvény, egyéb szabály nem tiltja, s az adott személy nem követ el birtokháborítást.

 

- Ha azonban bárki bárhol műkincset talál, azt be kell szolgáltatnia az államnak - folytatta. - Ha ezt valaki nem teszi meg, lopás miatt indul ellene eljárás, s a talált műkincs értéke alapján szabálysértés, vagy bűncselekmény lesz a dolog vége. Az elmúlt időszakban ilyesfajta ügyünk nem volt, ha jelzés érkezik, akkor természetesen intézkedünk.

 

A tilosban járóknak azonban nem csupán a rendőröktől kell tartaniuk, hanem a váratlan , vagy ismeretlen leletektől is. Ha ugyanis valamelyikük tapasztalatlan, vagy túl vakmerő, akár bajba is kerülhet, sőt, másoknak is gondot okozhat.

 

- Egy környékbeli fémkeresős fiatalember elhatározta, hogy jó útra tér, s elkezdte behozogatni az általa talált leleteket, elmondása szerint mindet, kivétel nélkül. Aztán idén tavasszal egyszer nagy hátizsákkal érkezett, s szokása szerint az aulában szépen sorban kipakolta a tárgyakat. Egyszerűen nem hittem a szememnek, majdnem meghűlt bennem a vér, három gránát, illetve taposóakna volt ugyanis köztük - mesélte Havasi Bálint, a keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatója. - Az első gondolatom az volt, hogy azonnal ki kell üríteni az épületet, ez meg is történt. Szerencsénkre a tűzszerészek éppen Keszthely környékén dolgoztak, így gyorsan jöttek. Megállapították, hogy az egyik gránát éles volt.

 

A fémkereséssel kapcsolatosan hozzáfűzte: a régészetben napjainkban előtérbe került egy olyan irányvonal, miszerint törekedni kell a fémkeresőkkel való együttműködésre.

 

- Ennek bizalomra kellene épülnie, ám jócskán akadnak kételyeim. Ki tudja, ha nem vagyunk a helyszínen, mit találnak, s abból mit hoznak be a múzeumba a keresők?! A tapasztalatunk, hogy az idősebb - elsősorban a mezőgazdaságban dolgozó - emberek valóban behozzák, s feltétel nélkül nálunk hagyják a talált értékeket. Akiket azonban már nem a kutatás szenvedélye, hanem a pénzkeresés hajt, s egyszer felteszik maguknak a kérdést, hogy jé, ebből meg lehet élni?! , azok soha nem fognak velünk együtt dolgozni. Vagy csak alibiből. Szemrebbenés és lelkiismeret-furdalás nélkül kiárusítják a múltat. Mit lehet tenni? Egyebek között - a jogszabályi szigorításokon túl - szerintem engedélyhez kellene kötni a fémkereső készülékek vásárlását, tartását, használatát.

 

Dr. Vándor László szerint is a törvény erejével kellene megszüntetni az illegális fémdetektoros keresést.

 

- Érdekes helyzet, hogy miközben küzdünk a tevékenység ellen, a fém- (kincs)keresőknek honlapjai vannak, s klubjuk működik az interneten. Tettenérésre van szükség ahhoz, hogy az illegális kincskeresőket elkapják, a bűncselekményeket rájuk bizonyítsák. Ez rendkívül nehéz, figyelőszolgálattal lehetne célt elérni, korlátok közé szorítani mind a tevékenységet, mind a háttérben működő kereskedelmet. Addig kellene lépni, amíg van mit védeni.

 

Forrás:

http://www.zalaihirlap.hu/fooldal-nap_temai/20071030__kincsvadaszok_foldi_javai