Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kiemelték egy német páncélos tornyát Baranyában

2008.05.29

Kiemelték egy német páncélos tornyát Baranyában

 

A Rákosi-rendszer „tetőpontján”, az ötvenes években kezdték el építeni a déli határszakasz védvonalát. A több száz kilométer hosszúságú, magyar Maginot-vonalnak is nevezett erődrendszer Baranyát is érintette. A jugoszláv, vélt fenyegetettség miatt a megyében is több bunkert, és más katonai létesítményt alakítottak ki.

A honvédelmi tárca kutatói még 2007-ben fogtak hozzá az erősség egységeinek feltérképezéséhez. Idén márciusban, Matty közelében, az egyik páncélkupolás erőd felmérése során a szakemberek egy igazi különlegességre bukkantak: egy olyan bunkerre, amibe harckocsi-tornyot építettek.

 

(fotó: Pásztor Éva) 

 

A hónap közepén kutatóárok ásásába fogtak a szakemberek, s kiderült, nem kell csalatkozniuk, valóban a remélt ritkaságról van szó. Egy Pz. IV-típusú, német harckocsi-torony került a felszínre.

 

A tornyot csütörtökön egy óriási daruval kiemelték, s tehergépkocsival Budapestre szállították A nem mindennapi leletet múzeumban teszik majd közszemlére.

A német páncélos tornyát többek között azért is tartják nagy becsben a kutatók, hiszen ma már alig kerülnek elő viszonylagos épségben világháborús harckocsi-alkatrészek, másrészről a déli védvonalba is mindössze csak néhány ilyen szerkezetet építettek

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.