Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ismét repülőroncsra leltek a Balatonban

2008.01.11

Ismét repülőroncsra leltek a Balatonban

 
megjelent: 2002.04.15 | forrás:Magyar Nemzet | Balaton régió
 

A minap újabb, feltételezhetően amerikai bombázó roncsára akadtak a búvárok a Balatonban. A második világháború tó környéki légicsatái idején több mint tucatnyi harci repülő tűnt el, amelyekből ? becslések szerint ? még tíz géproncs a tó iszapjában várja, hogy kiemeljék ? nyilakozta lapunknak Punka György, a Pelso Környezetvédő és Kutató Búvár Egyesület történész szakértője.

Második világháborús amerikai bombázó roncsaira bukkantak a búvárok a minap a Balatonban ? közölte Csiki Sándor, a Pelso búvárklub elnöke. A szakember nem árulta el a gép pontos helyét, mert szerinte a tó medrét már jó ideje illetéktelenek is kutatják, és ha megneszelik, hogy valahol géproncsot vagy más harcieszköz-maradványt rejt az iszap, akkor rögvest lecsapnak rá, és elszállítják a talált tárgyakat. Ez rendkívül veszélyes és egyben törvénysértő cselekedet ? figyelmeztetett Csiki Sándor. Az is előfordul, hogy horgászok lelnek második világháborús harci relikviára, és azért nem jelentik azt hivatalos helyen, mert az iszapban fekvő repülőgéproncs kiváló süllőbúvó-, illetve fogóhely ? folytatta Csiki Sándor. Hozzátette: húsz év alatt eddig két harcigép-roncsot ? egyet Kenesénél és egyet Alsóörsnél ? emeltek ki a Balatonból.
Semmiféle veszélyt nem jelentenek a Balatonban lévő hadieszközök ? válaszolta kérdésünkre Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Éppen ezért nem tartják indokoltnak a tómeder négyzetcentiméterenkénti átvizsgálását. ? A Balaton biztonságos fürdőzőhely, óvakodni kell az üdülővendég-riasztó pánikkeltéstől ? hangsúlyozta a főigazgató. Ha netán valahol mégis előkerül valami a tó medréből, akkor a katasztrófavédelem emberei azonnal elhárítják az esetleges veszélyt ? fogalmazott Bakondi György. A tó rendkívül alacsony vízállása miatt azonban a korábbinál nagyobb a valószínűsége annak, hogy különféle, többnyire veszélytelen fémtárgyak kerülnek elő a tó medréből.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.