Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ismeretlen királyt talált egy fémkereső

2012.01.28

Ismeretlen királyt talált egy fémkereső

Egy angol amatőr fémkeresőjével olyan ezüst kincsleletet talált egy ólomkazettában, amely eddig ismeretlen viking király létezéséről szolgáltat egyértelmű bizonyítékot.


 

 
 

 

A 201 ezüsttárgyat Darren Webster találta meg az észak-angliai Silverdale külterületén mindössze 40 centiméter mélyen a földben azzal a fémkeresővel, amit felesége ajándékozott neki tavaly karácsonyra. A több mint egy kilogrammnyi leletanyagot – amelyben vannak gyönyörűen kidolgozott olyan ritka kardíszek, amiket viking harcosok viseltek – 900 körül ásták el, amikor a vikingek között Angliában súlyos harcok dúltak a vezető szerepért.

A leletanyagban egy olyan érmét is találtak, amelyet egy bizonyos Airdeconut (Airdeknut), esetleg Harthacnut veretett 895–905 között. Ismerünk ugyan Dániából és Angliából Harthacnut nevű uralkodókat, de azok később, a XI. században uralkodtak. A teljesen ismeretlen viking királyt az utókor elfeledte. Az érme azt is elárulja, hogy a vikingek a 870-es évektől már állandó telepeket tartottak fenn Britanniában, nemcsak nyári rablótámadásokat vezettek oda, sőt sokan közülük áttértek a keresztény hitre is: az érme hátoldalán a DNS (Dominus) Rex (Krisztus király) olvasható.

Gareth Williams, a British Museum érmeszakértője szerint a lelet egy korabeli marhacsorda vagy birkanyáj árával ér fel, egyetlen karperecért egy ökröt vehetett volna a vagyon tulajdonosa.


 

A leletegyüttesben találtak olyan érmet is, amit az az Alwaldus (Æthelwold) veretett, aki Nagy Alfrédtól akarta megszerezni a hatalmat, és miután nem sikerült, a vikingekhez menekült, akik hagyták, hogy királyként pénzt veressen.

Az egyik karperec díszítése különösen szokatlan: ír, angolszász és Karoling-stílus keveredik rajta.

A kincsleletért járó busás jutalmat a megtaláló és a megtalálási hely tulajdonosa között osztják meg, a tárgyakat pedig a British Museumban mutatják be a nagyközönségnek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.