Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hol vár állott, most kőhalom se

2008.03.06
Hol vár állott, most kőhalom se

 

Hadtörténeti és régészeti kutatások nyomán egyre több tárgyi emlék kerül elő Zrínyi-Újvár feltételezett helyén, a Zala megyei Őrtilos határában, a Szent Mihály-hegyen.

 

Ezen a héten vasárnapig a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem civil hallgatói, oktatói, a Hadtörténeti Intézet munkatársai dolgoznak a Zrínyi-Újvár föltárásán. Műszeres fémkeresővel találtak már muskétagolyókat, repesz szilánkokat, de ásni egyenlőre nem tudnak, mert iszonyúan száraz és kemény a talaj.

Szakemberek 2004-ben jártak először Őrtiloson, és 2005-től kezdődött a vár helyének meghatározása, mégpedig Esterházy Pál és felesége levelezése nyomán, mivel a precíz férj mérnöki pontossággal le is rajzolta feleségének írt egyik levelében Zrínyi-Újvárat, az 1664-es csata helyszínét - ebben az ütközetben ugyanis ő maga is részt vett. Ez a vár volt az egyetlen olyan erődítmény, amely a költő és hadtudós nevéhez kötődik Magyarország mai területén. A kutatóknak rendelkezésére állt Montecuccoli (1609-1680) olasz származású császári hadvezér helyszínrajza is.

Az egy éve tartó módszeres kutatások nyomán az bebizonyosodott, hogy a Szent Mihály-hegy északi részén a török-korban volt ostrom. A várat az 1664-es ostrom után a törökök teljesen lerombolták, és azt később sem építették újjá. Tavaly az egyetem katonahallgatóinak segítségével a vár külső sáncának vonalát határozták meg. Eddig 150 tárgyi lelet került elő a vár árkának keleti, 50 méteres szakaszáról, és egy 1500 négyzetméteres területről, ahol - minden valószínűség szerint - a csata lezajlott. A Nemzetvédelmi Egyetem térképészei a terepen méterre pontos fölmérést végeznek, és ez alapján még évekig eltart a feltárás

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.