Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hitler kincsére vadásznak amerikai búvárok

2005.04.14

Hitler kincsére vadásznak amerikai búvárok

 

Az osztrák Toplitz-tó nem mindennapi titkot rejt. A második világháború végén állítólag - Hitler utasítására - több rakomány kincset süllyesztettek a mélyére.
2005.04.14 10:37

 

Hogy miért került oda a kincs? A második világháború utolsó hónapjaiban, egy a zsidóktól elrabolt vagyont szállító konvoj indult Hitler akkori főhadiszállása felé. Mivel a rakományt légitámadás érte, a Führer parancsára a tengernyi iratot, elkobzott vagyont, és a rengeteg hamisított fontbankjegyet a Toplitz-tó mélyére süllyesztették. A hely egyébként a náci titkos tengeralattjáró-bázisaként működött.

A kincs állítólag még mindig a 104 méter mélységű tó alján fekszik. Amatőr, vállalakozó szellemű kincsvadászok tucatjai próbálták már felszínre hozni a meggazdagodáshoz vezető náci rakományt, de nem sok sikerrel. Többen halálukat is lelték a kiszámíthatatlan tó vizében, ezért 1963-ban betiltották az amatőr merüléseket.

Nemrégiben azonban új fejezet nyílt a kincskeresés történetében azzal, hogy az osztrák állam engedélyt adott egy profi amerikai kincsvadász cégnek a kincs felkutatására. A három év alatt felszínre hozott kincsek felét az osztrák állam, másik felét a kincskereső cég kapja.

Eddig csupán egyetlen dolgot hoztak fel a tó mélyéről 1959-ben, amikor egy hamis fontkötegekkel teli ládát emeltek ki. A láda tartalmát a bécsi nemzeti bank utasítására elégették. Hitler állítólag e fontok segítségével akarta megtörni Winston Churchill Nagy-Britanniájának gazdasági erejét. (Blikk híre alapján ma.hu)

 

Forrás:

http://www3.ma.hu/page/cikk/ae/0/118223/1