Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Háromszáz éves aranyérmékre bukkantak észt kincsvadászok

2008.03.20
Háromszáz éves aranyérmékre bukkantak észt kincsvadászok
 
A szerencsés kutatók a talált érméket átadták a tallini hatóságoknak, ezek értékének a felét megkapják készpénzben
 

Rekord mennyiségű aranypénzt talált öt észt kincskereső a balti ország egyik szigetén. A szerencsevadászok a megtalált érméket átadták a hatóságnak, így az észt törvények értelmében jelentős jutalomban is részesültek. A lelet értékének felét, mintegy 8 és fél millió forintnak megfelelő összeget készpénzben megkapták a kincskeresők.

A tallinni hatóságok nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan kik és hol találták meg az aranypénzeket. Így akarják megakadályozni, hogy újabb kincskeresők induljanak neki újabb leletek reményében.

Az öt kincskereső azután kezdett kutatni Saaremaa szigetén, hogy tavaly augusztusban egy építkezésen dolgozó munkás egy aranypénzre bukkant. Csaknem 1000 érmét találtak a földbe ásva, köztük két rendkívül ritka pénzt. A legtöbb érme XVII. századi svéd pénz volt, hiszen Észtország felett 1710-ig Svédország uralkodott. Ezután Oroszország vette át a hatalmat.

A szakértők szerint akkor áshatták el a pénzt, amikor az orosz seregek elfoglalták Saaremma szigetét 1710-ben. A megszállókkal egy időben pestis is pusztított a vidéken, így elképzelhető, hogy az érmék tulajdonosa meghalt a járványban, így maradt a földben a mesés lelet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.