Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fémkeresővel zafírgyűrűt talált – 10 milliót adott érte a múzeum

2012.01.28

Fémkeresővel zafírgyűrűt talált – 10 milliót adott érte a múzeum

 

A Yorkshire Múzeum megvásárolt egy egyedülálló zafírköves aranygyűrűt, amelyet York közelében talált meg egy amatőr fémkeresővel. Anglia támogatja a fémkeresővel való amatőr régészetet.


 

Michael Greenhorn, aki 20 éve keresgél fémkeresővel passzióból, még 2009-ben találta meg a különleges gyűrűt. Natalie McCaul régész szerint a gyűrű csodálatosan szépen kidolgozott, kifejezetten feltűnő ékszer. De ehhez hasonló még nem került elő az országban, ezért nehéz datálása is. McCaul szerint az biztos, hogy az ország legjobb mestere készítette a gyűrűt a leggazdagabb és legmagasabb rangú személynek, csak az a kérdés, hogy mikor és kinek.


A gyűrűben piros üvegberakások között középen egy nagy kék zafírkő van.

Angliában eddig egyetlen zafírköves gyűrű került elő, az pedig az V. században készült. Zafírt (amit a középkorban a királyok és a püspökök viseltek előszeretettel) aranyba foglalva a vikingek készítettek a X-XI. században. Ugyanakkor az arany kombinációja a piros és kék üveggel kifejezetten IX. századi angol stílusnak mondható. McCaul szerint az történhetett, hogy a hatás fokozására a kék üveg helyett kék zafírt tetetett valaki a gyűrűbe. Csak kérdés, hogy ki?

Képek: A gyűrű (fenn) és Greenhorn a fémkeresővel (lenn). Forrás: Yorkshire Museum
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.