Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fémkeresővel kutatják át a harctereket

2008.01.11
Fémkeresővel kutatják át a harctereket
[2005.01.13]

RONCSOK MIG–15-ös lapult a földben

A Magyar Királyi Honvédség technikájából sajnos nem sok maradt itthon. Épp ezért különösen fontos az a munka, melyet a hazai harctérkutatók végeznek.

 

Ozsváth Zoltán fémkeresőjével egy hajdani lövészgödör szélén vizsgálódik
Madai Zsolt (33) tűzszerész és Ozsváth Zoltán (36) rendőr eredetileg egy második világháborúban elpusztult repülőt kerestek a móri erdőben. Meglepte őket, hogy a föld mélye egy 1964-ben lezuhant MIG–15-ös harci repülő maradványait rejti. Kissé csalódottak voltak, de szakszerűen felderítették a gépmadár sírját. A kocsiból előkerültek a mérőlécek, majd a felszínen szétszórt jelentősebb roncsokat egybe hordták, s darabonként lefényképezték. – Többnyire azt találjuk, amiért elindultunk – mondta Madai Zsolt. Ozsváth Zoltán közben a csomagtartóból előszedte a fémkeresőt, s elindult az erdőbe újabb maradványok után.

 

Munka közben az is kiderült, a zárt területre talán soha nem jutottak volna be, ha nincs Kisteleki Péter, a Vadex Mezőföld Rt. vezérigazgatója. A cégvezér, amikor megtudta, hogy miről van szó, szinte gondolkodás nélkül engedélyt adott a kutatásra. Madai Zsolt szerint az emberi hozzáállás nagyon fontos, hisz e nélkül dolgozni sem tudnának.

Engedéllyel keresik a múlt elszórt leleteit
A hazai törvények szerint minden, a földből felbukkanó lelet az államé. A roncskutatás törvényi háttere nem tisztázott. Gyakorlatilag fémkereső sem lehetne magánszemély birtokában. Madai Zsolt és Ozsváth Zoltán nem saját zsebükre, hanem a Hadtörténeti Intézet és Múzeum elvi támogatása és engedélye mellett dolgoznak. A fellelt emlékeket egyesével lefotózzák, majd a Bólyai János Katonai Főiskolán látható kiállításon tárják a közönség elé. A téma iránt érdeklődőknek mindenképp érdemes felkeresni a www.netlabor.hu/roncskutatas című honlapot. Itt egyben csatlakozni is tudnak a csapathoz.Az illegális harctérkutatás komoly üzletág
A hazai lelőhelyek fosztogatása komoly bevételi forrást biztosít néhány embernek. A magukat ódonászoknak tituláló rablók irigylésre méltó felszereléssel, alapos tudással keresik föl a hajdani harctereket. Az egyszerűbb, apróbb tárgyakat a világhálón értékesítik. A nagyobb értékeket nyugatra, a tengeren túlra csempészik. Lebuktatásukra szinte alig nyílik lehetőség. Egyetlen kivétel, ha turkálásuk alatt tetten érik őket. Ilyenkor a fémkereső elkobzása, súlyosabb esetben börtön vár rájuk. Amúgy általában „a nagyszülők hagyatékából kerültek elő e lomok” jellegű szöveggel kerülik el a lebukást…

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.