Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fémkeresősök és műkedvelő régészek

2008.10.31

Fémkeresősök és műkedvelő régészek

 

 

 

"Az újságokban pedig csak minden fémkeresős embert rablónak, tolvajnak kiáltanak ki. Miért nincs a magyar embereknek joga hozzá, hogy a saját országának múltját önmaga is megismerhesse kézzelfoghatóan? Itt nem a hatalmas kincsekről van szó, hanem apró kis tárgyakról, amikre bárki rábukkanhat, akár ha csak sétál olyan helyen. Nagyszerű érzés, ha találsz egy pénzt például, és belegondolsz: 1500 éve azzal fizetett egy ember. Nem csak egy üvegen keresztül akarom látni a múltat. Franciaországban az érték 50 százaléka a megtalálót illeti. Ha az állam nem lenne olyan kapzsi, mint amilyen, lehet, hogy a Seuso kincsek is a Nemzetiben lennének, nem pedig annak lordnak a birtokában. Ezzel szerintem sokkal többet tennének a műkincsmaffia ellen, mint a totális betiltás politikájával."

A fenti sorok írója nincs egyedül a véleményével, különösen nem a műkedvelő régészek által látogatott internetes beszélgetőfórumon. A jelek szerint meglehetősen sokan vélik úgy, hogy fémkeresővel járni a szántóföldeket, világháborús relikviák vagy éppen régi pénzérmék után kutatva, jó szórakozás. Éppen olyan hobbi, mint mondjuk a vasútmodellezés vagy a bélyeggyűjtés. Legfeljebb egy kicsit rizikósabb, hiszen a fémkeresős kutatást amatőr kincsvadászok számára nem engedélyezi a törvény.

Vagy mégis? Hiszen a fémkereső-sök internetes honlapján, a www.kincs. lap.hu-n olvasható egy tanulságos levélváltás, amely a fémkeresősök és a Zsaru magazin jogszabály-értelmezője között folyt. Ebben a jogász úgy nyilatkozik, hogy "magán célra bárki vásárolhat fémkereső detektorokat, saját tulajdonán természetesen használhatja is minden következmény nélkül. Amennyiben a szomszéd kertjében szeretne »keresgélni«, vagy közterületen, strandon, stb., akkor a tulajdonostól nyilván engedélyt kell kérnie". Ennek a meglátásnak viszont radikálisan ellentmond egy régész hozzászóló megjegyzése a kincskeresők internetes fórumán. Ez - némi stílusbeli szelídítéssel - így hangzik: "Magyarországon elkobozzák a detektort. Németországban negyvenezer márka a bünti. Magyarországon viszont a Béla haverom szétrúgja a fenekét annak, akit turkálni lát, és nincs diplomája. A németeknél olcsóbban megússzák..."

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

o@b.c

(Obolus, 2008.11.28 21:36)

A fenti véleményemet továbbra is fenttartom, pedig már igen régen volt (2002), szinte semmi sem változik ezen a területen:( Az állítólagos régész szövege, pedig akkor is hülyeség volt és most is az.