Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Éremkincsre leltek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán

2008.12.21

Éremkincsre leltek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán

 
 
 

Az érmekre Takács György 46 éves juhász hívta fel a muzeológusok figyelmét, mondta Németh Péter, a múzeum igazgatója.

A kutatómunka során végül 320 darab arany és ezüst érme került elő a földből, amelynek több, mint 30 százaléka, 110 úgynevezett 2/3-ad tallér (guldiner) és 1/3-ad tallér. A múzeum jutalomban részesítette a juhászt, aki a megtalálói díjat ugyancsak pénteken vette át a közgyűjteményi intézmény vezetőjétől.

A mintegy 3 millió forint értékű érmek között találtak három aranypénzt, 1-1 magyar, velencei és nürnbergi dukátot, közölte Ulrich Attila történész-muzeológus. Az előkerült tallérok nagy része külföldi veret, leginkább a Német-Római Császárság tartományaiból és városaiból származnak, de akad közöttük spanyol-németalföldi keresztes és németalföldi oroszlános tallér is. Az egykori Lengyel Királyság váltópénzei szintén megtalálhatók a leletben, bizonyítva a lengyel pénzek akkori nagyarányú magyarországi forgalmát.

Magyar pénzekből 36 darab került elő, nagy részük I. Lipót 15 krajcárosai, s ezek mellett osztrák, cseh, sziléziai és porosz pénzekre akadtak még.

A kutatók feltételezései szerint a pénzt az 1600-as évek végén rejtette el valaki. Az érmeket valaha rejtő vastag falú vörös korsó darabjait szintén megtalálták a helyszínen.

Ulrich Attila szerint az előkerült érmek igazolják azokat a korábbi feltételezéseket, amik szerint Szabolcs megye területén a XVII. században kereskedelmi célból tallérok, dukátok, garasok és krajcárok voltak forgalomban.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

rsh654@gmail.com

(rhasidov, 2009.01.24 13:08)

Vajon ha egy detektorosnál találták volna meg a leletet, akkor is 3 millára becsülték volna? A 10.000 forintot el nem érő átlagár. hát..
Csak vessünk ide egy pillantást.
http://katalogus.numismatics.hu/advanced_search_result.php?keywords=tall%E9r&x=0&y=0

Persze lehet, hogy tévedek.