Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy követendő példa

2014.01.19

 

 

Elképesztő kincsekre bukkantak az amatőr régészek

 

Mintegy 990 darab, kincsként azonosított régészeti leletet találtak 2012-ben a Nagy-Britannia területén kutató fémkeresős amatőr kincsvadászok - közölte a londoni British Museum.
 

A ritka érmék, gyűrűk és melltűk mindegyike aranyat vagy ezüstöt tartalmaz, és sok közülük 1200 évesnél régebbi. Az amatőr kincskeresők több mint 74 ezer egyéb régészeti leletet jelentettek be 2012-ben a Portable Antiquities Scheme (PAS) nevű műkincsvédő kezdeményezés keretein belül, amely szakértők szerint "forradalmasította a régészetet".

Az 1997-ben indított program keretében ez idáig több mint 900 ezer lelet érkezett be. A tárgyak bevizsgálása hónapokat vesz igénybe, ezért van, hogy a 2012-ben benyújtott leletekről csak most adtak részletes tájékoztatást.

Neil MacGregor, a British Museum igazgatója szerint a kezdeményezés, amelynek éves jelentését a héten hozták nyilvánosságra, "bebizonyította, hogy a mindennapok embere által talált tárgyak újraírhatják a történelmet". "A megtalálók nagylelkűségének köszönhetően a legjelentősebb régészeti leletek nagy része az ország különböző múzeumainak gyűjteményeibe került" - hangsúlyozta MacGregor, aki Ed Vaizey brit kulturális miniszterrel közösen ismertette a jelentést.

Az elmúlt 15 évben összesen 8500 régészeti leletet azonosítottak "kincsként", vagyis aranyat, illetve ezüstöt tartalmazó tárgyként.
Egy férfi például ezüstékszerek és pénzérmék ritka gyűjteményére bukkant, amikor a kelet-angliai Norfolkban kutatott fémdetektorával. Az érméket az angolok mártír királyaként emlegetett Edmund uralkodása alatt verték, és úgy hiszik, hogy biztonsági okokból elföldelték őket, amikor a vikingek 865-ben megtámadták Angliát.

A legjelentősebb 2012-es leletek között szerepelnek 2. századból származó római kori érmék, egy középkor utáni ezüstkancsó, amelyet az angol polgárháború alatt áshattak el biztonsági okokból, és egy római kori gyűrűket és melltűket is tartalmazó ezüstgyűjtemény, amelyet az északnyugat-angliai Knutsfordban fedeztek fel.

A londoni intézmény szerint a britek régészet iránti rajongása egyre növekszik, amit mi sem bizonyít jobban, mint a Britain's Secret Treasures című televíziós dokumentumfilm-sorozat népszerűsége. A sorozat második évada, amelyet tavaly ősszel sugároztak a szigetországban, átlagosan 2,8 millió nézőt vonzott.
Vaizey aláhúzta: a felfedezés izgalma olyannyira magával ragadó, hogy ezeknek a leleteknek a történetét és a régészethez való hozzájárulásukat muszáj megosztanunk a világgal. Mint hozzátette, az amatőrök, önkéntesek és múzeumi kurátorok munkája révén ma már sokkal többet tudunk arról, hogy miként éltek és dolgoztak az emberek a múltban.

Forrás: BBC News