Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cikk a Zsaru-ból Fecseg a felszín, hallgat a mély

2004.04.21

A FÖLDET TÚRTA, BÖRTÖNBE JUTOTT * TRÁGYÁBAN ÉRLELTE AZ ÉRMÉKET


Kép
A mernyei magángazdálkodó hosszú évek óta járta Somogy, Tolna és Baranya megye szántóföldjeit fémkeresõjével. Amikor a készüléke jelzett, a katonaságnál rendszeresített gyalogsági ásójával addig túrta a földet, míg a tárgy elõ nem került.


A fémkeresõvel „elõcsalogatott” érméket, fibulákat, lándzsahegyeket különféle bevonatokkal látta el, hogy régebbinek tûnjenek. Volt olyan tárgy, amit trágya alatt hetekig „érlelt”, s csak ezután dobta piacra. Egy idõ után a sok
talpalással járó kutatással „alvállalkozókat” is megbízott. A lecsúszott, munkanélküli embereket gyári és saját készítésû fémdetektorokkal látta el, õk aztán folyamatosan szállították neki a letûnt korok emlékeit. Ha ezek a férfiak lakatot tesznek a szájukra, és nem dicsekszenek lépten-nyomon azzal, hogy amatõr régészkedésük mennyit hoz a konyhára, talán még ma is végeznék a bûnös „leletmentést”.

Alapos elõkészítõ munka után a rendõrség 2000 májusában csapott le G. Zoltánra (43). Lakásán és mûhelyében több mint harmincezer római, germán, hun, avar, népvándorlás, honfoglalás kori és középkori fém munkaeszközt, használati és dísztárgyat, vereteket, csatokat, ékszereket, fegyvereket és érméket találtak.
A szabadlábon hagyott gyanúsított azonban a büntetõeljárás alatt sem akasztotta szögre a fémkeresõjét. Görnyedt alakja hol itt, hol ott bukkant fel a határban. A talált kincseket természetesen továbbra sem szolgáltatta be a területileg illetékes jegyzõnek vagy múzeumnak. G. Zoltán különféle eljárásokkal „antikolta”, illetve kiegészítette, javította a leleteket. A föld alól elõkerült kincsekre többnyire Budapesten talált vevõt. 2001 áprilisában azonban, útban a fõváros felé, fennakadt egy közúti ellenõrzésen. Hiába próbált azzal védekezni, hogy az autójában talált antik tárgyakkal éppen a múzeumba indult, hogy leadja õket. A bíróság nem hitt neki, és elõzetes letartóztatásba helyezte. Közel hat hónapot töltött rács mögött.<BRY
A különösen nagy értékre, üzletszerûen, folytatólagosan elkövetett lopással és rongálással vádolt G. Zoltán és három társa ügyében a Kaposvári Városi Bíróságon tavaly decemberben született meg az elsõfokú ítélet. A fõkolompost három év és nyolc hónap letöltendõ börtönbüntetésre ítélték, egyben elrendelték újbóli letartóztatását. A minap került sor a bírósági eljárás második fordulójára. A Somogy Megyei Bíróság G. Zoltán esetében súlyosbította a büntetést, és a férfit négy év négy hónap börtönbüntetésre ítélte. A fémkeresésben segédkezõ egyik társa tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A másik két botcsinálta régészt hatvanezer forint pénzbüntetésre ítélték. A hat detektort elkobozták, a régészeti leletek a magyar állam tulajdonába kerültek.
H. H.
FOTÓ: I. A., N. SZ.

(Zsaru, 2004/16. 40-41. o.)

 

Forrás:

http://www.zsaru.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=927