Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Avar temető és település Nyíregyháza közelében

2008.06.09
Avar temető és település Nyíregyháza közelében


Késő avarkori temetőt és településrészt találtak gázvezeték-építés közben Kállósemjén határában - közölte Jakab Attila, a nyíregyházi Jósa András Megyei Múzeum feltáró régésze.

 
Az építők előbb a temetőre bukkantak, amely az első megállapítás szerint 8-9. századbeli lehet - mondta a szakember. Hozzátette: a helyszínre hívott régészek huszonkét sírt tártak fel eddig összesen, amelyekben az eltemetett emberek valamely késő avarkori népesség tagjai lehettek.

Fotó: MTI
 
A régész elmondása szerint a sírok az avarkori temetkezési szokásokhoz képest meglehetősen szegényesek voltak, mindössze néhány vascsatot, kést és edényt találtak a csontok mellett. Hozzáfűzte, hogy birkacsontmaradványok is előkerültek.

Fotó: MTI
 
Jakab Attila arról is tájékoztatott, hogy mintegy 250 méternyire megtalálták a temetőhöz tartozó valamikori település maradványait is, a gázvezeték nyomvonalában két ház és egy kemence helyére bukkantak. Megjegyezte, hogy a most megtalált kállósemjéni helyszín eddig a legkeletibb feltárt temető Szabolcs megyében.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

GYAL BRASSOI UT 22

(CARMAN, 2012.07.13 11:35)

HELLO SZERETNEK EGY METAL DETECTORT KŐLCSŐNŐZNI 1-2 NAPRA MER EN EL WESZTETEM EGY GYŰRŰMET KERE MONDJA MEG AZ IRODA CIMET ES NYITOT IDEJET ES MENYIBE KERŰL EGY KIBERELESE LEHET EZ HASZNALT IS CSAK MUKKŐDJŐM KUSZONOM