Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tiltott kincsvadászat

2007.03.31

A tiltott kincsvadászat

 

Megjelenés dátuma: 2007. március 31. 04:29.00
Szerző: Dallos Zsuzsa

Hiába lengettem kitartóan a műszert, konokul hallgatott. Végül megpittyent, sőt hosszan sípolt. Itt lennie kell valaminek - dobbant meg a szívem. A kis, egykezes ásó, amivel elkezdtem fölszedni a földet, hamarosan fémtárgyon koppant. Vasládika lesz, gondoltam, melyben valaki elrejtette a kincsét.

AéáJkeresik a kcset. A hajdani eszköztár - a megkopott, esetleg félbehasított térkép, melyen titkos, csak a beavatottak számára érthető ábrák jelzik, hol is ásták el valamikor az aranyat, a csákány, a lapát - lényegesen átváltozott. A legfontosabb kellékké a fémkereső készülék vált. Érzékelőtányérral az alján, az ember keze előtt kijelző műszer, amit fejhallgató egészít ki. (Jó, ha van GPS helymegha-tározó is, hogy legközelebb pontosan visszataláljunk oda, ahol találtunk valamit.) Ugyanazok a fémkeresők, melyekkel a tűzszerészek aknák után kutatnak és ugyan-azok, melyekkel álmos hajnalokon homokos tengerpartokon fésülik át a strandszakaszt, elhagyott aranytárgyak után kutatva. Ezek a műszerek ma Magyarországon is megjelentek, kereskedelmi forgalomban is kaphatók, az interneten használtakat is kínálnak, pár tízezer forinttól pár százezerig. Mindenki szaba-don vásárolhatja, szemben például az éjjellátó távcsővel, ami fegyvernek minősül.Áruktól függően tudnak többet vagy kevesebbet a fémkeresők. Tíz-húsz centitől kezdve egyre mélyebben látnak bele a talajba, a jobbak arról is adnak információt, nemesfémet vagy vasat rejt-e a föld mélye. Ha a műszer jelez, nincs más dolgunk, mint ásni. Ha kiástunk egy halom földet, a gödör fölött is áthúzzuk a műszert meg a kupac fölött is. Ha a gödör fölött jelez, tovább ásunk, de most már más helyre dobáljuk ki a földet. Mikor a kupac fölött jelez a műszer, megfelezzük a halmot, és ismét rákeresünk. Így előbb-utóbb eljutunk a keresett fémig - ami általában egy apró tárgy, leggyakrabban pénzérme. Piszkos, sáros, a terepen még azt sem tudjuk, hogy mit találtunk. Főleg azért nem, mert ott nincs idő a piszmogásra. Sietni kell, kapkodni, nehogy valaki meglásson, a tevékenység ugyanis tiltott. Az igazán profik ezért csinálják éjjel. Ennek számtalan előnye mellett egyetlen egy nagy hátránya van, általában a vadászat is éjjel zajlik, és a térdelő, kuporgó kincskeresőt igen könnyű vadnak nézni. Okos kincsvadász ezért be-cserkészi a terepet, nappal körbejárja, bejelöli, hol vannak magaslesek, ezeknek a környékét éjszaka lehetőleg kerülni kell. A megtalált fémdarabokat otthon letisztítjuk, szétválogatjuk. Az újkori vacakok - konzervdoboz, töltényhüvely, fémgomb - mennek a kukába, a pénzérméket viszont a szakirodalom segítségével beazonosítjuk. (Apropó, a témával azért kezdtem el foglalkozni, mert a postásgyilkos elrejtett fegyverét és töltényeit fémkeresők találták meg. A hatóságilag tiltott tevékenységet folytató fémkeresők. Nélkülük a postásgyilkos - aki egyben valószínűleg a móri mészáros is - még mindig szabadon kószálna.) Hinnék, hogy Magyarországon még mindig mennyi római kori pénzérmét rejt a föld mélye? No persze, nem mindenütt, ahhoz, hogy találjunk, jó helyen is kell keresni. Nem a régészek által már feltárt helyeken, hanem szántóföldeken, bozótosokban, ahol valamikor római villa, villagazdaság lehetett. Ezekről egyrészt a szakirodalom ad pontos eligazítást, másrészt az interneten a Google Earth értő használata.
A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóságra rendszeresen hoznak vagy jelentenek be lele-teket - mondja el S. dr. Perémi Ágota, a múzeum régésze- ti osztályának vezetője - bár az utóbbi időben ezen alkalmak száma sajnos megritkult. Egyrészt a régészet iránt érdeklődő civilek gyűjtik össze a környezetükben talált tárgyakat, másrészt földmunkáknál, építkezéseknél kerülnek elő a régmúlt emlékei. Így például Dörgicsén házépítés közben bukkantak kora Ár- pád-kori temetőre, a feltárt sírokból a csontok mellett nyílcsúcsok, hajkarikák, gyöngyök kerültek elő. Egy szentgáli bejelentés után 16 avar kori sírt tártak fel, szintén értékes tárgyakkal. A bejelentők erkölcsi elismerését jelenti, hogy nevüket a publikáci-ókban minden esetben megemlítik, esetenként anyagi el- ismerésben is részesülhetnek. Tapolca környékéről egy fémkeresős hozta be a múzeumba a talált tárgyait, köztük római érméket, fülbevaló-töredékeket. Ellene nem kezdeményeztek semmilyen eljárást, fogalma sem volt róla, hogy tiltott dolgot művelt. Az eset után abba is hagyta a fémkeresőzést - állítja Perémi Ágota. A behozott leletek viszont gyakorlatilag elveszítették információs értéküket, hiszen nem készült hozzájuk dokumentáció, nem jelölték meg pontosan honnan, milyen környezetből kerültek elő.A régészek pontosan tudják, hol mit rejt a föld, hiszen Magyarország régészeti topográfiáját a Bakonyi Múzeum munkatársai - elsőként az országban - már régebben elkészítették, de ezek feltárására nem állt rendelkezésre elegendő pénz. Éppen azért jelent nagy problémát a lelő- helyek kifosztása, mert ami most eltűnik, az már soha többé nem lesz közkincs. Perémi Ágota egyébként a tiltás helyett a szabályozás híve lenne.A fémkeresősök, megfelelő engedélyek birtokában, segíthetnék is a muzeológusok munkáját, a talált leleteket természetesen le kellene adniuk egy pontos, szakszerű dokumentációval, melynek elkészítésére a régészek megtanítanák őket. Ha a tevékenység legális lenne, maguk a fémkeresősök szorítanák ki maguk közül az engedéllyel nem rendelkezőket.Egyházi Dóra, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal keszthelyi irodájának helyettes vezetője pontosan idézi a rendeleteket, melyekben kifejezetten tiltják a régészeti leletek eltulajdonítását, hiszen ami a földben van, az közkincs. Citál olyan paragrafust is, melyet egyértelműen az illegális kutatók megzabolázására alkottak. A fémkereső műszer tulajdonlása nem tilos, de a használata engedélyhez kötött. Még akkor is, ha a használó egy darab fémet sem szed ki a földből! A műszer engedély nélküli használatáért 100 ezer forintig terjedő pénzbírság, valamint örökségvédelmi bírság szabható ki, utóbbinak 2,5 millió forint az alapja, ami az enyhítő vagy súlyosbító kö-rülmények miatt több vagy kevesebb lehet. Egyházi Dó-ra is annak a híve, hogy ezt a problémát jogalkotói szinten kell megoldani, hiszen a jelenlegi helyzet senkinek nem jó.

Magyarország rendkívül gazdag régészeti leletekben, hiszen a különböző égtájak felől érkező népek mind megtelepedtek itt. Ez közismert tény, ezért egyre inkább az illegális régészeti turizmus, illetve a fémkeresés célországává válunk. Jó példa erre, ahogyan a felbecsülhetetlen értékű Seuso kincsek kikerültek az országból, ezeket az egyik verzió szerint szintén fémkeresők találták meg. A tiltott tevékenységnek egyébként teljesen legális és mindenki számára elérhető internetes hozzáférése van. (Magyarul is!) Ezen a tapasztalatok, módszerek ismertetése mellett az egyik leggyakoribb téma, miként lehetne le-galizálni a fémkeresős kincsvadászatot. Az egyesületala- pítást például már minden oldalról körbejárták, de falakba ütköznek. Szó esik arról is, hogy Angliában például teljesen legális és pontosan szabályozott a fémkeresős kincsvadászat. A talált leleteket kötelező az államnak felajánlani, melyekre vagy igényt tartanak, vagy nem. Ha átveszik, a beszolgáltató a teljes piaci értéket megkapja. Hanem az én itthoni kincsvadászatom nem volt éppen sikeres. A nagy darab fémtárgy nem kincsesláda volt, hanem egy nemrégiben a földbe került, közönséges konyhai lábas. De a profi kincsvadászok azt mondták - miután biztonságos távolságból, félrehúzódva szemlél- ték első és egyben utolsó ku-tatásomat -, így is nagy szerencsém volt, ők aknára tippeltek. Hát ez ezúttal nem jött be.

 

Forrás:

http://www.naplo-online.hu/hetvege/20070331_a_tiltott_kincsvadaszat