Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A régészek nem tudnak mit kezdeni a lelethegyekkel

2008.06.06
A régészek nem tudnak mit kezdeni a lelethegyekkel

Tíz év alatt annyi régészeti lelet került elő az épülő autópályák nyomvonalán, mint korábban száz év alatt - számolt be róla az Inforádió. Az ásatásokat, sőt a több tonna lelet raktározását is az állam fizeti, és az InfoRádió értesülése szerint ez rendkívül megdrágítja, illetve olykor le is lassítja az építkezéseket.

 

Milliárdokat költ az állam arra, hogy a régészek ásatásokat végezhessenek az épülő autópályák nyomvonalán, sőt a Nemzeti Autópálya Rt.-én keresztül szintén az adózók fizetik a kiásott kincsek szállítását és raktározását. Erre ugyanis a megyei múzeumok képtelenek, mert azok a bőség zavarával küszködnek. Olyan sok leletre bukkannak, hogy nincs pénzük, helyük, emberük és idejük azok raktározására és feldolgozására.

Csak az M5-ös alatt 83 lelőhelyen dolgoztak a szakemberek. Nem kevesebb, mint 15 tonna leletet ástak elő. Ráadásul nemcsak az útépítés előtt, hanem közben is figyelnek a régészek. Stábjuk a munkagépek nyomában halad, és ha még valamilyen leletre bukkannak, leállítják az építést.

Szegedtől az országhatárig egy év alatt tíz alkalommal parancsolt a tudomány megálljt az autópályának. Az eredmény: bronzkori temető és település, két avar és két szarmata temető, valamint két szarmata falu. Az érintettek mindegyike azt mondja, hogy a beruházók és a régészek kapcsolata kiváló, senki nem akadályoz senkit.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter ugyanakkor egy szűk körű kormányszóvivői tájékoztatón a napokban azt mondta: a régészek egyre nagyobb területeket és egyre több pénzt kérnek, mert túl sok mindent ki akarnak ásni, és ez már hátráltatja az építkezéseket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.