Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A közösségi régészet váratlan elragadtatást vált ki

2008.01.11


A közösségi régészet váratlan elragadtatást vált ki


2005. október 27.


 

Nagy-Britannia legnagyobb közösségi régészeti projektjét 1997-ben önkéntesek hozták létre, hogy a szigetország régészeti lelőhelyeinek azonosítását és feltárását bátorítsák. Legutóbb kormányzati támogatásból készítették el egyedülálló kezdeményezésük iskolai oktatásban is hasznosuló weboldalát.

Professzionális régészet laikus szakértők munkájából

Minden évben többezer régészetileg értékes tárgyat találnak sétáló, kiránduló, kertészkedő laikusok Angliában. A közösségi régészet egy önkéntes program keretében gyűjti és katalogizálja a véletlenül felbukkanó régészeti leleteket, amelyeket a múlt megismerésének fontos forrásaként igyekszik bemutatni az új közösségi régészeti weboldal, a PAStexplorers.org.uk.

 

A brit könyvtárak, múzeumok és levéltárak fejlesztési irodája (Museums, Libraries and Archives Council) 1997 óta működteti a közösségi régészeti kezdeményezést kifejezetten a nem-szakember, önkéntes amatőrök által végzett régészeti munkák ösztönzésére és összefogására.

Az alapvetően diákoknak és tanároknak készült weboldal indulását David Lammy brit kulturális miniszter jelentette be.
West Mucking - virtuális angolszász falu a 6. századból
Miről szól a közösségi régészet?

A közösségi régészet lényege, hogy helyi ügyeikért, lakóhelyük kulturális örökségéért felelősséget érző önkéntes laikusok munkájával hozzon létre rendszerezett, professzionális tudásbázist. Az első közösségi régészeti kezdeményezést 1997-ben brit önkéntesek hozták létre, hogy Anglia régészeti lelőhelyeinek azonosítását és feltárását szabadidejükben, önkéntes munkában, önállóan és szakszerűen végezhessék.

A hordozható antikvitás támogatási keretből (PAS) finanszírozott projektjük a legjelentősebb közösségi régészeti kezdeményezéssé nőtt Nagy-Britanniában.

A közösségi régészet új weboldalán a régészet iránt érdeklődők brit önkéntesek által végzett régészeti ásatásokat követhetnek nyomon, a múlt feltárásának személyes titkait ismerhetik meg, s játékosan fedezhetik fel lakóhelyük történelmét.

A kezdeményezés lényegét érinti, hogy a weboldaluk kialakítását is közösségi tervezés keretében végezték, amikor is régészek dolgoztak együtt diákokkal és tanáraikkal. A grafikus elemek kiválasztását teljesen a gyerekekre bízták, míg a tanárok a régészekkel közösen állították elő az oktatásban is hasznosuló szakszerű ismereteket közvetítő tartalmat.


Az önkéntes munka a tanórán is hasznosul

David Lammy brit kulturális miniszter szerint a közösségi régészet számos izgalmas iskolai projekt kiindulópontjává válhat, amelyben a tanárok az iskolán kívüli történelemtanulásra, a lakóhelyi közösségek bevonásával a helyi történelem felfedezésére ösztönözhetik a tanulókat.


Az iskolai hasznosulást ösztönzi, hogy a PAStexplorers.org.uk weboldalon megtalálhatók a tanároknak szóló óravázlatok és egy könnyen kereshető régészeti adatbázis is, az eddig előkerült leletek leírásával, fényképével.

Andy Bowles, a Leeds Metropolitan University tanára szerint a nemzeti alaptanterv minden szintjéhez jól kapcsolódik a közösségi régészeti kezdeményezés, amely nem csupán lelkesedést vált ki a diákokból, hanem teljes függetlenséget és személyreszabottságot is biztosít az oktatásban.
Forrás:

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=11098

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.